Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικός Χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», ανακοίνωσε τις φετινές βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών στην Ελλάδα.
Με 623 βραβευμένες ακτές, η χώρα μας διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 συμμετέχουσες χώρες, κατακτώντας το 15% των συνολικών διεθνών βραβεύσεων. Η Ισπανία παραμένει στην κορυφή, ενώ ακολουθούν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία.
Η Ελλάδα σημειώνει διαρκή αύξηση στις βραβεύσεις, με τις «Γαλάζιες Σημαίες» να ξεπερνούν για ακόμη μια χρονιά τις 600, επιβεβαιώνοντας την ποιοτική και περιβαλλοντική αξία των ακτών της. Η Χαλκιδική αναδείχθηκε για άλλη μια χρονιά πρώτος νομός με 93 σημαίες, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης διατήρησε την πρωτιά σε επίπεδο περιφέρειας με 153 συνολικά βραβεύσεις.
Βραβευμένες παραλίες στην Αττική (2025)
Δήμος Μαραθώνος
- Μπρεξίζα
Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος
- Διασταύρωση
- Λίμνη
Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας
- Αυλάκι
Δήμος Σαρωνικού
- Λαγονήσι 1 – Grand Beach (Grand Resort Lagonissi)
- Λαγονήσι 2 – Mediterraneo (Grand Resort Lagonissi)
- Λαγονήσι 3 – Κοχύλια (Grand Resort Lagonissi)
- Μαύρο Λιθάρι – EverEden Beach
Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
- Αστέρας Βουλιαγμένης – Astir Beach
- Βούλα Α
- Βουλιαγμένη
Δήμος Γλυφάδας
- Γλυφάδα
- Γλυφάδα Α
- Γλυφάδα Β
Δήμος Αίγινας
- Αγία Μαρίνα
Τι είναι η «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας στον πλανήτη. Καθιερώθηκε το 1987 και απονέμεται κάθε χρόνο σε ακτές, μαρίνες και – από το 2017 – τουριστικά σκάφη, που πληρούν αυστηρές περιβαλλοντικές και ποιοτικές προδιαγραφές.
Κύρια προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής είναι η ποιότητα των υδάτων να είναι “Εξαιρετική”. Οποιαδήποτε άλλη κατηγορία (όπως «Καλή») δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Συνολικά απαιτείται συμμόρφωση με 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων:
- Καθαριότητα και οργάνωση
- Ασφάλεια λουομένων
- Περιβαλλοντική πληροφόρηση
- Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ακτογραμμής
- Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των επισκεπτών
Η βράβευση ισχύει για ένα έτος, με συνεχή αξιολόγηση.
Η «Γαλάζια Σημαία» και τα τουριστικά σκάφη
Το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Από το 2017, περιλαμβάνει και τουριστικά σκάφη, με τις διαχειρίστριες εταιρείες να βραβεύονται όταν τηρούν 51 περιβαλλοντικά και λειτουργικά κριτήρια. Για το 2025, εντάχθηκαν οκτώ νέα σκάφη, αυξάνοντας το σύνολο σε 17 βραβευμένα σκάφη, από 9 που ήταν πέρυσι.
Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι του προγράμματος
Το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» συντονίζεται από το Foundation for Environmental Education (FEE) με έδρα τη Δανία και μέλη σε 82 χώρες. Στην Ελλάδα, τον ρόλο του Εθνικού Χειριστή έχει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) – η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας, με δράση από το 1951.