Ο Λευτέρης Ντουράκης, πρόεδρος των Κρεοπωλών Ηρακλείου, μιλά για την κατάσταση της αγοράς στο κρέας και τις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο Ηράκλειο.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, επισημαίνει πως η κίνηση έχει αρχίσει να ζεσταίνεται, με τον κόσμο να περνάει, να ρωτάει και να παραγγέλνει. Οι πιο παραδοσιακοί ψωνίζουν νωρίτερα, αλλά η κύρια κίνηση αναμένεται από τη Δευτέρα, με κορύφωση την Τετάρτη (παραμονή Χριστουγέννων) ενώ οι κρεοπώλες βρίσκονται ήδη σε πλήρη παραγωγή, φτιάχνοντας κρεατοσκευάσματα και επεξεργαζόμενα κρέατα.
Ο ίδιος τονίζει πως οι νέες γενιές προτιμούν ημιέτοιμα προϊόντα, όπως γεμιστά ή μαριναρισμένα κρέατα, ή κρέατα με ιδιαίτερα σχήματα (δεντράκια, κουλούρες, ρολά), ωστόσο οι κρεοπώλες εκπαιδεύονται και κάνουν σεμινάρια για να τελειοποιούν αυτά τα παρασκευάσματα, ώστε ο κόσμος να τα βάζει εύκολα στο φούρνο και να τα απολαμβάνει.
Όσον αφορά τις τιμές των κρεάτων αναφέρει αναλυτικά:
- Μοσχάρι (χωρίς κόκαλο): 17-18 ευρώ (χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις για 20 ευρώ).
- Χοιρινό (μπριζόλες, πασέτες, λεμούς): 6,50-7,30 ευρώ (σταθερές τιμές σε σχέση με πέρυσι).
- Μικρά γουρουνόπουλα γάλακτος (έως 20 κιλά): Περίπου 9,50 ευρώ (κάτω από 10 ευρώ), φθηνότερα από πέρσι.
- Κοτόπουλο (συστηνοτροφείου): 3,90-4,30 ευρώ (σταθερές τιμές). Τα ελεύθερης βοσκής είναι πιο ακριβά.
- Αρνάκι: 15-16 ευρώ (λίγο πιο ακριβό από πέρσι, αλλά συγκρατημένο σε σχέση με το καλοκαίρι).
- Παραδοσιακό λουκάνικο: Περίπου 13 ευρώ.
Παράλληλα υπογραμμίζει πως το απάκι προτιμάται πολύ στην Κρήτη ενώ για τις γαλοπούλες σημειώνει πως αυτές είναι κυρίως εισαγωγής, καθώς δεν υπάρχει παραγωγή στην Κρήτη.
Τέλος, αναφέρει ότι οι Κρητικοί είναι μερακλήδες και θα στήσουν το τραπέζι τους παρά τις δυσκολίες, με τον νομό Ηρακλείου να είναι πιο φθηνός από άλλους ενώ όπως είπε, ο σημαντικότερος στόχος είναι οι καταναλωτές να ευχαριστηθούν το κρέας με τις οικογένειές τους.
