Όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Πυργού, με πρώτο αυτό του νερού άρδευσης και του νερού ύδρευσης, ανέπτυξε ο καλεσμένος της εκπομπής Έχουμε Θέμα με τη Μαρία Σπυριδάκη και τη Μαρία Γιαμπουλάκη, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυργούς Μιχάλης Χαιρέτης.
Γράφει ο Χριστόφορος Παπαδάκης
Ο ίδιος μετέχει στην κίνηση που έκαναν οι πρόεδροι χωριών του Μαλεβιζίου, να ζητήσουν συνάντηση με το δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό για την τιμολόγηση του νερού άρδευσης. Συγκεκριμένα, την κάθετη και ξεκάθαρη αντίθεσή τους με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού άρδευσης, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίου Μύρωνα, Άνω Ασιτών, Αυγενικής, Δαφνών,Κάτω Ασιτών, Πετροκεφάλου, Πυργούς, Σίβας, Σκαλανίου και Σταυρακίων και ζητούν άμεσα συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό, όπως και με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους.
Όπως αναφέρουν: “Η έντονη ανισοκατανομή των τιμών μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων στον ίδιο δήμο, μας δημιουργεί σκέψεις για σκόπιμες διακρίσεις”.
Ο Μιχάλης Χαιρέτης ανέλυσε τις νέες τιμές, κάνοντας λόγο για αυξήσεις πάνω από 70%, την ώρα που οι περιοχές αυτές υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή και προσπαθούν να “μαζέψουν τα κομμάτια τους”, διασώζοντας τις καλλιέργειες της ελιάς, που αποτελούν το 90% των συνολικών καλλιεργειών με ένα 10% να έχουν πλέον μείνει στις αμπελοκαλλιέργειες. Όταν σε παλιότερες δεκαετίες, τα ποσοστά ήταν ακριβώς διαφορετικά.
Κάνοντας αναφορά στο νερό της ύδρευσης, ο Μιχάλης Χαιρέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης που χρονολογείται από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Ο πρόεδρος της Πυργούς, τόνισε, ότι από το 2014 που ο ίδιος έκανε την έρευνα του, διαπιστώνει ότι για κάθε μήνα, τα εκατό σπίτια που υπάρχουν, χρειάζονται 1.500 κυβικά νερού. Αλλά ένα κεντρικό υδρόμετρο που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του χωριού, καταγράφει κατανάλωση 3.000 κυβικών, γεγονός που δείχνει ότι άλλα 1.500 κυβικά χάνονται λόγω των δικτύων. Πάντως, ο ίδιος αποκάλυψε, ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, τον ενημέρωσε πως έχει αναθέσει τη σχετική μελέτη και το νερό μπαίνει στο αυλάκι.
Χωριό μεσήλικων και γερόντων
Όταν η Μαρία Σπυριδάκη ρώτησε τον Μιχάλη Χαιρέτη για το αν ο ίδιος απευθύνει κάλεσμα στους κατοίκους που έχουν φύγει, να επιστρέψουν στο χωριό, ο ίδιος έκανε λόγο για μια κατάσταση σήμερα που προκαλεί προβληματισμό. Παρά το γεγονός ότι το χωριό είναι κοντά στο Ηράκλειο, δυστυχώς οι κάτοικοι είναι κυρίως μεσήλικες και ηλικιωμένοι. Κι εδώ θα πρέπει όπως είπε, να δοθούν από τη δημοτική αρχή κίνητρα και γενικότερα από την Πολιτεία, ώστε πραγματικά να επιστρέφουν οι άνθρωποι στα χωριά τους και να ασχολούνται και με τη γη, όταν μάλιστα η έλλειψη εργατικών χεριών είναι τεράστια.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα είπε, ενώ όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι πέρασαν από το χωριό προεκλογικά και έλαβαν και τις προτάσεις της περιοχής, δεν βλέπει σήμερα να γίνεται πράξη αυτό που υποσχέθηκε η νέα δημοτική αρχή, ότι “δεν θα είναι μόνο για την πόλη αλλά και για τις κοινότητες που βρίσκονται περιφερειακά του Ηρακλείου”. Βέβαια, ο Μιχάλης Χαιρέτης είπε, πως βρίσκεται σε αναμονή, καθώς η νέα δημοτική αρχή είναι πολύ καινούργια και στρέφονται οι ελπίδες στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Να χαρακτηριστεί “παραδοσιακός οικισμός”
Ο πρόεδρος της Πυργούς, έχει κάνει πολύ αγώνα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, ζητώντας να ενταχθεί η Πυργού στους παραδοσιακούς οικισμούς προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα αυτό έχει γίνει για ελάχιστους οικισμούς της Κρήτης, ενώ είναι πολύ σημαντικό πρόγραμμα, αφού στηρίζει την ιστορία, την παράδοση και δημιουργεί πόλους έλξης του τουριστικού προϊόντος.