Στην αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικής δυνατότητας που προσφέρει η ΕΕ για τη μεταφορά καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή, προχωρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης σε εκδήλωση της Ομάδας Εργασίας Αγροτικής Εξέλιξης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ICC Hellas- ICC Women Hellas), που έγινε στο Ηράκλειο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, υπενθυμίζοντας ότι για το σκοπό αυτό ήδη τρέχει πρόγραμμα του Μέτρου 16, ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο υπουργός «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας την προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσας, στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, θα προβλέπεται διάταξη για απονομή -για πρώτη φορά-επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, με στόχο φυσικά την προστασία της μητρότητας και της Ελληνίδας αγρότισσας που τόσα έχει προσφέρει στη χώρα».
Ο ΥπΑΑΤ κάνοντας αναφορά στην Ελληνίδα αγρότισσα, επισήμανε ότι με την προσφορά της ως μάνα, σύζυγος, εργάτρια- παραγωγός και επιχειρηματίας στον πρωτογενή τομέα, συμβάλλει καθοριστικά στη ζωντάνια της ελληνικής περιφέρειας αλλά και στη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων.
Αναφερόμενος στην συμβολή της επιστήμης στον πρωτογενή τομέα, ανέφερε ότι οι νέες τεχνολογίες, εκτός όλων των άλλων, μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη διαφύλαξη της ποιότητας και της υψηλής διατροφικής αξίας των, παγκοσμίου φήμης, ελληνικών προϊόντων.
«Πλέον, κάθε πτυχή της γεωργίας -από την άρδευση έως τη χρήση φυτοφαρμάκων και τη βελτίωση των μεθόδων και τεχνικών καλλιέργειας, συγκομιδής, αποθήκευσης και μεταφοράς- επηρεάζεται από τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες του αγροτικού τομέα πρέπει να αγκαλιάσουν την τεχνολογική ανάπτυξη και κάθε καινοτόμο πρακτική, για να επωφεληθούν.
Το ίδιο πρέπει να πράττουμε κι εμείς, οι πολιτικές ηγεσίες, ώστε να παράσχουμε απλόχερα αυτή τη δυνατότητα».
Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε τις εγγενείς δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως ο μικρός κλήρος, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν και δυνατότητες δυνατότητες μέσα από τη χρήση της ρομποτικής βοτάνων και φυτών, που οδηγούν στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων ακόμα και σε ποσοστό 90%. Όπως επίσης υπάρχουν δυνατότητες για παραγωγή βιοενεργών τροφίμων που θα επιδρούν θετικά στον ανθρώπινο μεταβολισμό
Αναφερόμενος στο Μέτρο 16 του ΠΑΑ, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ως στόχο τη μεταφορά της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο, υπενθύμισε ότι δικαιούχοι είναι σχήματα συνεργασίας φορέων (τουλάχιστον ένας δραστηριοποιείται στους τομείς της γεωργίας ή/και της κτηνοτροφίας) σε τοπικό ή διατοπικό επίπεδο, για την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε και στην ανάγκη υιοθέτησης νέων μορφών καλλιέργειας ή επέκτασης και στήριξης ορισμένων, όπως οι θερμοκηπιακές και η υδροπονία. Για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες σημείωσε ότι απαιτείται η επέκταση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την ενεργειακή στήριξή τους.
Παράλληλα έκανε αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων κυκλικής οικονομίας. Να επεκτείνουμε την κομποστοποίηση στη λίπανση των αγρών. Το ίδιο ισχύει για την παραγωγή βιοαέριο από τα ζώα ή τον κατσίγαρο στην ελαιοπαραγωγή.
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αποδείξει ότι είναι από τις πλέον πρωτοπόρες της ΕΕ. Γνωρίζουμε ότι ο πρωτογενής τομέας υστερεί σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση καινοτόμων πρακτικών και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών. Ωστόσο, έχουμε τη διάθεση να τρέξουμε, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Η βούληση από μέρους μας είναι δεδομένη και προς αυτήν την κατεύθυνση αναπτύσσουμε δράσεις και πολιτικές. Δεν αρκεί όμως αυτό. Απαιτείται και η συμμετοχή ανθρώπων που θέλουν να είναι πρωτοπόροι, καινοτόμοι και ηγέτες στο χώρο που δραστηριοποιούνται. Η πρόκληση αφορά όλους μας. Μαζί μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε θετικά και να ανοίξουμε νέους δρόμους για την ελληνική παραγωγή