Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου οργανώθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού (συμβολή Λ. Κνωσσού και Ιωνίας).
Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Καθεδρικό ναό του Αγ. Τίτου επίσημη Δοξολογία όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος. Για το ιστορικό των δραματικών ημερών μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου» Αντωνία Τσαγκαράκη.
Στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος και κατάθεση στεφάνων από: τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Μάξιμο Σενετάκη, τους βουλευτές Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, Φραγκίσκο Παρασύρη, τον Ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων, φορέων, Ποντιακών Σωματείων-Συλλόγων, Μικρασιατών, ενώσεων αποστράτων.
Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, Νίκος Ξυλούρης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.
Στ. Αρναουτάκης: Τιμούμε τα χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού
Σε δήλωση-μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ανέφερε: «Η 19η Μάϊου είναι Ημέρα Μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων, που εξοντώθηκαν με βίαιο τρόπο και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, οριστικά, τα πατρογονικά τους εδάφη. Οι χιλιάδες νεκροί εκείνη της περιόδου μας υπενθυμίζουν, πως ο αγώνας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών είναι διαρκής.
Τονίζουμε, επίσης, τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι συνεισέφεραν σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Οι Έλληνες του Πόντου διατηρούν μέχρι σήμερα αναλλοίωτα τα στοιχεία της παράδοσης και του πολιτισμού τους στην Κρήτη και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας».
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στη δοξολογία για τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, η οποία τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού. Με αφορμή τη συμπλήρωση 105 χρόνων από τη γενοκτονία των Ποντίων, ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε τα εξής:
ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Η 19η Μαΐου αποτελεί για όλους τους Έλληνες Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και υπενθυμίζει το στυγερό έγκλημα που συντελέστηκε κατά της Ανθρωπότητας.
Περισσότερες από 353.000 αθώες ψυχές εξολοθρεύτηκαν με συστηματικές σφαγές, βασανιστήρια και απάνθρωπες εξοντωτικές πορείες από το κίνημα των Νεότουρκων και των εθνικιστών του Κεμαλ.
Οι επιζώντες οδηγήθηκαν σε έναν βάναυσο ξεριζωμό από τα πατρογονικά τους εδάφη, γεγονός που προκάλεσε βαθύ τραύμα στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού Έθνους.
Όμως, παρά την ανείπωτη καταστροφή που υπέστησαν, οι Πόντιοι δεν το έβαλαν ποτέ κάτω. Αντιθέτως, προτάσσοντας την φιλοπατρία κατάφεραν να διατηρήσουν ακέραιη την ποντιακή τους κληρονομιά, και συγχρόνως να προασπίσουν την ιστορία τους που είναι γραμμένη με αίμα, πόνο και προσφυγιά.
Η 19η Μαΐου σηματοδοτεί την συνέχεια του αγώνα μας για έναν κόσμο που θα βασίζεται στις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Ίδιος με αυτόν που συνεχίζεται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων .
Σήμερα, 105 χρόνια από αυτό το απεχθές έγκλημα, έχουμε χρέος συλλογικό να αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας.
Διότι, και σύμφωνα με τον φιλόσοφο λαό μας «όποιος λαός δεν γνωρίζει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».
Μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη για την Ημέρα Μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό
Η 19Η Μάϊου είναι Ημέρα Μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων, που εξοντώθηκαν με βίαιο τρόπο και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, οριστικά, τα πατρογονικά τους εδάφη. Οι χιλιάδες νεκροί εκείνη της περιόδου μας υπενθυμίζουν, πως ο αγώνας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών είναι διαρκής.
Τονίζουμε, επίσης, τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι συνεισέφεραν σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Οι Έλληνες του Πόντου διατηρούν μέχρι σήμερα αναλλοίωτα τα στοιχεία της παράδοσης και του πολιτισμού τους στην Κρήτη και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στην υποδοχή των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων του Ρεθύμνου, παραβρέθηκε, τιμώντας τη σημερινή ημέρα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στο Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ευγένιου και την ομιλία της Προέδρου του Συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου» Αντωνίας Τσαγκαράκη, για τα δραματικά γεγονότα του 1919.
Στη συνέχεια μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο μνημείο Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού, στη συμβολή των λεωφόρων Κνωσσού και Ιωνίας, επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσσού Μεθόδιο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο από το Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό και τους άλλους επίσημους προσκεκλημένους, Yπουργούς Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Ποντιακούς και Μικρασιατικούς Συλλόγους.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός δήλωσε για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεοτούρκους, δεν ξεχάστηκε και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η συνέχιση των προσπαθειών αναγνώρισης αυτού του εγκλήματος σε διεθνές επίπεδο, και ιδιαίτερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει εθνική μας υποχρέωση. Στο Δήμο Ηρακλείου, έχοντας τη χαρά και την τιμή να συμβιώνουμε με μια δραστήρια κοινότητα Ποντίων που ξέρει να διατηρεί την ιστορική της φυσιογνωμία, τους αγκαλιάζουμε και τους ευγνωμονούμε για την συνεισφορά τους στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας».