Όλα άρχισαν στη δεκαετία του ’80. Οιπρωτοπόροι στην καλλιέργεια του Σταμναγκαθιού, πήραν τις βάρκες και προσέγγισαν δύσκολα σημεία της παραλίας της λιμνοθάλασσας του Μπάλου, για να μαζέψουν σε τσουβάλια σπόρους από άγριο σταμναγκάθι. Και έτσι έγιναν τα πρώτα βήματα.
Τα τελευταία χρόνια η τιμή παραγωγού βρίσκεται μόλις στα 2,5 έως 3,5 ευρώ το κιλό στην αγορά της Αθήνας, ενώ στα 7 και 8 ευρώ στις λαϊκές, υπάρχει το κέρδος του μεσάζοντα. Α
Αλλά όσοι έχουν καταφέρει να μπουν στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έχουν βγάλει τον μεσάζοντα από το εμπορικό κύκλωμα και πραγματικά θησαυρίζουν.
Ξεκίνησαν διαδικασίες για ΠΟΠ
Τα τελευταία χρόνια, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σταμναγκαθιού Γραμβούσας έχει ξεκινήσει προσπάθειες για ΠΟΠ. Η διαδικασία είναι δύσκολη, χρονοβόρα και απαιτεί μεγάλη γραφειοκρατία. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε πολύ μεγαλύτερη ώθηση στο εκπληκτικό αυτό προϊόν.
Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Σταματάκη:
