Σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας της βρίσκεται η Κρήτη, με τη λειψυδρία να δημιουργεί δεκάδες προβλήματα, αλλά να έχει ανοίξει παράλληλα και την ατζέντα για το θέμα ακόμα και … εσωτερικής μετακίνησης πληθυσμών λόγω έλλειψης νερού.
Ο Δήμαρχος Φαιστού μάλιστα κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τους Γιάννη Ζωράκη και Δημήτρη Πιτσουλάκη, είχε περιγράψει τα προβλήματα που προέκυψαν από την έλλειψη νερού στις γεωτρήσεις υδροδότησης των Μοιρών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως βιώνουν στιγμές όπου μπορεί «να μην υπάρχει γυρισμός».
Για το λόγο αυτό άλλωστε ζήτησε και να κηρυχθεί ο Δήμος Φαιστού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους ξηρασίας.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι προβλέψεις για την έλλειψη νερού τα επόμενα χρόνια είναι δραματικές κι αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο πλέον βιώνουμε δίπλα μας, αφού έχει σταματήσει να βρίσκεται προ των πυλών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως με βάση μετρήσεις πιλοτικού προγράμματος που υλοποιείται για λογαριασμό του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, οι ποσότητες που προβλέπεται να φθάσουν την επόμενη αντιπλημμυρική περίοδο, ειδικά στο φράγμα Ποταμών, δεν θα αντιστοιχούν ούτε στο 1/3 των φετινών ποσοτήτων.
Τα δεδομένα είναι ενδεικτικά δύσκολων καιρών, ενώ αποδεικνύουν ότι το Κράτος κεντρικά οφείλει να λάβει γενναίες αποφάσεις και να υλοποιήσει κρίσιμα έργα τάχιστα, αν δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπο με ολέθριες συνέπειες για μία Περιφέρεια που αποτελεί βασικό «αιμοδότη» για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας.
Τι προβλέπει ο νόμος για κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
Τι προβλέπει όμως ο σχετικός νόμος για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης; Οι γενικές κατευθύνσεις προβλέπουν την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος, την «επιστράτευση» όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.