Η Εύα Δανδάλη, μέλος του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου, μιλά για την εκδήλωση-σεμινάριο που διοργανώνει ο Σύλλογος για την ανάδειξη της παραδοσιακής μικρασιατικής συνταγής του τραχανά.
Καλεσμένη στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, επισημαίνει την σημασία του τραχανόχορτου το οποίο είναι ένα αγριόχορτο που προσδίδει ξεχωριστό άρωμα και γεύση στον αλατσατιανό τραχανά.
Όπως τονίζει, η παραγωγή τραχανά είναι μια μακρά, πατροπαράδοτη διαδικασία που απαιτεί ζύμωμα, άπλωμα, τρίψιμο και αποξήρανση,και γίνεται, ιδανικά, στο τέλος του καλοκαιριού.
Παράλληλα αναφέρεται στην διαφορά του τραχανά και του ξινόχοντρου, υπογραμμίζοντας πως ο μεν τραχανάς παρασκευάζεται με αλεύρι, σιμιγδάλι και γιαούρτι, ενώ ο ξινόχοντρος με γάλα και σπασμένο στάρι, και οπτικά είναι πολύ διαφορετικά εδέσματα.
Τέλος προσθέτει πως οι συμμετέχουσες νοικοκυρές θα ζυμώσουν τον τραχανά υπό την επίβλεψη του Συλλόγου Αλατσατιανών, στη συνέχεια ο τραχανάς θα απλωθεί στην έδρα του Συλλόγου Αλατσατιανών ενώ μετά το σεμινάριο, οι συμμετέχουσες θα πάρουν τον τραχανά στο σπίτι τους για την τελική του αποξήρανση.
*Τα βιωματικά εργαστήρια εκμάθησης Αλατσατιανού τραχανά ξεκινούν την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2025 στις 5 το απόγευμα ενώ η συμμετοχή είναι 10 ευρω το άτομο.