«Οργιάζει» το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στο χοιρινό κρέας, ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων, χωρίς όμως να λείπει ούτε και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Ποιος τα λέει αυτά; Ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιάννης Μπούρας, που μίλησε σήμερα στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1 και το Χριστόφορο Παπαδάκη. Τη δική του επιβεβαίωση, έδωσε στη συνέχεια και ο κτηνίατρος – ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης, λέγοντας πως οι ελληνοποιήσεις στο χοιρινό, γίνονται από τη στιγμή που το κρέας θα φτάσει στις βιτρίνες των κρεοπωλείων, αφού από το εξωτερικό έρχεται σφραγισμένο και μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες!
Αναλυτικότερα, ο Γιάννης Μπούρας καταγγέλλει ότι όλο το χρόνο γίνονται «βαφτίσια» στο χοιρινό κρέας. Αυτό δεν έχει πάντοτε να κάνει με τη διαφορά της τιμής του καταναλωτή. Αλλά τα Χριστούγεννα, πράγματι το χοιρινό της Ελλάδας είναι ακριβότερο, λόγω διπλασιασμού της ζήτησης. Έτσι, όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος των χοιροτρόφων, τα Χριστούγεννα έχουμε διπλασιασμό των πωλήσεων, άρα και διπλασιασμό των περιπτώσεων παραποίησης του τελικού προϊόντος προς τον καταναλωτή.
Στο ερώτημα του Χριστόφορου Παπαδάκη για το πού θα πρέπει να επικεντρώνονται οι έλεγχοι, ο Γιάννης Μπούρας ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνονται στους τόπους λιανικής διακίνησης του χοιρινού. Γιατί όμως γίνονται ελληνοποιήσεις τους άλλους μήνες του χρόνου;
Η απάντηση του κ. Μπούρα ήταν, ότι αυτό έχει σχέση με την καλή φήμη που έχουν τα ντόπια προϊόντα και φυσικά και το Ελληνικό χοιρινό. «Εμείς έχουμε ο κάθενάς τον μύλο του και φτιάνουμε με φυσικές πρώτες ύλες τα χοιρινά μας. Στις άλλες χώρες ταΐζουν και υποπροϊόντα ζωοτροφών. Γι αυτό είχαμε και διατροφικές κρίσεις σε άλλες χώρες κατά το παρελθόν. Οπότε οι καταναλωτές ψάχνουν το Ελληνικό χοιρινό και αυτό εκμεταλλεύονται όλα αυτά τα κυκλώματα»!
Αλέκος Στεφανάκης: «Οι ελληνοποιήσεις γίνονται στα σημεία λιανικής πώλησης του χοιρινού»
«Είμαστε εξαρτημένοι κατά 70% ως χώρα», τονίζει για το χοιρινό κρέας ο κτηνίατρος – ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης. Όπως ξεκαθαρίζει, «τα χοιρινά έρχονται σε μεγάλα ψυγεία σφραγισμένα. Από και πέρα όμως, έχει την ευθύνη το κατάστημα που θα το διακινήσει, να το κάνει νόμιμα και φυσικά ο καταναλωτής θα πρέπει να ρωτάει για την προέλευση του χοιρινού που αγοράζει».
Ο Αλέκος Στεφανάκης αναφέρεται και στις ελληνοποιήσεις στο αιγοπρόβειο κρέας. Όπως λέει, «ελληνοποιήσεις γίνονται και στα αιγοπρόβατα, αλλά κυρίως το καλοκαίρι, επειδή τα ζώα στις άλλες χώρες γεννάνε την περίοδο της άνοιξης σε αντίθεση με την Κρήτη όπου έχουμε πιο πρώιμες γεννήσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, την περίοδο των Χριστουγέννων, η Κρήτη θα έχει υπερεπάρκεια στο αιγοπρόβειο κρέας και σαφώς θα τροφοδοτήσει και την υπόλοιπη Ελλάδα. Όμως λόγω της ευλογιάς και των σφαγών που έχουν γίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα χρειαστεί σίγουρα να γίνουν μεγάλες εισαγωγές αμνοεριφίων από άλλες χώρες.
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.