ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • Κίνηση στους δρόμους
    • Ο Καιρός στην Κρήτη
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία
    • Θέμα Κρήτης 103,1 Πρόγραμμα
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    Τρίτη, 27/05/2025 Κεντρικο Δελτιο Ειδήσεων
    Εφημερεύοντα Φαρμακεία Εφημερεύοντα   Κίνηση στους δρόμους Κίνηση   Καιρός στην Κρήτη Καιρός
    ΘΕΜΑ 103,1 LIVE
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1
    • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
    • ΚΡΗΤΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • PODCASTS
    Κεντρικό Δελτίο
    ΘΕΜΑ LIVE
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    Αρχική»Κρήτη»Επισημάνσεις και ενστάσεις από το ΤΕΕ/ΤΔΚ για την σύμβαση του ΒΟΑΚ

    Επισημάνσεις και ενστάσεις από το ΤΕΕ/ΤΔΚ για την σύμβαση του ΒΟΑΚ

    27/05/2025, 3:00 μμ13 λεπτά ανάγνωση
    Share
    Facebook Twitter Pinterest Reddit WhatsApp Email

    Το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τ.Ε.Ε. στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου ρόλου ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας και του πολίτη, και ενόψει της συμμετοχής του αύριο στην 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του έργου της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο», προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου, παραθέτοντας τις ενστάσεις και τις προτάσεις του.

    Τοποθέτηση επί της Αρχής (Κοντεζάκης Βασίλης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΔΚ)

    Ο νέος Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει ένα έργο πνοής και ζωτικής σημασίας στην κυριολεξία για την Κρήτη, το οποίο περιμένουμε όλοι, ένα έργο που ήταν διαχρονικό και πάγιο αίτημα για τον τόπο μας τα τελευταία 30 περίπου χρόνια.

    Τα βασικά προσδοκόμενα από τον νέο ΒΟΑΚ είναι η ριζική αναβάθμιση του σημερινού επιπέδου οδικής ασφάλειας στο βόρειο οδικό μέτωπο της Κρήτης, αλλά και μέσω του νέου δρόμου να στηριχθεί και να πάει σε ανώτερα επίπεδα η τοπική και τουριστική ανάπτυξη, με ένα τρόπο δίκαιο και ισόρροπο, από την Κίσαμο μέχρι την Σητεία.

    Ωστόσο, το έργο που ανακοινώθηκε επίσημα πριν λίγα χρόνια και λαμβάναμε διαβεβαιώσεις ότι θα είναι σε πλήρη εξέλιξη το 2024, ήδη έχουμε φτάσει στα μέσα του 2025 και μόλις πριν λίγες μέρες υπογράφηκε η Σύμβαση του μεγάλου τμήματος ΧΑΝΙΑ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ μεταξύ της Κυβέρνησης και της αναδόχου εταιρίας, η οποία θα αναλάβει να κατασκευάσει το έργο, με την μέθοδο της Παραχώρησης.

    Η Σύμβαση Παραχώρησης είναι ένα κείμενο 318 σελίδων το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα αφού έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Αναδόχου και Κυβέρνησης. Παρόλο το τετελεσμένο του πράγματος και των διαδικασιών, αφού πλέον έχουμε επικυρωμένους χάρτες της όδευσης με κάθε λεπτομέρεια, προσχέδια απαλλοτριώσεων και την πρόσφατη βεβαίως υπογραφή της Σύμβασης, ευελπιστούμε ότι υπάρχει περιθώριο να τροποποιηθούν ή να διορθωθούν ορισμένα σημεία της Σύμβασης.

    Αυτός είναι και ο σκοπός της σημερινής συνέντευξης τύπου, κατά την οποία θα γίνουν επισημάνσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις, ώστε να αναδειχθούν σημαντικά ζητήματα που χρίζουν επανεξέτασης ή απουσιάζουν, αλλά και να ενημερωθούν όλοι για την προβλεπόμενη ροή του έργου.

    Η Σύμβαση Παραχώρησης μπορεί να φαντάζει ένα γραφειοκρατικό, εξειδικευμένο και σύνθετο έντυπο, όμως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του έργου και στην πράξη αφορά άμεσα τις ζωές μας, οπότε νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να λάβουν γνώση τι και πως προβλέπεται να γίνει.

    Αρχικά λοιπόν, να πούμε ότι η υπογραφή της Σύμβασης δεν σημαίνει ότι αύριο ξεκινάνε τα έργα, σημαίνει ότι η Σύμβαση οδηγείται στην Βουλή των Ελλήνων προς επικύρωση. Από την στιγμή της ψήφισης στην Βουλή, η οποία αναμένεται να γίνει την τρέχουσα εβδομάδα, θα υπάρχει ένα περιθώριο ορισμένων μηνών να γίνει η επίσημη έναρξη της παραχώρησης. Στην συνέχεια ο Παραχωρησιούχος (δηλαδή ο ανάδοχος) θα έχει περιθώριο περί τα 5 χρόνια σύνολο να ολοκληρώσει την πρώτη φάση των έργων, που θα είναι οι παρακάμψεις των πόλεων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, τους κόμβους περιμετρικά των αστικών κέντρων καθώς και τα τμήματα Βρύσες-Ατσιπόπουλο, Αμάρι-Σκαλέτα και Φόεδελε-Λινοπεράματα.

    Επίσης εντός των 12 πρώτων μηνών θα πρέπει να ολοκληρώσει μελέτες και έργα που αφορούν τις επεμβάσεις οδικής ασφάλειας στο υφιστάμενο δίκτυο των τμημάτων Σούδα-Γεωργιούπολη και Σκαλέτα-Φόδελε. Στο σημείο αυτό σχετικά με την οδική ασφάλεια του υφιστάμενου δρόμου σημειώνω ότι απουσιάζει η πρόβλεψη στα βελτιωτικά έργα οδικής ασφάλειας που απαιτούνται στον θανατηφόρο κόμβο Γαλατά Χανίων.

    Μόλις ολοκληρωθούν οι παραπάνω πρώτες επεμβάσεις, ή σε κάθε ένα από αυτά που θα ολοκληρώνεται, ο Παραχωρησιούχος θα εγκαταστήσει στα σημεία αυτά τους προσωρινούς (λεγόμενους και μετωπικούς ή πλευρικούς) σταθμούς διοδίων.

    Δηλαδή θα έχουμε κατά κάποιο τρόπο «προκαταβολικά διόδια» χωρίς ουσιαστικά να έχουμε ακόμα νέο ΒΟΑΚ, τα οποία μάλιστα η Σύμβαση περιγράφει ατυχώς ως «διόδια εξοικείωσης» των χρηστών. Θα μπορούσε η επιλογή αυτή να είχε αποφευχθεί, μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη καθυστέρηση του Ελληνικού Κράτους να προχωρήσει σε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο έχει στοιχίσει ήδη αρκετά στους Κρητικούς, και σε χρήμα και σε ζωές.

    Εντός των 5 ετών που προαναφέρθηκαν, ο Παραχωρησιούχος σε συνεργασία με το Υπουργείο, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις τελικές μελέτες και να έχουν συντελεστεί από μεριάς του Κράτους οι Απαλλοτριώσεις, ώστε να απελευθερωθούν τα απαλλοτριούμενα ακίνητα και να ξεκινήσουν τα μεγάλα τμήματα του έργου. Φυσικά εδώ τίθεται ένας μεγάλος προβληματισμός και δημιουργείται μεγάλη επισφάλεια του έργου, αφού οι Απαλλοτριώσεις ήδη έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά και υπάρχει κίνδυνος ο εργολάβος να μην μπορεί να ξεκινήσει τα έργα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες, αφού σίγουρα θα υπάρχουν προσφυγές και αντιδράσεις επι των απαλλοτριώσεων, σε ένα τέτοιο σενάριο ο εργολάβος θα εισπράττει σχετικές ρήτρες από το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς να κάνει ουδεμία εργασία.

    Μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των έργων και υπό την προϋπόθεση ενεργοποίησης του Εθνικού Δικτύου Διοδίων, θα καταργηθούν τα προαναφερόμενα διόδια εξοικείωσης και θα εγκατασταθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα των μόνιμων διοδίων. Σε αυτή την μελλοντική συνθήκη, προβλέπονται περιμετρικά των αστικών κέντρων απαλλαγές από τα διόδια για τα μικρά οχήματα.

    Εδώ δυστυχώς εντοπίζεται μία άνιση μεταχείριση των πολιτών, ο πολίτης για παράδειγμα που θα χρησιμοποιεί τοπικά τον ΒΟΑΚ ως περιφερειακό πέριξ των αστικών περιοχών των Χανίων, του Ρεθύμνου και Ηρακλείου θα δικαιούται απαλλαγή από τα διόδια, ο πολίτης όμως που θα μπει από κάποιο περιφερειακό κόμβο της ενδοχώρας και θα βγει από πλησίον του κόμβο εντός του ίδιου Δήμου, δεν προβλέπεται να δικαιούται απαλλαγή. Οι πολίτες της ενδοχώρας που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες τους στα κέντρα των Δήμων τους δεν είναι δεύτερης κατηγορίας και το θέμα αυτό πρέπει επίσης να επανεξεταστεί.

    Επόμενο αξιοσημείωτο που μας φέρνει η Σύμβαση, είναι τα λεγόμενα ως σκιώδη διόδια, τα οποία θα είναι πρακτικά ένα καπέλο της τάξεως 64,62% επιπλέον του ποσού που θα πληρώνει ο κάθε χρήστης, το οποίο ποσό θα καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο προς τον Παραχωρησιούχο ως αποζημίωση. Συγκεκριμένα τα διόδια που θα πληρώνει ο χρήστης θα προκύπτουν χιλιομετρικά και θα είναι 0,053 ευρώ ανά χιλιόμετρο, ο Παραχωρησιούχος θα εισπράττει όμως επιπλέον σκιώδη διόδια 0,034 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

    Άρα για παράδειγμα ο Παραχωρησιούχος θα εισπράττει για την διαδρομή ΧΑΝΙΑ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ με επιστροφή, περίπου 30 ευρώ και πλέον στο σύνολο, 18 ευρώ από τον χρήστη και 12 ευρώ περίπου από το Δημόσιο! Πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι κάθε 1η Ιανουαρίου ο Παραχωρησιούχος θα έχει το δικαίωμα να αναπροσαρμόζει τα διόδια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πολίτη…

    Σφαιρικά τώρα εξετάζοντας την Σύμβαση, δεν μπορούμε ως μηχανικοί να μην αναφερθούμε στις πολλές παραλείψεις που διαπιστώνονται στην Σύμβαση Παραχώρησης, αφού παρατηρείται και το εξής παράδοξο, να απουσιάζουν τα άκρως σημαντικά επεξηγηματικά προσαρτήματα, τα οποία σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα, με τα πλήρη οικονομικά στοιχεία του έργου, με την συγγραφή υποχρεώσεων των συμβαλλόμενων, με την σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης του νέου ΒΟΑΚ και πολλά άλλα.

    Για να δώσω ένα παράδειγμα να αντιληφθείτε τι εννοώ: Όσον αφορά το κόστος του συγκεκριμένου έργου προκύπτει από τα γραφόμενα σε διάφορα σημεία ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με 800 περίπου εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 200 εκατ. θα είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο παραπάνω ποσό δεν υπολογίζονται τα ποσά που θα καταβάλλονται ως σκιώδη διόδια που αναφέραμε παραπάνω, ο Παραχωρησιούχος δε με την σειρά του θα συμβάλει με το ποσό 243 εκατ. ευρώ με δεδομένο ότι θα ενεργοποιηθεί και η προαίρεση Χανιά-Κίσαμος. Τα παραπάνω ποσά σταχυολογούνται από την Σύμβαση, αφού δεν καταγράφεται ένας συνολικός προϋπολογισμός ξεκάθαρος, επιμερισμένος και κατανοητός.

