«Στο Παλαιόκαστρο δεν υπάρχει ρέμα», δήλωσε στο Θέμα Κρήτης 103,1 και τη Μαρία Γιαμπουλάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης.
«Στο σημείο εκείνο στο οποίο τα ξημερώματα της Κυριακής έγινε το πλημμυρικό φαινόμενο, δεν υπάρχει ρέμα», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.
Το νερό της βροχής στο Παλαιοκάστρο του Δήμου Μαλεβιζίου, στη φυσική του διαδρομή προς τη θάλασσα, παρέσυρε 3 αυτοκίνητα, κάδους απορριμμάτων, ομπρέλες, ξαπλώστρες και λοιπά φερτά υλικά. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την περιοχή το πρωί της Κυριακής ξύπνησαν στη μνήμη όλα όσα είχαν συμβεί πριν δύο χρόνια, όπου και η καταιγίδα σε συνδυασμό με την διαχρονική ανθρώπινη παρέμβαση άφησαν δύο νεκρούς.
Η κινητοποίηση των αρχών για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών ήταν άμεση. Δήμος Μαλεβιζίου, Περιφέρεια Κρήτης, Λιμενικό και Πυροσβεστική βρέθηκαν στο σημείο και ξεκίνησαν δουλειά. Τα γρήγορα αντανακλαστικά των αρμόδιων υπηρεσιών είχαν ως αποτέλεσμα τον γρήγορο καθαρισμό και την μερική αποκατάσταση της περιοχής.
«Από το 2018 και μετά έχουμε τέτοια φαινόμενα έντονα, ακραία, γρήγορα. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει ρέμα. Το νερό θα βρει το δρόμο του. Έπρεπε να υπάρχει ρέμα για να υπάρχει μια φυσική απορροή του νερού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Συριγωνάκης.
Στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει στο παρόν και το μέλλον, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ολιστικά τα προβλήματα που προκύπτουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη συγκεκριμένη περιοχή, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης τόνισε θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν οι μελέτες που προβλέπουν την κατασκευή φραγμάτων περιμετρικά της λεκάνης απορροής στο Παλαιόκαστρο, αφού οι ποσότητες του νερού δεν επιτρέπουν να γίνει κάτι άλλο.
«Τι μπορούμε να κάνουμε; Συμβαίνει και στο νότο. Έπρεπε πρώτα να γίνουν οι υποδομές και μετά να γίνει η δόμηση. Εδώ έγινε το ακριβώς αντίθετο και γι’ αυτό εμείς ακολουθούμε τις εξελίξεις. Η μελέτη του Δήμου Μαλεβιζίου που υπάρχει, δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν γίνουν κάποια μικροφράγματα περιφερειακά της λεκάνης».
Όσο για τις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές» της Κρήτης, όπου σπίτια και επιχειρήσεις πλημμυρίζουν διαρκώς δίπλα στους ποταμούς και τους χειμάρρους, ο Νίκος Συριγωνάκης ανέφερε ότι η λύση θα έρθει από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων που έχουν ξεκινήσει να εκπονούνται και το μεγάλο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης όπου χρηματοδοτεί μελέτες για τα ποτάμια του νησιού.
Ο κ. Συριγωνάκης αναφέρθηκε ενδεικτικά στη μελέτη που εκπονείται για τον Γιόφυρο ποταμό και η οποία θα δείξει τι πρέπει να γίνει στην περιοχή αλλά και πως σημεία του ποταμού θα γίνουν επισκέψιμα, θα δημιουργηθούν πάρκα και περιπατητικός χώρος.
Ακούστε στο παρακάτω απόσπασμα αναλυτικά τι είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης στο Θέμα Κρήτης 103,1 και τη Μαρία Γιαμπουλάκη.