Η δημοτική αρχή Αποκορώνου υποδέχθηκε σήμερα την ομάδα των αθλητών, Ελλήνων και Αυστραλών, που συμμετέχουν στον μοναδικό όπως χαρακτηρίστηκε, αγώνα μνήμης και τιμής, που ακολουθεί την ιστορική διαδρομή από το Μάλεμε έως τα Σφακιά η οποία ήταν το μονοπάτι διαφυγής των Συμμαχικών Δυνάμεων και των Κρητών αγωνιστών μετά την ηρωική Μάχη της Κρήτης, τον Μάιο του 1941.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες η πορεία αυτή δεν είναι ένας απλός αθλητικός αγώνας. Είναι μια βαθειά συμβολική διαδρομή, ένα ζωντανό προσκύνημα στην ιστορική μνήμη, που ενώνει το χθες με το σήμερα, τον ηρωισμό με την ειρήνη, την Κρήτη με την παγκόσμια ιστορία.
Οι δρομείς ξεκίνησαν από το ιστορικό Μάλεμε —τόπο ρίψης των γερμανικών αλεξιπτωτιστών και σημείο έναρξης της Μάχης της Κρήτης— και κατευθύνονται προς τα Σφακιά, ακολουθώντας τα χνάρια των ανδρών που, με τη βοήθεια του κρητικού λαού, διέφυγαν από τα γερμανικά στρατεύματα, πολλές φορές με κόστος τη ζωή των ντόπιων που τους προστάτεψαν.
Στο δημαρχείο Αποκορώνου, η υποδοχή της ομάδας συνοδεύτηκε από συγκίνηση, ευγνωμοσύνη και στοχασμό όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, σε δήλωσή του, επισημαίνοντας πως: «Δεν πρόκειται απλώς για μια αθλητική εκδήλωση. Είναι μια πράξη σεβασμού, αναγνώρισης και διατήρησης της ιστορικής μας ταυτότητας. Οι δεσμοί Κρητών και Αυστραλών, σφυρηλατημένοι μέσα από τη φωτιά της θυσίας, παραμένουν ζωντανοί και σήμερα μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες που γεφυρώνουν ηπείρους, γενιές και αξίες. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτή τη μνήμη και να την περάσουμε αναλλοίωτη στα παιδιά μας».
Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί μια κορυφαία στιγμή της παγκόσμιας αντιστασιακής ιστορίας. Ήταν η πρώτη φορά που οι ναζί αντιμετώπισαν τέτοια αντίσταση από ντόπιο πληθυσμό, εμπνέοντας τον αγώνα για ελευθερία και τιμή. Η πορεία αυτή είναι ένας ύμνος στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες που θυσιάστηκαν για αξίες που σήμερα οφείλουμε να θυμόμαστε και να υπερασπιζόμαστε.
Η δημοτική αρχή Αποκορώνου ευχαρίστησε τους αθλητές, τους διοργανωτές και όλους όσους συμβάλλουν στην αναβίωση της ιστορικής αυτής διαδρομής, και όπως τους ειπώθηκε, «δηλώνει “παρών” σε κάθε προσπάθεια που ενώνει λαούς και προβάλλει το διαχρονικό πολιτισμικό και ιστορικό μεγαλείο της Κρήτης».