«Σε αυτή την πόλη καταντήσαμε πια να μη μας απασχολεί τίποτα πέρα από τη βολή και την καλοπέραση μας. Ο καθένας αξιώνει το «δικαίωμα» να κάνει ότι θέλει, ακόμα και να καταστρέψει εφόσον το αίτιο τον ενοχλεί ή τον ζημιώνει».
Αυτό αναφέρει σε ανάρτηση της, η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, που εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό και την απογοήτευσή της για μια ακόμα κοπή δέντρου και μάλιστα στο κέντρο του Ηρακλείου, στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη (πίσω από τα δικαστήρια).
Σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη, « το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία τιμωρία, άρα το «καλό» παράδειγμα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά ως προς τη μίμηση του. Πολύ συχνά ο υπαίτιος της βλάβης είναι τόσο προφανής που η παράλειψη της τιμωρίας του γίνεται σκανδαλώδες ανέκδοτο. Ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος λαός που να απεχθάνεται τόσο πολύ το δημόσιο χώρο, τα κοινόχρηστα αγαθά και το αστικό πράσινο. «Ότι δεν μου ανήκει, δεν με αφορά»… Αυτό είναι το μέτρο της κοινωνικής εξέλιξης και της ανθρωπιάς μας, που έχουμε παραδώσει ενισχυμένο στα παιδιά μας καθώς πλέον έχει εξαλειφθεί κάθε στοιχείο σεβασμού και ενσυναίσθησης. Σύντομα οι ελληνικές πόλεις θα είναι αβίωτες, υπερβολικά θερμές, θορυβώδεις και ρυπασμένες. Αλλά σίγουρα θα συνεχίσουμε να προμοτάρουμε τον καλό καφέ, για να τον πίνουμε τότε σε τεχνητά περιβάλλοντα και να ξεχνάμε όλα τα υπόλοιπα (που δεν μας αφορούν!). Σε όλες τις επιβαρυμένες πρωτεύουσες του κόσμου έχουν ξεκινήσει ήδη να ποντάρουν στο στοίχημα της απασφάλτωσης, εφαρμόζοντας σχέδια μείωσης των αστικών επιφανειών με άσφαλτο κατά 30% μέσα στα επόμενα κρίσιμα χρόνια της κλιματικής επιδείνωσης. Εμείς συνεχίζουμε να ρεμβάζουμε αμέριμνοι, να θεωρητικολογούμε και να υλοτομούμε «σαν να μην υπάρχει αύριο»…