Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο διαδραστικό εργαστήριο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Digital Rural, Interreg Europe της Περιφέρειας Κρήτης.
Το έργο αυτό ασχολείται με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της υπαίθρου, με σκοπό τη βελτίωση των Πολιτικών για την προαγωγή των Έξυπνων Χωριών και του ψηφιακού μετασχηματισμού των αγροτικών περιοχών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, ως εταίρου του έργου, με την υποστήριξη του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), στο Μουσείο Καζαντζάκη, στη Μυρτιά.
Οι συμμετέχοντες, προερχόμενοι από όλο το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των περιοχών της υπαίθρου, αλλά και το περιβάλλον της τεχνολογίας, συζήτησαν σε ομάδες για όσα χρειάζονται οι κάτοικοι από το «πλαίσιο πολιτικής» προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στην ψηφιακή τεχνολογία και με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθεί η καθημερινότητά τους.
Το Εργαστήριο ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Γιώργο Αλεξάκη, Περιφερειακό Σύμβουλο Κρήτης και Εντεταλμένο για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, και ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Αρχανών – Αστερουσιών, Μανόλη Κοκοσάλη και της Αντιδημάρχου, Ελένης-Καλλιόπης Αντωνιδάκη.
Την εισαγωγή στο έργο Digital Rural έκανε η Δρ Carolyn Owen, Ερευνήτρια, από το Τμήμα Βιώσιμης Γεωργίας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανιών. Στη συνέχεια, η Τζίνα Αποστολάκη Διαχειρίστρια Ευρωπαϊκών Έργων στο Αυτοτελές Τμήμα Ευρωπαϊκών Διεθνών Θεμάτων & Ανάπτυξης Συνεργασιών της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσίασε τη δομή και το σκοπό του συμμετοχικού Εργαστηρίου, ως καινοτόμο τρόπο εκμαίευσης αποτελεσμάτων πολιτικής, από τους ανθρώπους της υπαίθρου που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αγροτικές περιοχές.
Η Οργανωτική Ομάδα του Εργαστηρίου μετά από διαλογική συζήτηση διαμόρφωσε προτάσεις που παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια των συμμετεχόντων και ακολούθησε ζωηρή συζήτηση μεταξύ των ομάδων, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν και να καταγραφθούν αξιόλογες προτάσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την αναφορά προόδου στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου Digital Rural.
Στην Οργανωτική Ομάδα του Εργαστηρίου, συμμετείχαν: η Ειρήνη Χουδετσανάκη, Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, η Μαρία Πετραντωνάκη – Καλογερή, Διευθύντρια Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης, η Εβελίνα Μπάκιντα, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, Ελευθέριος Φακοτάκης και Αδαμαντία Κοκκινάκη Ερευνητές του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, Ροδούλα Καφτάκη, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Συγγραφέας του βιβλίου «Μαμά, θέλω Tablet» και δημιουργός του Safe Kids Project.
Στο τέλος έγινε ξενάγηση στο Μουσείο Καζαντζάκη με έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες και στη προσαρμογή του θεσμού στην ψηφιακή εποχή, από την Μαριλένα Μηλαθιανάκη, Διευθύντρια Μουσείου Καζαντζάκη και Φιλόλογο.
Η αναφορά αυτή θα συνεισφέρει τόσο στην υλοποίηση του εν λόγω έργου, όσο και στην ανατροφοδότηση, με προτάσεις βελτίωσης, του προγράμματος «Κρήτη» 2021-2027 (ΕΣΠΑ) στο θέμα της προαγωγής των Έξυπνων Χωριών και του ψηφιακού μετασχηματισμού των αγροτικών περιοχών.
Η δράση πραγματοποιήθηκε και στο πλαίσιο του έργου “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026″.