Τεράστια οικολογική καταστροφή στο Αμάρι του Ρεθύμνου στο όνομα της αντιμετώπισης της λειψυδρίας στη Μεσαρά. με το σχεδιαζόμενο φράγμα 22 εκατομμυρίων κυβικών σε μία κοιλάδα με ελιές 2 χιλιάδων στρεμμάτων, κατήγγειλε στην εκπομπή Έχουμε Θέμα με τη Μαρία Σπυριδάκη και τη Μαρία Γιαμπουλάκη, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βιζαρίου, Λαμπιωτών, Πετροχωρίου Γιώργος Παντελάκης!
Γράφει ο Χριστόφορoς Παπαδάκης
Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παντελάκης, κάνει λόγο για ένα «τερατούργημα» με την κατασκευή ενός φράγματος – «μαμούθ» χωρητικότητας 22 ίσως και 25 εκατομμυρίων κυβικών, που θεωρείται σχεδόν απίθανο να γεμίσει – όπως άλλωστε αποδείχτηκε στην πράξη και με το φράγμα του Αποσελέμη στο νομό Ηρακλείου.
Την ώρα, οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ, τονίζουν πως με ένα απλό φράγμα θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της Μεσαράς που συνορεύει με την περιοχή τους και είναι ανεξήγητα αυτά τα σχέδια από την πλευρά του κράτους.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βιζαρίου, Λαμπιωτών, Πετροχωρίου Γιώργος Παντελάκης, καταγγέλλει ότι οι συζητήσεις χρόνων, γίνονται δυστυχώς ερήμην των κατοίκων.
Σύμφωνα με όσα τονίζουν οι τοπικοί φορείς του Αμαρίου, στην περιοχή τους κατασκευάστηκε το 1990 μία λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 500.000 κυβικών νερού. Όπου η περιοχή από σχεδόν ξερική με τα λίγα νερά που είχε, έγινε μία πολύ καλή περιοχή καλλιέργειας ελιάς.
Αυτή τη στιγμή η κοιλάδα που λένε ότι θα κατακλείσουν ανάμεσα στα χωριά Βιζάρι, Λαμπιώτες, Πετροχώρι, με το φράγμα του Πλατύ, είναι 2.000 στρέμματα και έχει ελαιόδεντρα.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παντελάκη, ενώ υπάρχει αυτή η λιμνοδεξαμενή, οι εκπρόσωποι του κράτους λένε στους τοπικούς φορείς ότι δεν θα πειράξουν τη λίμνη.
Όμως το φράγμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο μελέτης,. θα είναι ένα τεράστιο φράγμα χωρητικότητας 22 εκατομμυρίων κυβικών ενώ θα μπορούσαν να κάνουν έναν ταμιευτήρα, της τάξεως των 10 εκατομμυρίων κυβικών ή και λιγότερων και να λύσουν μια για πάντα το πρόβλημα της Μεσαράς.
«Μπάζει και η περιβαλλοντική μελέτη»
Ο Γιώργος Παντελάκης βάζει και τη διάσταση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου, που σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει ότι κάπου «μπάζει».
Η περιβαλλοντική μελέτη που έχει ξεκινήσει από το 2009, παρατείνεται μέχρι το 2036. Η μελέτη λέει τρία πράγματα: Πρώτον, φράγμα Πλατύ, (τεχνικά χαρακτηριστικά, υψόμετρα, έκταση κ.λπ). Δεύτερο, φράγμα Γερακαρίου, το οποίο απ΄ ό,τι είπαν τώρα δεν θα γίνει. Και θα γίνουν δύο μικρές λιμνοδεξαμενές για την αντικατάσταση του. Και τρίτον, τα συνοδά έργα, δηλαδή δρόμοι και αρδευτικά δίκτυα.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: «Πώς θα δημοπρατηθεί αυτό το έργο, με μία περιβαλλοντική μελέτη η οποία αναφέρει φράγμα Γερακαρίου που στην ουσία δεν το έχει»…
Ο Γιώργος Παντελάκης πιστεύει ότι «πίσω από όλα αυτά, πρωταρχικός σκοπός φαίνεται να είναι η άρδευση της περιοχής της Μεσαράς αλλά μακροπρόθεσμα και ένα υδροηλεκτρικό έργο και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από την άλλη, θα πρέπει να εφαρμόσουν και την οδηγία της Ε.Ε. που λέει ότι όταν μια περιοχή πλήττεται θα πρέπει να έχει και τα απαραίτητα οφέλη. Εμείς εδώ από το έργο αυτό, μόνο καταστροφή έχουμε»…
Τέλος να αναφέρουμε ότι οι κάτοικοι μαζί με τον ΤΟΕΒ έχουν συγκεντρώσει υπογραφές και έχουν αναθέσει στο νομικό τους σύμβουλο να προσφύγει τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.