Ο Φίλιππος Βαλιανάτος, Διευθυντής Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο του ΕΛΜΕΠΑ, μιλά για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κρήτη τονίζοντας ότι η μετασεισμική ακολουθία δεν θα είναι ιδιαίτερα έντονη.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, επισημαίνει ότι οι σεισμοί κοντά στα 6 Ρίχτερ που σημειώνονται τριγύρω από την Κρήτη, άλλοτε πιο συχνά άλλοτε πιο αραιά, θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο μέλλον και οι διαφορές τους αφορούν στο βάθος που καταγράφονται.
Όπως λέει, ο σημερινός σεισμός βόρεια της Κρήτης ήταν στην τάφρο και όχι στο τόξο που συνηθίζουμε να λέμε, γι’ αυτό κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλη έκταση ενώ ένα δεύτερο χαρακτηριστικό ήταν ότι το είδος του σεισμού σε συνδυασμό με την απόσταση, συντονίζει τα ψηλά κτίρια προκαλώντας μεγαλύτερες ταλαντώσεις.
Επίσης εξηγεί με επιστημονικούς όρους την διαφορά του συγκεκριμένου σεισμού, που τον χαρακτηρίζει ενδιαμέσου βάθους, με αυτόν του Αρκαλοχωρίου το 2021 αλλά και την διαφορά στην αισθητότητα και τη χρονική διάρκεια.
Τέλος τονίζει ότι λόγω του μεγάλου βάθους του σεισμού, η μετασεισμική ακολουθία δεν θα είναι ιδιαίτερα έντονη, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει αρκετοί μετασεισμοί, ωστόσο δεν έχουν ξεπεράσει τα 3,5 Ρίχτερ ενώ κλείνοντας υποστηρίζει ότι αυτός ο σεισμός ήταν «ευγενικός μαζί μας», ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι καθώς στο μέλλον μπορεί να μην είναι έτσι.