Όσοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να κρατήσουν απούλητο το ελαιόλαδο που παράγουν στην παρούσα φάση, ας το κρατήσουν. Αν και το ελαιόλαδο είναι σαν τον χρηματιστήριο, είναι βέβαιο πως έτσι κι αλλιώς, τέτοιες μέρες, δημιουργείται στην παγκόσμια αγορά μία κοιλιά, η οποία κρατάει παγωμένες τις τιμές. Αλλά αναμένονται εξελίξεις μετά τις 10 με 15 Ιανουαρίου του νέου έτους.
Αυτό τόνισε απαντώντας στις ερωτήσεις της Μαρίας Γιαμπουλάκη και του Χριστόφορου Παπαδάκη σήμερα, στην εκπομπή Έχουμε Θέμα στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1, ο τυποποιητής και ελαιουργός Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, τονίζοντας πάντως, πως η φετινή χρονιά δε έχει καμία σχέση με την περυσινή.
Η ελεύθερη πτώση…των τιμών παραγωγού
Ερωτηθείς για τις παρούσες τιμές παραγωγού, ο Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης τόνισε, ότι οι τιμές φέτος δεν έχουν καμία σχέση με τις περυσινές.
Πέρυσι δεν υπήρχε λάδι στην Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι από πρόπερσι μέσα στο καλοκαίρι, οι τιμές είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν στα 5 και τα 5,5 ευρώ το κιλό και μόλις ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος, η συνεχής άνοδος έφτασε τις τιμές παραγωγού ελαιολάδου μέχρι και τα 10 ευρώ το κιλό.
Τέτοιες τιμές – εκτός απρόοπτων καταστάσεων – δεν πρόκειται να ξαναδούμε. Όμως, σήμερα, με μια μέση τιμή που κινείται στο όριο των 5 ευρώ το κιλό, είναι μια τιμή που δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής.
Ο Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης φέρνει ως παράδειγμα τα μεροκάματα των εργατών, λέγοντας πως το παζάρι που γίνεται σε καθημερινή βάση, τα έχει εκτοξεύσει ακόμα και πάνω από τα 60 με 70 ευρώ. Έτσι, με αυτές τις τιμές δεν υπάρχει κάλύψη του κόστους για την ελαιοσυλλογή.
Πάντως, ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία, ότι θα έχουμε εξελίξεις και ίσως ανοδικές τάσεις των τιμών, μετά τις 10 με 15 Ιανουαρίου του 2025.