Η Κρήτη αντιμετωπίζει δραματική μείωση στα αποθέματα νερού, φέρνοντας αντιμέτωπους τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές με μια δύσκολη πρόκληση.
Η στάθμη των υδάτων σε φράγματα και γεωτρήσεις έχει πέσει ανησυχητικά, αγγίζοντας επίπεδα χαμηλότερα από την ξηρή περίοδο 2017-2018.
Απέναντι στην κρίσιμη αυτή κατάσταση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κήρυξε συναγερμό και κάλεσε σε κοινή δράση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της λειψυδρίας, διοργανώθηκε συνάντηση με τη συμμετοχή δήμων, ΤΟΕΒ,Περιφέρειας και ΕΛΓΟ “Δήμητρα”. Στόχος, η συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος και η λήψη άμεσων μέτρων.
Η κα. Αγγελική Μαρτίνου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων, τόνισε την κρίσιμη φύση της κατάστασης,επισημαίνοντας πως αν η ανομβρία συνεχιστεί, τα πράγματα θα δυσκολέψουν δραματικά.
Κρίσιμα βήματα για την εξοικονόμηση νερού:
- Επισκευή των αρδευτικών δικτύων για τον περιορισμό των διαρροών.
- Έλεγχος της κατανάλωσης νερού στις καλλιέργειες.
- Υλοποίηση μικρών εγγειοβελτιωτικών έργων.
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αγροτών για υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών άρδευσης.
- Προώθηση της χρήσης νερού από ανακυκλωμένες πηγές.
Παράλληλα, εξετάζονται και προτάσεις από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, με στόχο την εξοικονόμηση νερού στην καλλιέργεια της ελιάς.
Ενδεικτικά, σε περιοχές όπως η Βιάννος και η Μεσαρά, η στάθμη του νερού έχει καταρρεύσει.
Ήδη, οι δημοτικές αρχές έχουν λάβει μέτρα για την ορθή διαχείριση του διαθέσιμου νερού, τόσο στις καλλιέργειες όσο και στα νοικοκυριά.
Η μείωση των βροχοπτώσεων φέτος αγγίζει το 70% σε περιοχές της Σητείας, σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο Ηράκλειο η μείωση κυμαίνεται στο 30-40%.