ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • Κίνηση στους δρόμους
    • Ο Καιρός στην Κρήτη
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία
    • Θέμα Κρήτης 103,1 Πρόγραμμα
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    Παρασκευή, 09/05/2025 Κεντρικο Δελτιο Ειδήσεων
    Εφημερεύοντα Φαρμακεία Εφημερεύοντα   Κίνηση στους δρόμους Κίνηση   Καιρός στην Κρήτη Καιρός
    ΘΕΜΑ 103,1 LIVE
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1
    • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
    • ΚΡΗΤΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • PODCASTS
    Κεντρικό Δελτίο
    ΘΕΜΑ LIVE
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    Αρχική»Κρήτη»Ενημέρωση καταναλωτών για την αγορά, επεξεργασία και κατανάλωση τροφίμων την περίοδο της Σαρακοστής

    Ενημέρωση καταναλωτών για την αγορά, επεξεργασία και κατανάλωση τροφίμων την περίοδο της Σαρακοστής

    28/02/2025, 4:31 μμ4 λεπτά ανάγνωση
    Share
    Facebook Twitter Pinterest Reddit WhatsApp Email

    Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ενημερώνει τους καταναλωτές για την αγορά, επεξεργασία και κατανάλωση τροφίμων  την περίοδο της Σαρακοστής:

    Συγκεκριμένα αναφορικά με: 

    Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

    Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

    Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

    • Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
    • Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
    • Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
    • Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
    • Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

    Η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου και οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί σ’ αυτή την ειδική περίπτωση αγοράς σαρακοστιανών. Η πιο χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα είναι η μορφή του πτερυγίου στο σώμα τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο σε σχέση με το μήκος του σώματός τους. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι επίσης χαρακτηριστική η διαφορά στο μήκος των δύο από τα δέκα πλοκάμια τους. Τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πιο επιμήκη πλοκάμια σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ, ενώ στα θράψαλα και τα δέκα πλοκάμια είναι παρόμοιου μήκους. Η διαφορά στα δύο είδη είναι δύσκολο να παρατηρηθεί όταν σερβίρονται ή πωλούνται σε ροδέλες.

    Tα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

    Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

    Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

    Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

    • Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
    • Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
    • Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

    Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

    Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

    Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

    Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

    Για τα νωπά πρέπει :

    • Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
    • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
    • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
    • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
    • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

    Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

    Αχινοί

    Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

    Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.
    Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

    Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

    Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι ή και να αποφεύγεται λόγω της οξύτητάς του.

    Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά

    Κοινή χρήση Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Email
    προηγουμενοΓια το «διπλό» με Βίρτους ο Ολυμπιακός και με Βιλερμπάν ο Παναθηναϊκός
    επομενο Μετατραυματικό στρες: Γιατί τα τραυματικά γεγονότα προκαλούν τόσο μεγάλο σοκ

    σχετικα νεα

    Θ. Κοντογεώργης: «Αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου για το Καλό Χωριό-Παχιά Άμμος, γρήγορες μελέτες από τον ΟΑΚ»

    09/05/2025, 10:31 πμ

    Ηράκλειο: Συνάντηση με αλιείς είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας

    09/05/2025, 10:15 πμ

    Ο πρώτος ηχομονωμένος χώρος εργασίας για τους ψηφιακούς νομάδες του Δήμου Ηρακλείου

    09/05/2025, 10:00 πμ

    Ο ΒΟΑΚ και η διαχείριση υδάτων πόρων, στο επίκεντρο κομματικής εκδήλωσης της Ν.Δ. στον Άγιο Νικόλαο

    09/05/2025, 9:40 πμ

    Με επιτυχία η ομιλία για την κολπική μαρμαρυγή των «Συναντήσεων Καρδιάς»

    09/05/2025, 8:59 πμ

    Καθυστερούν χιλιάδες επικουρικές συντάξεις – Οι λόγοι

    09/05/2025, 8:34 πμ
    Ροη ειδησεων

    Θ. Κοντογεώργης: «Αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου για το Καλό Χωριό-Παχιά Άμμος, γρήγορες μελέτες από τον ΟΑΚ»

    09/05/2025, 10:31 πμ

    Ηράκλειο: Συνάντηση με αλιείς είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας

    09/05/2025, 10:15 πμ

    Ο πρώτος ηχομονωμένος χώρος εργασίας για τους ψηφιακούς νομάδες του Δήμου Ηρακλείου

    09/05/2025, 10:00 πμ

    Ο ΒΟΑΚ και η διαχείριση υδάτων πόρων, στο επίκεντρο κομματικής εκδήλωσης της Ν.Δ. στον Άγιο Νικόλαο

    09/05/2025, 9:40 πμ

    Γιατί ο νέος Πάπας διάλεξε το όνομα Λέων – Η άγνωστη ιστορία και οι κρυφοί συμβολισμοί

    09/05/2025, 9:20 πμ

    Με 150 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη ανοίγει στις 23 Ιουνίου το πρόγραμμα ενίσχυσης θερμοκηπιακών καλλιεργειών

    09/05/2025, 9:00 πμ

    Με επιτυχία η ομιλία για την κολπική μαρμαρυγή των «Συναντήσεων Καρδιάς»

    09/05/2025, 8:59 πμ
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Soundcloud
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

    Διεύθυνση: Οδός Η, Β.Ι.Π.Ε, 71408, Ηράκλειο Κρήτης

    επικοινωνια

    Email: [email protected]
    Τηλ: 2810 263260
    viber: 6972 272 278 (μόνο για μηνύματα)

    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1

    Πρόγραμμα
    Live

    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    • Home
    © 2025 ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1 | All Rights Reserved

    Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.