    Τέλος να σχολιάσουμε ότι μετά το πέρας της κατασκευής, η οποία κατασκευή με επιφύλαξη εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει περί τα 10 έτη, θα δημιουργηθεί μια μονομετοχική εταιρία, η οποία θα διαχειρίζεται και θα εκμεταλλεύεται το έργο μετά την αποπεράτωση και θα ανήκει αποκλειστικά στον Παραχωρησιούχο. Εδώ προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου (δηλ. τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου που θα μπουν στην κατασκευή), δεν θα έπρεπε να δίνουν το δικαίωμα στο Ελληνικό Δημόσιο να συμμετέχει στην διαχείριση ως συμμέτοχος με βάση το κεφάλαιο που θα έχει συνεισφέρει για την κατασκευή;; Μία αναλογική πρακτική που έχει ακολουθηθεί ήδη σε παρόμοια μεγάλα τεχνικά έργα ίδιου τύπου στην χώρα.

    Θα μπορούσα να αναφερθώ σε αρκετά ακόμα κάπως θολά ή προς συζήτηση σημεία της Σύμβασης, αλλά ας μείνουμε στα παραπάνω που είναι τα πιο σημαντικά κατά την άποψή μας. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα αν είχε δημοσιοποιηθεί η Σύμβαση πριν την υπογραφή, ώστε οι αρμόδιοι φορείς τουλάχιστον να είχαμε ένα περιθώριο να προτείνουμε διορθώσεις που θα βοηθήσουν, αυτός εξάλλου είναι και ο ρόλος μας, και τον επιτελούμε είτε μας ζητείται, είτε όχι. Τελειώνοντας να επαναλάβω προς αποφυγήν παρερμηνειών, ότι μοναδικός σκοπός όλων είναι ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ, όμως να γίνει με δίκαιο και κρυστάλλινο τρόπο για όλους.

    Επιμέρους Προτάσεις/Τροποποιήσεις (Καζάσης Φώτης, Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΔΚ):

    (Α) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με οδηγία της τον Μάρτιο 2022 δίνει τις κατευθύνσεις για την επεξεργασία νομοθετικών ρυθμίσεων που θα επιτρέπουν διαφορετικά καθεστώτα τελών χρήσης ή διοδίων των διερχόμενων οχημάτων του εθνικού οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων και υποδομών που έχουν υλοποιηθεί μέσα από συμβάσεις παραχώρησης. Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται περιλαμβάνονται π.χ. μειωμένα τέλη σε χρήστες οχημάτων φιλικά προς το περιβάλλον, ειδικά τιμολόγια για την αποφυγή συμφόρησης των σχετικών υποδομών αλλά και, κυρίως, ειδική τιμολόγηση κατοίκων που, εξαιτίας γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της εκάστοτε περιοχής, δεν μπορούν να αποφεύγουν την χρήση των εν λόγω υποδομών σε καθημερινή βάση.

    Αναφέρεται δε ρητά ότι η οδηγία διέπει όλες τις συμβάσεις παραχώρησης που θα συναφθούν βάσει δεσμευτικών προτάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας με διαπραγμάτευση μετά τις 24 Μαρτίου 2022, περίπτωση στην οποία εμπίπτει και το έργο παραχώρησης του νέου ΒΟΑΚ. Όφειλε δηλαδή η Κυβέρνηση να ενσωματώσει στο νομοθετικό της πλαίσιο τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αξιοποιήσει τις, επίσης, ενεργές συμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών με μελετητές και χρηματοοικονομικούς συμβούλους για το ΒΟΑΚ για να επεξεργαστεί τα σχετικά σενάρια μεριμνώντας για την ειδική τιμολόγηση των μόνιμων κατοίκων αλλά και τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα (νησιωτικότητα) της Κρήτης. Αυτό δεν προκύπτει από τη σύμβαση.

