Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πολυαναμενόμενο καταδυτικό πάρκο της Σταλίδας προκειμένου να είναι έτοιμο ως την επόμενη τουριστική περίοδο.
Το Καταδυτικό Πάρκο της Σταλίδας είναι μάλιστα το πρώτο που αδειοδοτείται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
Ο σχεδιασμός, η οργάνωση, αλλά και η λειτουργία των καταδυτικών πάρκων που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Κρήτη, αποτελούν έναν προσθετικό παράγοντα στην ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού στην Κρήτη. Ειδικότερα σε σχέση με την συγκεκριμένη κατηγορία επισκεπτών, θεωρείται πως τα καταδυτικά πάρκα μπορούν να προσελκύσουν αρκετούς νέους επισκέπτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αλλά και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ευρύτερη τουριστικά ανάπτυξη στην περιοχή.
Ειδικότερα αναφορικά με το καταδυτικό πάρκο της Σταλίδας, αυτό έλαβε πρόσφατα την πολυαναμενόμενη άδεια λειτουργίας, που αφορά στον χαρακτηρισμό και οριοθέτηση της περιοχής, όπως προκύπτει από κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών και Ενέργειας – Περιβάλλοντος. Η απόφαση μάλιστα έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 940-01/12/2023.
Το πρώτο αδειοδοτημένο καταδυτικό πάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου θα δημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή «Πλατεία» στη Σταλίδα του Δήμου Χερσονήσου σε έκταση 22,5 στρεμμάτων όπου θα πραγματοποιούνται καθοδηγούμενες καταδύσεις αναψυχής.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η πόντιση 40 τεχνητών υφάλων, οι οποίοι παραδόθηκαν ήδη στο λιμάνι του Ηρακλείου και όπως προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα δημιουργηθούν δύο διαδρομές, στις οποίες θα συνδυάζονται τα τεχνητά ενδιαιτήματα με το βραχώδες υψηλού καταδυτικού ενδιαφέροντος φυσικό θαλάσσιο τοπίο. Στόχος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου είναι το πάρκο να είναι πλήρως λειτουργικό με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.
Φορέας διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» που έχει συστήσει το Επιμελητήριο Ηρακλείου με τον Δήμο Χερσονήσου και τον Δήμο Μαλεβιζίου.
Το Καταδυτικό Πάρκο στη Σταλίδα είναι τετραγωνικού σχήματος, διαστάσεων 150 m επί 150m και στο πρώτο στάδιο δημιουργίας του θα περιλαμβάνει συνολικά 38 μεγάλους τεχνητούς υφάλους και 2 μικρότερων διαστάσεων, οι οποίοι αναμένεται σταδιακά να βοηθήσουν στην αύξηση της βιομάζας και της ποικιλότητας βενθικών και βενθοπελαγικών οργανισμών στη θαλάσσια αυτή περιοχή. Σε επόμενη φάση προβλέπεται και η πόντιση ενός πλωτού ναυπηγήματος (μικρού πλοίου).
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του συγκεκριμένου Καταδυτικού Πάρκου ξεκίνησε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου αμέσως μετά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που επέτρεψε την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού στη χώρα μας. Το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CLLD/LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ (ΕΠΑΛΘ 2014-2020) με ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΑΕ ΟΤΑ.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου «Η βασική επιχειρηματική ιδέα του επενδυτικού σχεδίου εδράζεται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος – του καταδυτικού τουρισμού – είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος παγκοσμίως, ο οποίος παρέχει πολλαπλά οφέλη στις περιοχές υποδοχής των τουριστών – αυτοδυτών, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο προστασίας της θαλάσσιας ζωής και του περιβάλλοντος συνολικά. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναβαθμίσει τις τουριστικές υπηρεσίες στην περιοχή της Χερσονήσου και θα ανοίξει το δρόμο για αντίστοιχες πρωτοβουλίες με σεβασμό στο περιβάλλον».