Στην ενίσχυση της Κρήτης σε σχέση με πέρυσι αλλά και στην πεποίθηση ότι θα είναι ακόμα πιο καλός ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πάντα με την όσο γίνεται δυναμικότερη συμμετοχή των εθελοντών, στήριξε την αισιοδοξία του για τη φετινή αντιπυρική περίοδο ο αρμόδιος υπουργός Γιάνης Κεφαλογιάννης.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, έκανε δηλώσεις πριν την έναρξη της σύσκεψης του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, δήμαρχοι του νησιού, βουλευτές και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων να ξεχωρίζει.
Τόσο στους δημοσιογράφους όσο και στην ομιλία του, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για τα φετινά αποτελέσματα, γιατί για πρώτη φορά θα αξιοποιηθούν συστήματα επιτήρησης με drones, εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες για 24ωρη παρακολούθηση περιοχών υψηλού κινδύνου.
Παράλληλα, ενισχύεται και η δύναμη των ειδικών ομάδων πυρασφάλειας (ΕΜΟΔΕ), με τη δημιουργία δεύτερης μονάδας στα Χανιά.
Ο μεγάλος στόχος
Όπως τόνισε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο μεγάλος στόχος είναι η όσο γίνεται μεγαλύτερη ελαχιστοποίηση των ενάρξεων πυρκαγιών, η ταχεία οριοθέτηση κάθε συμβάντος και η άμεση κινητοποίηση σε περιπτώσεις εξάπλωσης.
«Είναι φυσικό να υπάρχουν πυρκαγιές και έντονα φυσικά φαινόμενα. Ωστόσο, στόχος μας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορες οριοθετήσεις και, όπου επεκταθεί το φαινόμενο, να υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση.
Η Κρήτη θα είναι φέτος ιδιαίτερα ενισχυμένη, με περισσότερο δυναμικό. Θα υπάρχει για πρώτη φορά παρουσία drones επιτήρησης επί 24ώρου βάσεως, με θερμικές κάμερες και εναέριων μέσων, ενώ ενισχύεται και με μία δεύτερη ομάδα ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) στα Χανιά. Συνεπώς με έναν καλό συντονισμό, η χρονιά θα είναι πολύ καλή», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Να μπει τέλος στα ατυχήματα των επισκεπτών
Ερωτηθείς σχετικά με τις περιπτώσεις των τουριστών που χάνονται σε φαράγγια και σε άλλες δραστηριότητες πεζοπορίας στο νησί μας, ο υπουργός σημείωσε ότι «η πολιτική προστασία δεν αφορά μόνο τις φωτιές, αλλά κάθε πιθανή έκτακτη κατάσταση που επηρεάζει πολίτες και επισκέπτες. Είμαστε προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε σε τέτοια περιστατικά, η Πολιτική Προστασία αφορά όλα τα περιστατικά», είπε χαρακτηριστικά.
Παράταση καθαρισμών οικοπέδων
Μεγάλη έμφαση έδωσε στον καθαρισμό των οικοπέδων. Όπως είπε, συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, παρατάθηκε για 45 ημέρες η προθεσμία καθαρισμού οικοπέδων και υποβολής σχετικών δηλώσεων, λόγω των φετινών υγρών καιρικών συνθηκών κατά τον Απρίλιο.
«Ήταν αναγκαίο να δοθεί αυτή η παράταση, ώστε οι πολίτες να ολοκληρώσουν σωστά τις υποχρεώσεις τους», κατέληξε.
Το καλωσόρισμα Αρναουτάκη
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας τον Υπουργό, δήλωσε: « Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε συνοδοιπόροι σε όλα τα ζητήματα, με κοινό στόχο την πρόληψη και την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, τους εθελοντές, τους δημάρχους και όλους όσοι βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή. Μέσα από συνεργασία έχουμε πετύχει πολλά. Η παρουσία του Υπουργού σήμερα εδώ, αλλά και η συνολική του στάση στο Υπουργείο, ενισχύει ουσιαστικά το έργο της Πολιτικής Προστασίας. Πιστεύω ότι, παρά τις προκλήσεις, όπως η έντονη ξηρασία φέτος, με σωστό σχεδιασμό, πρόληψη και συντονισμό, θα περιορίσουμε τα προβλήματα και θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός
Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου καλωσόρισε τον Υπουργό Γιάννη Κεφαλλογιάννη στο Ηράκλειο και ευχαρίστησε όλα το προσωπικό των φορέων με το οποίο ο Δήμος συνεργάστηκε αποτελεσματικά στην προηγούμενη περίοδο, της Περιφέρειας Κρήτης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛΑΣ, της Πολιτικής Προστασίας, τους εθελοντές, τονίζοντας: «Με έναν συνδυασμό ικανότητας και τύχης, τα πήγαμε καλά. Αλλά η τύχη γυρίζει».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός ευχήθηκε και η επόμενη περίοδος να είναι θετική και επεσήμανε: «Αυτό το οποίο είναι απολύτως επείγον, είναι η κοινή επιχειρησιακή γλώσσα. Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο και να είναι ξεκάθαρο για όλους. Σε σύνδεση με αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να είναι επιμερισμένοι οι πόροι και να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Αν αποκτήσουμε αυτό το κοινό επιχειρησιακό σχέδιο και επιμερίσουμε και τους πόρους με τον ορθολογισμό αυτού του σχεδίου, αυτό θα πρέπει να εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο πολιτικής προστασίας. Και το οποίο θα αφορά και τον πλημμυρικό κίνδυνο και τον σεισμικό κίνδυνο και αυτό που πλέον αναγνωρίζεται ως γεωδυναμικός κίνδυνος και το υφιστάμεθα αυτή τη στιγμή στην Κρήτη και βρισκόμαστε σε επείγουσες καταστάσεις τουλάχιστον σε δυο σημεία της ΠΕ Ηρακλείου».
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Ηρακλείου, αναφέρθηκε σε ζητήματα δόμησης και πολεοδόμησης, καθώς και στο ότι η ΠΚ έχει πρωτοπορήσει σε εθνικό επίπεδο στην οριοθέτηση ρεμάτων. «Αυτή η προσπάθεια όμως πρέπει να ενισχυθεί, διότι φτάνει σε ένα σημείο και δεν ολοκληρώνεται. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου το οποίο θα είναι ολική πολιτική προστασία. Και μέσα σε αυτό το σχέδιο θα εκτιμηθούν και τα κόστη. Που μπορεί να υπάρξουν μεγάλα αλλά δεν πρέπει να μας τρομάζουν. Για παράδειγμα κόστη για να φτιάξουμε φράγματα εφόσον απαιτούνται και για λόγους πολιτικής προστασίας. Αλλά πρέπει να τα έχουμε μπροστά μας για να δούμε πώς αυτά θα δρομολογηθούν».