Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/9 εσπερίδα με θέμα την “Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου και παράγοντες που την επηρεάζουν”, στον χώρο του “Οικομουσείου του Δήμου Σητείας” (πρώην Κ.Ε.Γ.Ε.), με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Δήμου Σητείας.
Η παρουσία διακεκριμένων ανθρώπων του χώρου όπως της κας Ελευθερίας Γερμανάκη,
Υπεύθυνης και επικεφαλής της ομάδας δοκιμαστών στο οργανοληπτικό εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ, του κ
Μανώλη Καρπαδάκη, Εμπειρογνώμονα στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου καθώς και του κ Λευτέρη Αλυσανδράκη, επίκουρου καθηγητή ΕΛΜΕΠΑ, διασφάλισε την εγκυρότητα και χρησιμότητα των όσων παρουσιάστηκαν αλλά και συζητήθηκαν.
Στη συνάντηση στην οποία παρευρέθηκαν στελέχη και μέλη των Αγροτικών Συνεταιρισμών, πραγματοποιήθηκε οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου με ατομικά δείγματα στον κάθε παρευρισκόμενο, καθώς και διεξοδική ενημέρωση για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του προϊόντος στο ελαιουργείο και την αποθήκη. Σημαντικά ήταν επίσης τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.
Ζητούμενο αναδείχθηκε η ποιοτική και όχι η ποσοτική αναβάθμιση του ελαιόλαδου μέσα από διαρκή ενημέρωση για τις σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας, διαχείρισης, και διατήρησης του.
Ο Δήμαρχος Σητείας κ Γιώργος Ζερβάκης αναφέρθηκε “στην προτεραιότητα που δίνει η δημοτική αρχή για την ανάδειξη και αναβάθμιση του προϊόντος το οποίο αποτελεί την ίδια την ταυτότητα μας, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα, συμμετέχοντας σε τέτοιου ειδους πρωτοβουλίες αλλά και καθιερώνοντας σημαντικές δράσεις που θα αφορούν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο”.
Την εσπερίδα χαιρέτησε και ο κ Νίκος Φυγετάκης , Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και μέλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.