Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που πραγματοποιήθηκε στο Νομό Λασιθίου.
Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται ανά τριετία, σε μία πόλη της Κρήτης εκ περιτροπής, φέρνει κοντά όλους τους Κρητικούς, τους απόδημους Κρήτες όλης της Γης με τους κατοίκους της Κρήτης, και αναζωογονεί τους δεσμούς μεταξύ τους και με την Κρήτη.
Για φέτος, οι Κρήτες του Κόσμου τίμησαν την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, μιας και το ΠΣΚ ξεκίνησε το 2003, στο Ρέθυμνο, μια επέτειο εξαιρετικά σημαντική για την πορεία του συγκρητισμού.
Η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, ο οποίος χαιρέτισε το Συνέδριο, του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ.Ανδρουλάκη, του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Ζερβού, του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου κ. Στεφανάκη και του Δημάρχου Σητείας κ. Ζερβάκη, ενώ την κύρια ομιλία εκφώνησε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Οι κυρίως εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Αγίου Νικολάου, με πρωινές συνεδρίες που περιλάμβαναν παρουσιάσεις του έργου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης από τους πρυτάνεις, παρουσιάσεις θεμάτων πολιτισμού, τουρισμού, περιβάλλοντος, ενέργειας και αειφορίας από έγκριτους ομιλητές, αλλά και μια συνεδρία κατά την οποία οι Ομοσπονδίες των αποδήμων Κρητών παρουσίασαν την ιστορική διαδρομή τους, ανέδειξαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και ανέπτυξαν τους προβληματισμούς και το όραμά τους για το μέλλον των Κρητών όπου γης.
Σημαντικό στοιχείο του φετινού Συνεδρίου αποτέλεσε η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, με το συντονισμό του Δημάρχου Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη και την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ.Λιονή, για την καθιέρωση προγράμματος μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στους Απόδημους Νέους, δεδομένου ότι η γλώσσα και η διατήρησή της στους αποδήμους τρίτης ή τέταρτης γενιάς, στο πέρασμα του χρόνου, οφείλει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Χρυσουλάκης παρουσίασε το έργο της Γενικής Γραμματείας για την ελληνομάθεια.
Επίσης, σημαντικές υπήρξαν οι απογευματινές επισκέψεις στο Οροπέδιο Λασιθίου και τη Σητεία, όπου οι απόδημοι Κρήτες μπόρεσαν να αφουγκραστούν καλύτερα την γνήσια κρητική ψυχή και να απολαύσουν την κρητική φιλοξενία, με μέριμνα των δημοτικών αρχόντων.
Είναι αξιοσημείωτη η παρουσίαση, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κρητικής Ομοσπονδίας της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, του χορευτικού Συγκροτήματος το οποίο συγκροτήθηκε, αποκλειστικά για να συμμετέχει στο 6ο Συνέδριο του ΠΣΚ. Οι νέοι και οι νέες από την Αυστραλία κατέπληξαν όλους με την τελειότητα, θα λέγαμε, που χόρεψαν κρητικούς χορούς κατά τις κρητικές βραδιές του Συνεδρίου, ντυμένοι με κρητικές ενδυμασίες.
Ιδιαίτερες στιγμές έζησαν οι απόδημοι Κρήτες, κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου, στη Σητεία, που πραγματοποιήθηκε στο Φρούριο Καζάρμας, με την παρουσία του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ανδρουλάκη, του Δημάρχου Σητείας κ. Ζερβάκη, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, με την ανταλλαγή ευχαριστιών και δώρων με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Νίκο Μαρκογιαννάκη και τους Προέδρους των Ομοσπονδιών, Παγκρητικής Αμερικής κ. Ιάκωβο Μπούτζουκα, Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη, Ευρώπης κας. Ευτυχίας Σαβιολάκη, Αδελφότητας Κρητών Πειραιά κ. Θεόδωρο Τσόντο και της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας κ. Πέτρο Πετρακάκη.