Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία στην Κρήτη επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι τέσσερις Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης, οι οποίοι και δηλώνουν πως ένα μήνα μετά από τη σχετική συνάντηση τους με τη διοίκηση της 7ης Υγεινομικής Περιφέρειας Κρήτης, αναμένουν τις κινήσεις του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες ωστόσο ακόμα δεν έχουν γίνει.
Στην κοινή ανακοίνωση τους, οι τέσσερις ιατρικοί σύλλογοι της Κρήτης περιγράφουν και καυτηριάζουν την ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση του συστήματος Υγείας, την οποία έχει περιγράψει αναλυτικά και αναδείξει κατ’ επανάληψη η «Π». Οι ιατρικοί σύλλογοι κάνουν έμμεσες αναφορές στα προβλήματα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, «φωτογραφίζοντας» ωστόσο τις συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες του Ηρακλείου, ενώ δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν κανένα κλείσιμο κλινικής και καμία παγίωση των «εντέλεσθε» που ειδικά στο Ηράκλειο «πέφτουν βροχή».
«Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Κρήτης, με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, του κύρους του ιατρού και της ορθής ιατρικής πρακτικής, προκαλέσαμε και συμμετείχαμε σε σύσκεψη με τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Κρήτης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των τεσσάρων συλλόγων όπου και προστίθεται:
«Στην σύσκεψη αυτή θέσαμε βραχυπροθέσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Θέτοντας ως αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι καμία κλινική δεν πρέπει να κλείσει, αλλά και ότι είμαστε ενάντια σε κάθε μορφής «εντέλλεσθε», αποστείλαμε Πανελλήνια Πρόσκληση Ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα την αποδοχή, εκ μέρους ενός εξαίρετου συναδέλφου Παθολόγου, και την οικειοθελή βραχυπρόθεσμη μετακίνησή του για 1 μήνα στο Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ένα μήνα μετά τη συνάντηση, και ενώ τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. στην Κρήτη διογκώνονται, αναμένουμε τις επόμενες ενέργειες του Υπουργείου.
Από τις μεσοπρόθεσμες προτάσεις μας για αποσυμφόρηση της κατάστασης, όπως η άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων σε όλα τα Νοσοκομεία στην Κρήτη, η άμεση αλλαγή της διαδικασίας κρίσεων πρόσληψης με επαναφορά στις κατά τόπους ΔΥ.ΠΕ. ή στα Νοσοκομεία, κατάργηση του περιορισμού κατάθεσης ενδιαφέροντος σε μία μόνο Υ.ΠΕ. και η προκήρυξη των θέσεων που κηρύχθηκαν άγονες σε υψηλότερη βαθμίδα, καμία δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί».
Όπως αναφέρουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, οφείλει να κάνει άμεσα αποδεκτές τις προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων, με την επισήμανση μάλιστα πως ήταν η πρώτη φορά, που οι προτάσεις καταγράφηκαν σε ανακοίνωση της Υγειονομικής Περιφέρειας και είναι οι εξής:
• Παροχή οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για όλους του ιατρούς του Ε.Σ.Υ.
• Αποφορολόγηση εφημεριών.
• Άμεση αναδιαμόρφωση του Οργανογράμματος των Νοσοκομείων με βάση τον νέο σχεδιαζόμενο υγειονομικό χάρτη και προκήρυξη επιπλέον θέσεων ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες.
• Σαφής καθορισμός εργασιακού καθεστώτος ιατρών στις δημόσιες δομές υγείας.
• Οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ως καθ΄ ύλην αρμόδιοι φορείς σε θέματα δημόσιας υγείας, λειτουργούν με γνώμονα την προστασία ιατρών, ασθενών και λοιπών υγειονομικών και έχουν προτάσεις εφαρμόσιμες για την ασφαλή λειτουργία του Ε.Σ.Υ. και την αξιοπρέπεια και το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι τονίζουν πως παραμένουν συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως οι Σύλλογοι επιβάλλεται να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για το ΕΣΥ.
Την ίδια ώρα οι Ιατρικοί Σύλλογοι απευθύνουν πρόσκληση προς το Υπουργείο Υγείας να δείξει άμεσα και έμπρακτα τις προθέσεις του ως προς την αναμόρφωση και υποστήριξη τόσο των υγειονομικών όσο και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.