    Σε συνέχεια των παραπάνω:

    Το άρθρο 18.8.1 που αφορά στην επιβολή διοδίων τελών για τη χρήση του Αυτοκινητόδρομου μέσω της προσωρινής λειτουργίας μετωπικών σταθμών διοδίων (ΜΣΔ) κατά την Περίοδο Μελετών – Κατασκευών (Περίοδος Μερικής Λειτουργίας), πρέπει να καταργηθεί.

    Δεδομένου ότι η απαλλαγή χρέωσης της μετακίνησης οχημάτων μεταξύ κόμβων που προβλέπεται στο άρθρο 18.1.10 της σύμβασης αφορούν, όπως αναφέρεται, στις διαδρομές που πραγματοποιούν οι Χρήστες με οχήματα Κατηγορίας 1 και 2 μεταξύ των κόμβων που εξυπηρετούν τις αστικές μετακινήσεις στον ΒΟΑΚ και σε ό,τι αφορά στην Παράκαμψη Χανίων, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον πίνακα 18.1.10 «Κόμβοι που εξυπηρετούν Αστικές Μετακινήσεις» και οι παρακάτω κόμβοι (υφιστάμενοι ή υπό δημιουργία) που εξυπηρετούν την κίνηση από και προς Χανιά:

    • ΑΚ Γαλατά, περιοχή Γαλατά/Δαράτσου (υφιστάμενος που περιλαμβάνεται στην προαίρεση)
    • ΑΚ Δυτικός Άπτερων (ΧΘ 14+800), περιοχή Μεγάλα Χωράφια/Απτέρα (νέος)

    Σύμφωνα με το άρθρο 8.3.2.1 της σύμβασης προβλέπεται η υποχρέωση του παραχωρησιούχου εντός τεσσάρων (4) μηνών από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης να συντάξει και υποβάλει προς έγκριση τη μελέτη οδικής ασφάλειας (Safety Audit) του άρθρου 7.15.1.3 της ΕΣΥ. Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 8.3.2.2 της σύμβασης προβλέπεται η υποχρέωση του παραχωρησιούχου εντός δώδεκα (12) μηνών από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης να έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση των μέτρων συντήρησης και οδικής ασφάλειας στα Υφιστάμενα Τμήματα και στο υφιστάμενο δίκτυο ήτοι στα τμήματα Σούδα – Γεωργιούπολη και Σκαλέτα – Φόδελε.

    Δεδομένου ότι είναι εκφρασμένη η απόφαση του Δημοσίου κατά την επέλευση της πρώτης δωδεκάμηνης επετείου της Ημερομηνίας Έναρξης Παραχώρησης να ασκήσει το εκ της παρούσης Σύμβασης Δικαίωμα Προαίρεσης, ήτοι να περιλάβει στο Έργο το Τμήμα Κίσσαμος – Χανιά (περιλαμβανομένου και του Α/Κ ΒΟΑΚ της Οδού προς Α/Δ Χανίων), θα πρέπει στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου να συμπεριληφθούν και όλα τα σημεία/τμήματα του τμήματος της προαίρεσης τα οποία έχουν εντοπιστεί ως περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το σημείο, πλησίον του ΑΚ Γαλατά, στο οποίο συνέβη πρόσφατα το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα δεν συμπεριλαμβάνεται στα τμήματα στα οποία προβλέπεται από τη σύμβαση η υλοποίηση μέτρων οδικής ασφάλειας.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4.6.1 της σύμβασης ανά πάσα στιγμή μετά την Ημερομηνία Έναρξης Ισχύος και μέχρι την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης το Δημόσιο δικαιούται να ζητήσει από τον Παραχωρησιούχο, να προβεί σε συγκεκριμένες πρόδρομες εργασίες, όπως ενδεικτικά μελέτες και έρευνες σχετικές με το Έργο. Το τίμημα των εργασιών αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πέντε στα εκατό (5%) του Τιμήματος Μελετών – Κατασκευών. Επισημαίνεται ότι όπως προκύπτει από την έκθεση του ΓΛΚ για τη σύμβαση, η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στο έργο (συμπεριλαμβανομένης της προαίρεσης) ανέρχεται σε 792εκ και προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (200εκ) και από το Εθνικό Σκέλος του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΠΔΕ) (593εκ). Επιπλέον στο Τομεακό Πρόγραμμα Μεταφορών 2021-2027 του ΕΣΠΑ, Δράση 5.1. Κατασκευή Ελλειπόντων Τμημάτων του αναλυτικού Οδικού ΔΕΔ-Μ και για το τμήμα ΧΑΝΙΑ-ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ υπάρχει εγκεκριμένο ποσό τουλάχιστον 300εκ.

