Απόλυτα ξεκάθαρος ο Μανώλης Κοκοσάλης.
Το ζήτημα της λειψυδρίας ταλαιπωρεί αρκετά το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων και ο δήμαρχος, μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 περίγραψε τις πολλές και σημαντικές δυσκολίες που έχουν προκύψει.
«Ο δήμος βρίσκεται, όπως όλοι οι δήμοι, σε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Επιφανειακά ύδατα δεν υπάρχουν. Υπάρχει μία ταπείνωση των υπόγειων υδροφορέων. Μας ενδιαφέρει να εξασφαλίσουμε την ύδρευση και μετά την άρδευση. Έχουμε ανοίξει 3 βαθιές γεωτρήσεις και έχουν βρεθεί στις 2 νερό. Θέλουν, βέβαια, ένα κόστος για να μεταφέρουν νερό και γι’ αυτό κηρυχθήκαμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε οικισμούς του δήμου μεταφέρουμε και με υδροφόρες νερό. Η ζήτηση είναι μεγάλη και το νερό δεν επαρκεί. Θέλουμε τη βοήθεια των δημοτών μας στη διαχείριση και να κάνουν τα απολύτως απαραίτητα. Είναι δύσκολες χρονιές και θέλουμε βοήθεια. Χρήματα δε δίνουν, πήγα Αθήνα γι’ αυτό το λόγο. Πήραμε κάποιες δεσμεύσεις από τον υπουργό και θα δούμε πως θα προχωρήσουμε αυτό το διάστημα», τόνισε αρχικά.
Για τη γεώτρηση στις Βασιλιές, που ετοιμάζει ο Δήμος Ηρακλείου, που είναι στα όρια με το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, ο κ. Κοκοσάλης είπε ότι το Ηράκλειο δεν μπορεί να υδρευθεί από το Γιούχτα. Αναλυτικά υπογράμμισε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας. Στο Γιούχτα υπάρχει ισορροπία, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τρυπήσουμε το βουνό και να μείνουν οι οικισμοί από νερό. Δε σημαίνει ότι όπου βρίσκουμε νερό θα το υπεραντλούμε.
Να τηρήσουν όλοι τα κυβικά που δίνει η διεύθυνση υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης και μετά να ζητήσουν νέες γεωτρήσεις. Αν δε σεβαστούμε το φυσικό πόρο, θα μείνουμε εντελώς από νερό. Αν εξαντληθούν οι πόροι του Γιούχτα δε θα έχουμε να υδρεύσουμε τον οικισμό. Δεν μπορεί να υδρευθεί το Ηράκλειο από το Γιούχτα. Ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί και παίρνει νερό και από άλλες πηγές. Ζητάμε σεβασμό απ’ όλους».
Όσον αφορά, τέλος, στα κρούσματα πανώλης, που εντοπίστηκαν στα όρια του δήμου, υπογράμμισε: «Θα ακολουθήσουμε τα πρωτόκολλα… Μπορεί να χρειαστεί να παραδοθούν ζώα από τις μονάδες που βρέθηκε η πανώλη. Ο δήμος δεν ενεργεί αυτόβουλα σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε για να μπορέσουμε να σώσουμε το ζωικό κεφάλαιο.
Το θετικό είναι πως στα δύο ποιμνιοστάσια που βρέθηκα η πανώλη, τα ζώα ήταν ενσταβλισμένα. Θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι που αγοράζουν ζώα ν’ ακολουθούν τα πρωτόκολλα. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας».