Μόνο το τελευταίο εικοσαήμερο στην Κρήτη έφθασαν με διάφορα πλωτά μέσα συνολικά 147 μετανάστες μαζί με τους διακινητές τους, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά και ζητήματα για το αν η Κρήτη έχει μετατραπεί σε πύλη εισόδου μεταναστών ή όχι.
Τα στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου είναι απογοητευτικά σε σχέση με τους αριθμούς, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόνο το τελευταίο τρίμηνο, έχουν εισέλθει στην Κρήτη σχεδόν 600 μετανάστες από τα νότια παράλια του νησιού.
Η παραλία της Τρυπητής, οι Καλοί Λιμένες και τα παράλια απέναντι από την Γαύδο αποτελούν «προσφιλείς» πύλες εισόδου, όπου κι έχουν καταγραφεί τα περισσότερα περιστατικά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν υπάρχουν κι άλλες πύλες εισόδου, καθώς περιστατικά προσπάθειας εισόδου παράνομων μεταναστών έχουν καταγραφεί και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το τελευταίο εξάμηνο έχουν επίσημα καταγραφεί πάνω από 17 περιστατικά, ενώ στα παράλια της Κρήτης έχουν φθάσει σχεδόν 1.000 μετανάστες και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.
Ειδικότερα, μέσω Χανίων έχουν προσεγγίσει την Κρήτη συνολικά 364 μετανάστες. Μέσω Ρεθύμνου και ειδικότερα μέσω Αγίας Γαλήνης 59. Μέσω Σητείας έχουν φθάσει στην Κρήτη σε δύο περιπτώσεις 88 μετανάστες. Στο Ηράκλειο έχουν καταγραφεί οι περισσότερες περιπτώσεις προσεγγίσεων, καθώς από τον Ιούνιο μέχρι και προχθές, είχαν προσεγγίσει την Κρήτη μέσω των νοτίων παραλίων της Περιφερειακής Ενότητας συνολικά 487 μετανάστες.
Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά πλέον είναι πάρα πολλά, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ενεργοποίηση πολιτικά, ούτε και υπάρχει προς το παρών κάποια πρόβλεψη για αλλαγές στον τρόπο δράσης των Λιμενικών Αρχών. Την ίδια ώρα βέβαια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζει να κωφεύει επιδεικτικά, χωρίς να λαμβάνει κάποια μέτρα ουσίας.