Στα όρια της κάλυψης των αναγκών της αγοράς κινείται η φετινή παραγωγή του παραδοσιακού ποτού της Κρήτης. Το γεγονός ότι πέρυσι δεν είχαμε καθόλου σταφύλια, δημιουργεί την εκτίμηση ότι σε σχέση με πέρυσι η φετινή παραγωγή θα είναι αυξημένη, θα είναι όμως λίγη η ρακή που θα παραχθεί στην Κρήτη και αναμένεται να έχει και καλή τιμή για τον παραγωγό.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1, ο καζανάρης και παλιός αγροτοσυνδικαλιστής και αγροτοσυνεταιριστής από το Κυπαρίσσι Στάθης Φραγκιαδάκης, που μίλησε στον Χριστόφορο Παπαδάκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι η τιμή παραγωγού στην τσικουδιά δεν υπερέβαινε τα 3,5 ευρώ το λίτρο και φέτος αναμένεται να φτάσει γύρω στα 5 ευρώ το λίτρο ή και παραπάνω.
Εξάλλου, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του κράτους, έχει γίνει πολύ δουλειά ως προς την πάταξη του φαινομένου της παράνομης απόσταξης και αυτό βοηθάει τους νόμιμους καζανάρηδες, να βγάλουν ρακή και να την διαθέσουν σε ικανοποιητικές τιμές στους πελάτες τους.
Φέτος μάλιστα, δεν υπήρξαν αποθέματα ρακής, αφού πέρυσι λόγω της ανυπαρξίας σταφυλιών, διατέθηκαν όλα τα αποθέματα στην αγορά.
Εξάλλου, φέτος λόγω των λιγοστών σταφυλιών αλλά των περισσότερων από πέρυσι, έχουν διπλασιαστεί οι τιμές των οινοσταφύλων. Και αυτός ο διπλασιασμός θα περάσει και στο λίτρο της ρακής για τον καταναλωτή.
Πέρυσι το σουλτανί είχε 35 λεπτά το κιλό και φέτος κυμαίνεται σε τιμές από 60 έως 70 λεπτά το κιλό.
Και τα οινοποιήσιμα σταφύλια, από 38 μέχρι 50 λεπτά το κιλό που είχαν πέρυσι, φέτος πωλούνται από 80 λεπτά μέχρι και 1,20 ευρώ το κιλό.
Πρόκειται δηλαδή για τιμές, που σε σχέση με πέρυσι είναι μεγαλύτερες κατά 40 έως και 80%.
Βέβαια ακόμα δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι αυτή η τιμή των 5 και πλέον ευρώ, θα επικρατήσει στην αγορά, αφού οι πελάτες των αποσταγματοποιών, που είναι κυρίως οι ιδιοκτήτες καφενείων και άλλων μέσων μαζικής εστίασης που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες, έχουν κι αυτοί πολύ μεγάλο κόστος λειτουργίας και αδυνατούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη με βάση την πραγματική αξία της ρακής.
Πάντως πέρυσι πολύ δύσκολα έβρισκε κανείς την τιμή των 4 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. Σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη οι τιμές δεν ξέφυγαν από το πλαίσιο των 3,5 με 4 ευρώ το κιλό, οι οποίες όμως φέτος σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος παραγωγής.
Αναφορικά με την ποσότητα της ρακής, δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα είναι τουλάχιστον διπλάσια από πέρυσι.
Ο τρυγητός ακόμα είναι σε εξέλιξη. Τα στράφυλα μετά την οινοποίηση οδηγούνται στα καζάνια. Και τον Οκτώβριο όπως πάντα, τα καζάνια θα αρχίσουν να δουλεύουν και η παραγωγή της τσικουδιάς θα είναι φέτος πολύ πιο σημαντική, με τις παρέες στα καζάνια, που πάντοτε παρά τα προβλήματα των ανθρώπων, ήταν ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό της παράδοσης του τόπου μας.