Μια εκπληκτικά δροσιστική συνταγή μαγειρεύει η Νεκταρία Κοκκινάκη. Ανάποδο κέικ με ροδάκινα!
Το οποίο πηγαίνει μοναδικά με παγωτά. Απολαύστε το!
Ανάποδο κέικ με φρούτα, αυτό το υπέροχο αφράτο γλύκισμα με τα ζουμερά -καραμελωμένα ή μη- κομμάτια αγαπημένων μας φρούτων, όπως τα μήλα, τα αχλάδια, ο ανανάς και βέβαια τα λαχταριστά ροδάκινα, που επιλέξαμε κι εμείς να σας παρουσιάσουμε! Μπορεί η εμφάνισή του να μας κάνει να πιστέψουμε ότι κατάγεται από την tarte tatin, που επινοήθηκε -κατά την επικρατέστερη άποψη- από τις Γαλλίδες αδελφές Τatin, κάπου γύρω στο 1880. Και όμως όχι!
Τα ανάποδα cakes και οι εθιστικοί συνδυασμοί τους αποτελούσαν τους γλυκούς “πρωταγωνιστές” των βραδινών συγκεντρώσεων αρκετά αργότερα, στα μέσα του 20ού αιώνα, ενώ ήδη το 1935 είχε εμφανιστεί μία διαφήμιση, που πληροφορούσε τις νοικοκυρές της εποχής ότι δεν θα μπορούσαν να θεωρούν τον εαυτό τους ως μία ολοκληρωμένη -έστω και ερασιτέχνη- ζαχαροπλάστη, αν δεν είχαν ψήσει τουλάχιστον ένα ανάποδο κέικ.
Tι είναι όμως τελικά τα ανάποδα cakes, ως σκεύος για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν αρχικά τα παλιά μαντεμένια τηγάνια -έκαναν θραύση την περίοδο που μεσουρανούσαν και τα ανάποδα κέικ- και όχι τα ταψάκια που χρησιμοποιούμε σήμερα. Στη βάση, λοιπόν, των τηγανιών αυτών από χυτοσίδηρο, απλωνόταν τα τεμάχια των φρούτων με ενθουσιασμό και ιδιαίτερη προσοχή για ένα καλαίσθητο τελικό αποτέλεσμα.
Ακολουθούσε το πασπάλισμα με ζάχαρη, η προσθήκη βούτυρου και η τελική κάλυψη όλων αυτών των υλικών με τον νόστιμο χυλό, ο οποίος με το ψήσιμο μετατρέπεται στην αφράτη ζύμη, που αμέσως μετά το ξεφούρνισμα και το αναποδογύρισμα του κέικ στην πιατέλα, θα είναι εκείνη που θα απορροφήσει το καραμελωμένα σιρόπι των φρούτων, δημιουργώντας το τελικό, άκρως εθιστικό αποτέλεσμα, που όλοι έχουμε γευθεί! Έτσι, τόσο απλά, το κάτω μέρος του κέικ έγινε το πάνω, εξ ου και το όνομα «ανάποδο κέικ».
Πάρτε, λοιπόν, τα κρυστάλλινα πιατάκια και τα καλά κουταλάκια σας και σερβίρετε στην οικογένεια και τους φίλους σας το λαχταριστό αυτό ανάποδο κέικ με ροδάκινα, που σας προτείνουμε. Να είστε βέβαιες ότι θα γίνει το αγαπημένο σας για ολόκληρο το καλοκαίρι!
Υλικά
Για το ταψί
100 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. ζάχαρη
6 ροδάκινα ώριμα
3 κουταλιές μαρμελάδα ροδάκινο
Για το κέικ
120 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γραμ. ζάχαρη
5 αυγά
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα λεμόνι
200 γραμ. γιαούρτι
300 γραμ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
Αρχικά καθαρίζουμε τα ροδάκινα και κόβουμε σε χοντρές φέτες. Σε ένα στρογγυλό ταψί ή φόρμα για κέικ ρίχνουμε το βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Βάζουμε τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο και να καραμελώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια βγάζουμε από τον φούρνο, στρώνουμε πάνω τα ροδάκινα και τοποθετούμε σε διάφορα σημεία την μαρμελάδα.
Σε ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά , ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε στο μείγμα εναλλάξ το γιαούρτι με το αλεύρι.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 50 λεπτά περίπου.
Όταν είναι έτοιμη, βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε, ιδανικά ταιριάζει με παγωτό.