Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, Δρ. Βιολογίας – Ωκεανογράφος και μόνιμος συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, μιλά για την εκδήλωση για τις εξορύξεις που θα γίνει την Κυριακή στην Ιεράπετρα με επίκεντρο τις επιπτώσεις στον τουρισμό, την τοπική οικονομία και το περιβάλλον, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις με την Chevron.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, τονίζει ότι δυστυχώς ακόμα οι άνθρωποι εξαρτώνται ακόμα από τους υδρογονάνθρακες, ωστόσο από τη στιγμή που είναι κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να μεταβούμε σε άλλες μορφές ενέργειας, είναι ατυχές να προσπαθούμε να παράξουμε κι άλλους υδρογονάνθρακες.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το πρόβλημα ξεκινά από το στάδιο των ερευνών καθώς αυτές γίνονται συνήθως με ακουστικό τρόπο και άρα οι ήχοι που απελευθερώνονται στο φυσικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους θαλάσσιους οργανισμούς ενώ έχουν καταγραφεί θάνατοι ζώων σε εξεταζόμενες περιοχές που έχουν αυξηθεί μέχρι και 1.000%.
Όπως λέει, κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν μελέτες που να ορίζουν το κόστος σε όλους τους τομείς σε σχέση με το κέρδος από τις εξορύξεις, επισημαίνοντας ότι όταν υπάρχουν ατυχήματα (και αυτά πλέον σημειώνονται αρκετά συχνά) το ισοζύγιο είναι τραγικά αρνητικό.
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι τα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες φτάνουν τα 11 εκ. στρέμματα και από αυτά εκμεταλλεύονται μόλις το 33% γιατί δεν θέλουν να παράξουν πολύ πετρέλαιο καθώς θα μειωθεί η τιμή του και ουσιαστικά δεν θα υπάρχει όφελος στις τιμές της ενέργειας για τους ντόπιους πολίτες ενώ όπως προσθέτει, το παραγόμενο πετρέλαιο θα ανήκει στην εκάστοτε εταιρεία και όχι στην χώρα.
Κλείνοντας αναφέρεται στο ζήτημα των ερευνών σε πολύ μεγάλα βάθη κάτι που εγκυμονεί ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο και σημειώνει ότι υπάρχουν είδη ζώων που ακόμα δεν έχουν ανακαλυφθεί ούτε έχουμε καθαρή εικόνα για αυτά, οπότε θα περιοριστεί η γνώση μας για το πως θα επηρεαστούν ενώ συμπληρώνει ότι οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στα βάθη αυτά, είναι αναπόφευκτο να έρθουν κάποια στιγμή στην επιφάνεια.