Ο Δρ. Γιάννης Καζόγλου, αναπληρωτής καθηγητής λιβαδοπονίας και διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών μίλησε στο Θέμα Κρήτης 103,1 και στις Μαρία Σπυριδάκη και Μαρία Γιαμπουλάκη για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Ο κ. Καζόγλου αρχικά ξεκαθάρισε ότι η τεχνική λύση όριζε την κατανομή βοσκοτόπων κατά προτεραιότητα σε κοντινές περιοχές, κάτι που στην πράξη καταστρατηγήθηκε. Εν συνεχεία, ανέπτυξε όλο το πλαίσιο γύρω από τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Υπενθυμίζουμε ότι η τεχνική λύση θεωρητικά ήταν προσωρινή μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα σχέδια βόσκησης, τα οποία ούτε καν έχουν ξεκινήσει.
Ήταν πριν από 8 χρόνια όταν βγήκε η απόφαση για τη δημιουργία αυτών των σχεδίων με ευθύνη των περιφερειών της χώρας. Από το 2017 από τις 13 περιφέρειες, ανέφερε ο κ. Καζόγλου, μόνο δύο έχουν κάνει κάποια βήματα χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει ούτε αυτές. Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Ηπείρου, όπου ο διαγωνισμός κατέληξε άγονος και Δυτικής Μακεδονίας που υπάρχει δικαστική διαμάχη των αναδόχων. Εκτός αυτών των δύου περιφερειών, καμία άλλη δεν έχει προχωρήσει σύμφωνα με τον ίδιο.
Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης θα αποτυπώσουν ανά Δήμο τους βοσκοτόπους, τον αριθμό των ζώων και άλλα συνοδά στοιχεία και βάση αυτών θα γίνεται η κατανομή των βοσκοτόπων. Τα περισσεύματα βοσκοτόπων ανά περιοχή θα χρησιμοποιούνται για τα μετακινούμενα κοπάδια.
Στο ερώτημα γιατί αυτά τα σχέδια δεν προχώρησαν, ο κ. Καζόγλου ανέφερε ότι η τεχνική λύση και η κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι τώρα εξυπηρετούσε πολλούς. «Με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης θα αποκαλύπτονταν ο πραγματικός αριθμός ζώων και θα χαλούσε το πάρτι» είπε χαρακτηριστικά.
Πλέον, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Δεκεμβρίου 2026, όπου μετά αυτή την ημερομηνία δεν θα μπορούν να δοθούν επιδοτήσεις χωρίς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, είπε ο αναπληρωτής καθηγητής.
Το πως θα προλάβουν οι Περιφέρειες να κάνουν σ’ ενάμιση χρόνο ότι δεν έκαναν σε οκτώ, είναι ένα ερώτημα που μένει ν’ απαντηθεί.