Στην Τύλισο του Δήμου Μαλεβιζίου, κλήθηκαν χθες Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, όλοι οι φορείς του χωριού (Τοπικό Συμβούλιο Τυλίσου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ενορία Τυλίσου, Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Τυλίσου, Σύλλογος Γυναικών Τυλίσου, Αθλητικός Όμιλος Τυλίσου, Σύλλογος Γονέων Δημ. Σχ. & Νηπ. Τυλίσου, Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μαλεβιζίου), σε μια ανοιχτή συνέλευση με μαζική συμμετοχή κατοίκων της Τυλίσου όπου συζητήθηκε το μείζον θέμα της εγκατάστασης ΦωτοβολταΪκού Πάρκου στη θέση Πύργος Τυλίσου.
Μετά την τοποθέτηση των εκπροσώπων των φορέων και πολλών κατοίκων του χωριού, αποφασίστηκε ομόφωνα η αντίδραση στο σχεδιαζόμενο έργο για τους κάτωθι λόγους:
- Πολιτιστική υποβάθμιση του πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Τυλίσου και των Μινωικών Ιερών Κορυφής της περιοχής.
- Περιβαλλοντική επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής του Στρούμπουλα και της Τυλίσου από επικίνδυνες χημικές ενώσεις που ενδέχεται να μολύνουν ακόμα και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής από όπου υδρεύεται ο Δήμος Μαλεβιζίου και μεγάλο τμήμα του Δήμου Ηρακλείου.
- Περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας του νερού εξαιτίας της υπεράντλησης των υδάτων του υδροφορέα της Τυλίσου πράγμα που αναφέρει και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εν λόγω έργου (σελ. 22 και 128).
- Καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας που στηρίζεται σε δραστηριότητες όπως οι καλλιέργειες, η μελισσοκομία και η κτηνοτροφία.
- Υποβάθμιση ή/και καταστροφή του φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής του Στρούμπουλα και της Τυλίσου η οποία είναι πλούσια όχι μόνο σε χλωρίδα και πανίδα αλλά και σε σπήλαια, βάραθρα και μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς (όπως π.χ. το Βουλισμένο Αλώνι) και η οποία εντάσσεται στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη.
- Περαιτέρω υποβάθμιση του οικισμού της Τυλίσου καθώς θα είναι αδύνατη μια μελλοντική επέκταση του σχεδίου δόμησης εφόσον το εν λόγω έργο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 900μ. από τον οικισμό.
- Περαιτέρω υποβάθμιση της Τυλίσου η οποία ήδη επιβαρύνεται από τη λειτουργία ενός άναρχα δομημένου Βιοτεχνικού Πάρκου το οποίο δεν διαθέτει υποδομές ασφαλείας, δρόμους, ούτε καν οριοθέτηση σε απόσταση περίπου 500μ. από τον οικισμό.
«Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι το εν λόγω έργο αποτελεί τροχοπέδη στην εναλλακτική πρόταση αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής του Στρούμπουλα και της Τυλίσου με ήπιες μορφές παρέμβασης (π.χ. ορεινή ποδηλασία, διαδρομές αναρρίχησης, μονοπάτια περιπάτου/ανάδειξης των αρχαιολογικών θέσεων της περιοχής κ.ά) που θα ήταν ωφέλιμες για την κοινωνία και θα συντελούσαν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας», τονίζεται στο ψήφισμα.
Η ανακοίνωση καταλήγει:
«Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να μην επιτρέψουμε την κατασκευή και λειτουργία ενός έργου που υπονομεύει τη βιωσιμότητα της Τυλίσου -ενός τόπου με αδιατάρακτη παρουσία 4000 χρόνων- από περιβαλλοντικής, πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής πλευράς. Η αντίθεσή μας θα εκφραστεί επίσης με:
- συλλογή υπογραφών
- παραστάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαλεβιζίου
- παραστάσεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφ. Κρήτης.
Θα μας βρουν απέναντί τους όσοι προσπαθήσουν να αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς ή ενάντια στη βούλησή μας».