    Το έργο «Οδική Σύνδεση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με το Λιμένα Σούδας και τον Αερολιμένα Χανίων Ιωάννης Δασκαλογιάννης» έχει χαρακτηριστεί σύμφωνα με την 2993/8-9-2020 απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ως Έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό και έχει ενταχθεί στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η νέα αυτή οδός εκτός από την προφανή εξυπηρέτηση του αερολιμένα , θα συμβάλλει και στην βελτιστοποίηση της διακίνησης επιβατών, αφού το νέο οδικό τμήμα θα παραλαμβάνει κυκλοφοριακούς φόρτους από την μετακίνηση προσώπων και αγαθών μεταξύ Χανίων, Σούδας και Ακρωτηρίου καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

    Παρόλα αυτά και παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ότι μέχρι τις αρχές του 2023 θα κατατεθεί για περιβαλλοντική αδειοδότηση η μελέτη του έργου, περισσότερα από 2 χρόνια μετά δεν έχει υπάρξει ουδεμία επίσημη πληροφόρηση για την ωρίμανση των μελετών του.

    Σε συνέχεια των παραπάνω πρέπει άμεσα και κατά προτεραιότητα να οριστικοποιηθεί η μελέτη του νέου κόμβου Σούδας (τμήμα προαίρεσης) για τη σύνδεση ΒΟΑΚ – αεροδρομίου, να κατατεθεί η ΜΠΕ του έργου και να υπάρξει αναθεώρηση του Τομεακού Μεταφορών 2021-2027 ώστε να συμπεριληφθεί προς χρηματοδότηση το τμήμα ΒΟΑΚ – Αερολιμένα Χανίων Ιωάννης Δασκαλογιάννης ως ένα έργο που θα συμβάλλει ουσιαστικά στους στόχους της δράσης 5.1 ως προς το σκέλος της ανάπτυξης συνδυασμένων μεταφορών και στην ενίσχυση της διατροπικότητας του συστήματος μεταφορών, η οποία εστιάζει στη διασύνδεση των υποδομών με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.

    Σύμφωνα με το άρθρο 15.7.1 της σύμβασης το Δημόσιο δικαιούται κατά την επέλευση της πρώτης δωδεκάμηνης επετείου της Ημερομηνίας Έναρξης Παραχώρησης να ασκήσει το εκ της παρούσης Σύμβασης Δικαίωμα Προαίρεσης, ήτοι να περιλάβει στο Έργο το Τμήμα Κίσσαμος – Χανιά (περιλαμβανομένου και του Α/Κ ΒΟΑΚ της Οδού προς Α/Δ Χανίων).

    Παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει ουδεμία επίσημη πληροφόρηση για την ωρίμανση των μελετών του ενώ δεν έχει κατατεθεί προς διαβούλευση η ΜΠΕ του έργου. Θεωρούμε ότι δημιουργούνται συνθήκες επισφάλειας για την υλοποίηση της προαίρεσης δεδομένου και του χρονικού πλαισίου που προαναφέρθηκε αλλά και άλλων επιμέρους σημείων που πρέπει να εξεταστούν και μπορεί να απαιτήσουν αρκετό χρόνο και δαπάνες. Ενδεικτικά αναφέρεται το άρθρο 13.3.6 σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση άσκησης εκ μέρους του Δημοσίου της προαίρεσης η μετατόπιση του δικτύου ΥΤ του ΑΔΜΗΕ στο Τμήμα Κίσσαμος – Χανιά θα διενεργηθεί ως ακολούθως:

    1. Μελέτη και Επίβλεψη από τον ΑΔΜΗΕ,
    2. Κατασκευή από τον Παραχωρησιούχο,
    3. Η δαπάνη βαρύνει το Δημόσιο.

    Σε συνέχεια των παραπάνω πρέπει άμεσα να κατατεθεί σε διαβούλευση η ΜΠΕ του τμήματος της προαίρεσης μαζί με οτιδήποτε προβλέπεται από την υφιστάμενη σύμβαση και αφορά στην περιγραφή του τρόπου εκμετάλλευσής του.

    Κοινή χρήση Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Email
    προηγουμενοΗ πράσινη ενέργεια και η καθαρή ανάπτυξη, στο επίκεντρο συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη με τον ευρωπαίο επίτροπο, Γ. Χέκστρα
    επομενο Τρίτη 27/05/2025

    σχετικα νεα

    Επιμελητήριο Ηρακλείου: Ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

    27/05/2025, 10:00 μμ

    ΥΠΠΟ: Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού από κεραυνούς και πυρκαγιές

    27/05/2025, 9:30 μμ

    Ηράκλειο: Άμεση αποκατάσταση βλάβης σε αγωγό του δικτύου ύδρευσης

    27/05/2025, 9:15 μμ

    Λιμενικοί Κρήτης: «Επιτακτική ανάγκη ανεύρεσης χώρου για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών στο Ηράκλειο»

    27/05/2025, 9:00 μμ

    Την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε η κυβέρνηση – Οι λειτουργίες πληρωμών και ελέγχων περνάνε στην ΑΑΔΕ

    27/05/2025, 8:30 μμ

    Την υποχρεωτική η καταβολή ενοικίων μέσω τραπεζών προωθεί η κυβέρνηση

    27/05/2025, 8:00 μμ
    Ροη ειδησεων

    Επιμελητήριο Ηρακλείου: Ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

    27/05/2025, 10:00 μμ

    ΥΠΠΟ: Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού από κεραυνούς και πυρκαγιές

    27/05/2025, 9:30 μμ

    Ηράκλειο: Άμεση αποκατάσταση βλάβης σε αγωγό του δικτύου ύδρευσης

    27/05/2025, 9:15 μμ

    Λιμενικοί Κρήτης: «Επιτακτική ανάγκη ανεύρεσης χώρου για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών στο Ηράκλειο»

    27/05/2025, 9:00 μμ

    Την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε η κυβέρνηση – Οι λειτουργίες πληρωμών και ελέγχων περνάνε στην ΑΑΔΕ

    27/05/2025, 8:30 μμ

    Αλ.Τσίπρας για Γάζα: «Να προχωρήσουμε άμεσα σε κυρώσεις κατά του Ισραήλ»

    27/05/2025, 8:15 μμ

    Την υποχρεωτική η καταβολή ενοικίων μέσω τραπεζών προωθεί η κυβέρνηση

    27/05/2025, 8:00 μμ
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Soundcloud
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

    Διεύθυνση: Οδός Η, Β.Ι.Π.Ε, 71408, Ηράκλειο Κρήτης

    επικοινωνια

    Email: [email protected]
    Τηλ: 2810 263260
    viber: 6972 272 278 (μόνο για μηνύματα)

    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1

    Πρόγραμμα
    Live

    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    • Home
    © 2025 ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1 | All Rights Reserved

    Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.