Ο Γιάννης Ζαϊμάκης, καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας, μιλά για τον κίνδυνο αφομοίωσης του δόγματος της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης στο ηράκλειο και το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν στη διαδικασία διαμόρφωσης των κοινοτήτων τους και στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης, με αφορμή το κλείσιμο του ιστορικού Καφενέ του Καγιαμπή.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, υποστηρίζει ότι ο «Καγιαμπής» αποτέλεσε έναν κοινωνικό χώρο-καταφύγιο για ανθρώπους που ζητούσαν κάτι εναλλακτικό από τη νόρμα ενώ κάνει λόγο για υπαρξιακά ζητήματα, σε μια εποχή ραγδαίας τουριστικοποίησης και ιδιωτικοποίησης της πόλης.
Δυστυχώς, όπως λέει, έχουν αλλοιωθεί ιστορικές γειτονιές της πόλης στον βωμό της «ανάπτυξης» και αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει ένας κοινωνικός χώρος στην γειτονιά του Λάκκου που δεν θα είναι μόνο για την έκθεση της συλλογής του Καγιαμπή, αλλά ένας πολυλειτουργικός χώρος για να μπορέσει η γειτονιά να διατηρήσει το δικό της «χρώμα».
Τέλος τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα κίνημα που θα αντιταχθεί στην τουριστική μονοκαλλιέργεια ειδικά σε διατηρητέες περιοχές όπως γίνεται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και επισημαίνει πως πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να έχουν οι κάτοικοι τον πρώτο λόγο σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Θα πρέπει το κράτος να δώσει κίνητρα για να συνεχίσουν αυτοί οι άνθρωποι να μένουν στις γειτονιές τους και όχι να τις εγκαταλείπουν. Δεν πρέπει να αφομοιωθεί η κουλτούρα του κέρδους πάνω απ’ όλα» επισημαίνει ο ίδιος.