Ανακοίνωση αναγκάστηκε να εκδώσει η Δημοτική Αρχή αναφορικά με το θέμα της 1866 και την αναστάτωση που προκλήθηκε σήμερα, όταν επιβλήθηκαν πρόστιμα σε όσους επιχειρηματίες δεν είχαν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Δημοτικής Αρχής να «μαζευτούν» πάνω από τα πεζοδρόμια.
Οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, αλλά και την οργή καταστηματαρχών. Υπενθυμίζεται ότι, το θέμα με τη διαχείριση των χώρων κάτω από τα πεζοδρόμια, είναι ένα θέμα που πηγαίνει πίσω στο μακρινό 2004, όταν η τότε δημοτική αρχή είχε οραματιστεί έναν ενιαίο και χωρίς κλίμακες πεζόδρομο παραδοσιακού χαρακτήρα με δομημένα στέγαστρα κι ανάδειξη των ιστορικών κτισμάτων που «κρύβονται» πίσω από την… αγορά.
Τα σχέδια βέβαια από τότε είχαν παραπεμφθεί στις καλένδες, καμία ανάδειξη ιστορικών κτισμάτων δεν έγινε και κανένα όραμα για μια ενιαία και παραδοσιακή αγορά δεν υπήρξε. Αντίθετα, τα … σκαλοπάτια διατηρήθηκαν και υπήρξε μια «σιωπηλή» συμφωνία προκειμένου να τοποθετούνται και κάτω από αυτά αντικείμενα, με δεδομένο ότι τα δύο επίπεδα δημιουργούσαν αντικειμενικές δυσκολίες στην αγορά, ενώ το λευκό μάρμαρο που τελικά τοποθετήθηκε δεν συνάδει καθόλου με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της αγοράς.
Από τότε μέχρι σήμερα βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει, ενώ η παραδοσιακή αγορά έχει χάσει την … παραδοσιακή αίγλη της. Αυτό που δεν έχει αλλάξει ωστόσο, είναι οι υψομετρικές διαφορές και το λευκό και κρύο μάρμαρο μέσα σε έναν υποτίθεται παραδοσιακό χώρο. Τα μνημεία δεν αναδεικνύονται, ενώ οι θεωρητικά καλές προθέσεις, χάνονται σε βάθος δεκαετιών. Ο δήμαρχος βέβαια της πόλης, αναγνωρίζει την ανάγκη για τεχνική και αισθητική αναβάθμιση της αγοράς, όπως κάνει όμως και κάθε πολίτης.
Αυτό που έχει αλλάξει ωστόσο σίγουρα, είναι η πρόθεση της δημοτικής Αρχής να επιδείξει μια μεγάλη … σπουδή στο «συμμάζεμα» της 1866, η οποία ωστόσο εξαντλείται στο να περιοριστεί ο χώρος που δίνεται για τους επιχειρηματίες. Ούτε κάποια σκέψη για αλλαγές, ούτε σκέψη για ανάδειξη μνημείων, ούτε σκέψη για επαναφορά του παραδοσιακού χαρακτήρα μιας αγοράς που συνδέεται με την σύγχρονη ιστορία και παράδοση αυτής της πόλης. Απλά να μην μπαίνουν στο «δρόμο» αντικείμενα προς πώληση, προκειμένου να μην χαλάσει η… αισθητική (;) που υπάρχει στο σημείο; Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά.
Με σιγουριά απαντά ωστόσο η Δημοτική Αρχή ότι βρίσκεται και παραμένει στο πλευρό του τοπικού επιχειρείν, με το οποίο όμως σήμερα διαπληκτίστηκε, με την επισήμανση, ότι είναι «καλυμμένη» αφού είχε ενημερώσει έγκαιρα για τις προθέσεις της.
«Από αρχές Απριλίου είχαμε ενημερώσει τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται μέσα στην αγορά της 1866 και τους είχαμε πει ότι πρέπει να σταματήσει η παράνομη κατάληψη του χώρου του πεζοδρόμου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου που υπογράφει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Χαιρέτης, όπου και προστίθεται:
«Τους είχαμε επίσης ενημερώσει ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα άμεσα, αλλά σύντομα θα γίνουν έλεγχοι και θα πρέπει να συμμορφωθούν. Ακολούθησαν συναντήσεις με την Δημοτική Αρχή, έγιναν διεξοδικές συζητήσεις, επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός την ανάγκη αναβάθμισης της κεντρικής αγοράς τόσο σε τεχνικό όσος και σε αισθητικό επίπεδο και τέθηκε ως χρονικός ορίζοντας απομάκρυνσης των κατασκευών που καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο η 31η Μαΐου.
Να τονίσω εδώ ότι το σύνηθες είναι στα πεζοδρόμια όπου καταλαμβάνουν για κοινόχρηστο χώρο οι επιχειρηματίες, να καταλαμβάνεται το 70%. Στην 1866 δεχτήκαμε να καταλαμβάνουν το 100% του πεζοδρομίου αλλά να αφήσουν ελεύθερο το χώρο του πεζόδρομου για λόγους προσβασιμότητας αλλά και πολιτικής προστασίας.
Σήμερα, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές που είχαν ζητήσει οι επιχειρηματίες, προχωρήσαμε στην καταγραφή και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε όσους δεν έχουν συμμορφωθεί. Η ενημέρωση που έχω αυτή τη στιγμή είναι ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν απομακρύνει τις παράνομες κατασκευές.
Η Δημοτική Αρχή, όπως έχει πει πολλές φορές ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός είναι δίπλα στο επιχειρείν, θέλουμε να ενισχύσουμε το επιχειρείν. Και έχουμε τονίσει και στους επιχειρηματίες της οδού 1866 ότι για όποια προβλήματα τους απασχολούν που μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει, όπως είναι ο φωτισμός, η καθαριότητα, η προσβασιμότητα με ράμπες στα μαγαζιά τους, είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε και να δώσουμε λύσεις. Για να αποκτήσει η 1866 την αίγλη της παραδοσιακής αγοράς της πόλης. Αυτήν δηλαδή που της αξίζει».