Την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των Υπουργείων Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας αναδεικνύει με Αναφορά του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο π. Υπουργός – Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, φέρνοντας στη Βουλή τη διαμαρτυρία της Ενορίας Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Τεφελίου, των κατοίκων και φορέων του οικισμού, αλλά και του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.
Η Αναφορά επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο ημιορεινός οικισμός του Τεφελίου στην ενδοχώρα της Κρήτης, λόγω των καταστροφικών ζημιών που υπέστη από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου το 2021 – ιδιαίτερα στους δύο βασικούς θρησκευτικούς του χώρους: τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου και τον Ιερό Ναό Παναγίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη διαμαρτυρία: «Το Τεφέλι Ηρακλείου Κρήτης, είναι ένας ημιορεινός οικισμός 550 κατοίκων, […] με ελάχιστους πόρους και κοινωνικές υποδομές που προσπαθεί μέσα από αντίξοες συνθήκες να επιβιώσει […] και να κρατήσει ζωντανή την ύπαιθρο και τις πολιτισμικές της αξίες.»
Μετά τον σεισμό, και οι δύο ναοί κρίθηκαν ακατάλληλοι για χρήση – καθώς, όπως αναφέρεται, «[…] χαρακτηρίστηκαν με “κίτρινο” χρώμα, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι είναι ακατάλληλοι για χρήση μέχρι την αποκατάστασή τους». Ο Ιερός Ναός της Παναγίας, ο οποίος αποτελεί τον κεντρικό χώρο λατρείας του οικισμού, παραμένει κλειστός, με «[…] τον μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας [να εντοπίζεται] στις τρεις κόγχες του ιερού με διαγώνιες βαθιές – διαμπερείς ρηγματώσεις».
Για να εξυπηρετηθούν στοιχειωδώς οι θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων, «[…] κατασκευάστηκε στον περίβολο του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη και σε επαφή με την πλάγια είσοδό του, “πέργκολα”, […] λύση εκ των ενόντων, η οποία δεν μπορεί να διαιωνίζεται». Η χρήση αυτής της προσωρινής κατασκευής, τονίζεται, «[…] αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του ναού αλλά και του παλιού πυρήνα του οικισμού».
Παρά την έγκαιρη υποβολή των απαιτούμενων μελετών για την αποκατάσταση των δύο ναών – οι οποίες κατατέθηκαν σταδιακά από το 2022 έως και τις αρχές του 2024 – η τελική έγκριση και χρηματοδότηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Χαρακτηριστικά, σημειώνεται ότι:
«Η μόνη χρηματοδότηση που έχει μέχρι στιγμής εκταμιευθεί είναι αυτή της πρώτης αρωγής και ανάγεται στον Ιούνιο του 2022.»
Οι κοινωνικές συνέπειες από τη μη αποκατάσταση των ναών είναι ήδη ορατές. Όπως επισημαίνεται: «Με τη μη λειτουργία του ναού της Παναγίας και με την “εκ των ενόντων” λειτουργία του ναού του Αγίου Ιωάννη, έχουν εδώ και τριάμισι χρόνια συρρικνωθεί έως μηδενιστεί οι κοινωνικές λειτουργίες του οικισμού που έχουν κύριο σημείο αναφοράς τους θρησκευτικούς αυτούς χώρους.»
Ο Λευτέρης Αυγενάκης καλεί με την Αναφορά του τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, τονίζοντας ότι η πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να διασφαλίζει το δικαίωμα των πολιτών στη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και να ενισχύει ουσιαστικά την πολιτιστική και θρησκευτική συνέχεια της υπαίθρου.
«Η τοπική κοινωνία έκανε και με το παραπάνω το χρέος της. Αναμένουμε από την πολιτεία να κάνει το δικό της», καταλήγει η Αναφορά.