Ο Κυριάκος Θεοδοσάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, μιλά για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης που ξεκίνησε στον Ευαγγελισμό και επεκτείνεται σε 14 νοσοκομεία, με στόχο τη μείωση των χρόνων αναμονής στα επείγοντα.
Το σύστημα μέσω QR code θα επιτρέπει την παρακολούθηση της διαδρομής του ασθενούς στα ΤΕΠ και θα κάνει εφικτή τη συλλογή πληροφοριών για τον χρόνο αναμονής και πότε αυτός ξεπερνά τον προβλεπόμενο. Ο ασθενής που προσέρχεται στα Επείγοντα, μετά το γραφείο κίνησης, θα φορά ένα πλαστικό βραχιόλι που φέρει επάνω ένα barcode, το οποίο θα σκανάρεται σε ειδικά μηχανήματα. Η παρακολούθηση θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και όταν ο χρόνος αναμονής του ασθενούς είναι μεγάλος και ξεπερνάει το “φυσιολογικό”, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου θα μπορούν να εντοπίζουν τους ασθενείς με τη μεγαλύτερη αναμονή και θα παρεμβαίνουν.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, τονίζει ότι το σύστημα προφανώς θα βοηθήσει λίγο, ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στις αιτίες που υπάρχουν καθυστερήσεις, με κύρια την έλλειψη γιατρών ενώ σημειώνει ότι ο ρόλος των ΤΕΠ είναι η διαχείριση έκτακτων και κρίσιμων περιστατικών, και όχι η παροχή περίθαλψης σε όλους τους ασθενείς που πηγαίνουν στο νοσοκομείο.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η μαζική εισροή ασθενών στα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα και της υποβαθμισμένης πρωτοβάθμιας υγείας καθώς οι ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, αναγκάζοντας τους πολίτες να απευθύνονται μαζικά στα νοσηλευτικά ιδρύματα και το «βραχιολάκι» δεν θα λύσει το βασικό πρόβλημα.
Τέλος υπογραμμίζει ότι τα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ διαχειρίζονται καθημερινά περίπου 700 περιστατικά, εκ των οποίων τα πραγματικά επείγοντα δεν ξεπερνούν τα 150, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν θα χρειαζόταν να περιμένουν ώρες για να εξυπηρετηθούν, αν λειτουργούσε η πρωτοβάθμια υγεία ενώ κλείνοντας αναφέρεται στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στις συνθήκες εργασίας που είναι αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης και δυσκολεύει πολύ το έργο των υγειονομικών.