Οι δημοσιογράφοι Πέλλα Λασιθιωτάκη και Χριστόφορος Παπαδάκης, με χρόνια εμπειρίας στο αγροτικό ρεπορτάζ της Κρήτης μιλούν για το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων, με αρνητικό πρωταγωνιστή το νησί αλλά και το ιστορικό παρανομιών και ατασθαλιών εδώ και δεκαετίες, με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, η Πέλλα Λασιθιωτάκη αναφέρεται στα ρεπορτάζ και τις έρευνες που έχει κάνει η ίδια, λέγοντας πως έχουν φαγωθεί πάρα πολλά χρήματα, χωρίς κανένας ως σήμερα να έχει παρέμβει και εκφράζει την απορία της για το χρονικό σημείο της παρέμβασης, καθώς αυτά είναι γνωστά τόσο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, όσο και στην Ευρώπη.
Αναφερόμενη στις επιδοτήσεις ελαιολάδου, υποστηρίζει ότι μέχρι το 2004 η πριμοδότηση ήταν ανά κιλό παραγωγής και υπήρχαν πολλοί που δήλωναν αόριστα ποσότητες, τα λεγόμενα «πανωγραψίματα» λαμβάνοντας χιλιάδες ευρώ, χωρίς κανείς να τα ελέγχει. Μετά το 2004 που άλλαξε η αγροτική πολιτική της Ε.Ε., έπρεπε να φωτογραφίζονται οι ελαιοκομικές εκτάσεις και κάθε περιοχή ήταν καταγεγραμμένη στο Ελαιοκομικό Μητρώο. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι δηλώνονταν χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου στα χαρτιά, που δεν ταίριαζαν με τις ποσότητες των ελαιόδεντρων, υπογραμμίζοντας ότι υπήρχαν περιπτώσεις που για να βγουν τα νούμερα, ένα ελαιόδεντρο έπρεπε να παράγει 425 κιλά λάδι κάθε χρόνο!
Η ίδια σημειώνει πως τις διασταυρώσεις αυτές προφανώς τις έκαναν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί χωρίς ωστόσο να επιβληθούν ποτέ κυρώσεις ενώ επισημαίνει ότι παλαιότερα ένας στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας της είχε ζητήσει να μην τα γράφει όλα αυτά για να μην κοπούν οι επιδοτήσεις από την Ε.Ε..
Παράλληλα, αναφέρεται στα τερτίπια που γίνονταν με τους μέσους όρους και με δηλώσεις ελαιόδεντρων που δεν υπήρχαν με αποτέλεσμα να φτάνουν να νομιμοποιούνται χιλιάδες δέντρα και κάποιοι ειδικά στην ορεινή Κρήτης να καρπώνονται εκατομμύρια.
Κλείνοντας τονίζει ότι όλο αυτό το σύστημα οδήγησε στην απαξίωση του αγροτικού τομέα καθώς όλα αυτά τα χρήματα δεν επενδύθηκαν ποτέ στον πρωτογενή κλάδο, αφού επικράτησε ένα πελατειακό σύστημα και αν δίνονται δίκαια οι επιδοτήσεις, η εικόνα σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Παπαδάκης, δημοσιογράφος στο «ΘΕΜΑ Κρήτης», τονίζει ότι μετά το 2004 που προστέθηκαν επιπλέον κριτήρια για τις επιδοτήσεις, κάποιοι έδωσαν γραμμή σε δικούς τους αγρότες να δηλώσουν σωρηδόν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να προλάβουν τις αλλαγές, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να νομιμοποιηθούν αυτές οι παρανομίες και όλα αυτά τα χρόνια να παίρνουν επιδοτήσεις χωρίς να τις δικαιούνται. Επίσης σημειώνει ότι όταν χρειάστηκε, το κράτος πραγματοποιούσε οριζόντιες περικοπές στις επιδοτήσεις, οπότε όσοι «πανώγραψαν» βγήκαν κερδισμένοι και έχαναν οι νόμιμοι και οι έντιμοι.
Για τις τελευταίες εξελίξεις περιγράφει την άρνηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ να παραιτηθεί μετά από προτροπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος και τον είχε διορίσει, επικαλούμενος το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στον Οργανισμό, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έκανε λόγο για παρεμπόδιση της έρευνας από τον Οργανισμό ενώ αναφέρεται και σε παλαιότερες προσπάθειες ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με χιλιάδες ΑΦΜ που βρέθηκαν προβληματικά.
Όπως λέει, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη γνώριζαν αυτές τις παθογένειες ενώ επισημαίνει ότι και τότε αλλά και τώρα υπάρχει μια εσωτερική γραμμή να μην αναδεικνύεται το ζήτημα για να μην χάνονται οι επιδοτήσεις.
Τέλος σημειώνει ότι παλαιότερα τα λεφτά τα έφερναν στα χωριά με σακούλες οι πρόεδροι των συνεταιρισμών οι οποίοι είχαν αντιδράσει όταν άλλαξε ο τρόπος πληρωμών και έγινε μέσω τραπέζης, καθώς όσο ήταν μετρητοίς έπαιρναν «χαρτζιλίκια» από τα «πανωγραψήματα» ενώ κλείνοντας τονίζει ότι όσοι ωφελήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από αυτά τα τερτίπια, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ωφελούνται και συνεχίζουν να την πληρώνουν οι νόμιμοι.