Καμία άλλη εναλλακτική λύση δεν βρέθηκε, προκειμένου ο Λόφος της Παπούρας στο Καστέλλι Πεδιάδος να μην είναι εκείνος που θα φιλοξενήσει το ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας και να προστατευτεί έτσι το μοναδικής αρχαιολογικής αξίας εύρημα.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε σήμερα στη Μαρία Γιαμπουλάκη στην εκπομπή Έχουμε Θέμα στο Θέμα Κρήτης 103,1 η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γεωργία Μηλάκη.
Όπως είπε όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα στη συνύπαρξη του μνημείου και του ραντάρ, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι δεν θα ήταν η καλύτερη λύση, αν θα μπορούσε το ραντάρ να φιλοξενηθεί σε άλλον λόφο.
Σύμφωνα με τη Γεωργία Μηλάκη, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στο έργο του αεροδρομίου Καστελίου και τόνισε ότι αν από τώρα και μετά γίνουν δικαστικές ενέργειες από τους τοπικούς φορείς λόγω του αρχαιολογικού μνημείου, το έργο θα μπει σε περιπέτειες, όπως έγινε με το Μετρό Θεσσαλονίκης, που καθυστέρησε άλλα 7 χρόνια λόγω ανάλογων ζητημάτων.
Όπως διευκρίνισε η ίδια, δεν πάρθηκε αβίαστα από το ΚΑΣ η απόφαση να μην αλλάξει ο σχεδιασμός της τοποθέτησης του ραντάρ στον Λόφο Παπούρας. Αντιθέτως, εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες εγκατάστασης του σε άλλον λόφο της περιοχής, αλλά αν τοποθετούνταν οπουδήποτε αλλού, θα υπήρχε καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έως δύο δευτερολέπτων στο σήμα των πτήσεων των αεροπλάνων και οι επιβάτες στο διάστημα αυτό θα χάνουν τις πτήσεις τους, μεταξύ των οποίων και υπερατλαντικές.
Η συνέντευξη της Γεωργίας Μηλάκη, ξεκίνησε με τη σπουδαία ιστορική στιγμή για την Κρήτη, της ομόφωνης ένταξης όλων των μνημείων του πολιτιστικού πολιτισμού της Κρήτης στον κατάλογο της Ουνέσκο, κατά την Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.
Πρόκειται για τα Μινωικά Ανάκτορα της Κνωσού, για την Φαιστό, για τα Μάλια, για την Ζάκρο και για την Κυδωνία, την αρχαία πόλη – κράτος στην βορειοδυτική ακτή της Κρήτης.