Ομόφωνα δεκτή έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο της «Αντιδιαβρωτικής Προστασίας της παράκτιας ζώνης ης παλιάς Ηλεκτρικής», προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιουλίου.
Στόχος του έργου είναι η προστασία της ακτής από τα έντονα φαινόμενα διάβρωσης στο κόλπο του Δερματά και την υποχώρηση της ακτογραμμής τα οποία έχουν προέλθει από την έντονη κυματική δράση σε συνδυασμό με το μικρό πλάτος της παραλίας και το κατακόρυφο τοιχίο αντιστήριξης του παραλιακού δρόμου. Όπως ανέλυσαν οι μελετητές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, από τις 5 εναλλακτικές λύσεις οι οποίες εξετάσθηκαν, αποφασίστηκε ως βέλτιστη η πρόταση για κατασκευή 2 ύφαλων κυματοθραυστών μήκους 200 μέτρων και 250 μέτρων καθώς και για τεχνητή αναπλήρωση ακτής μήκους περίπου 650 μέτρων, ανατολικά και δυτικά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, έτσι ώστε αυτή να καταστεί μια παραλία που θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για κολύμβηση.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε την αναβάθμιση του έργου από την Δημοτική Αρχή σε έργο στρατηγικής σημασίας το οποίο αναμένεται να προσδώσει στο μέλλον μια σημαντικά προστιθέμενη αξία στο Ηράκλειο: «Πρόκειται για ένα έργο το οποίο είναι ενταγμένο στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και στην τροποποίηση του Σχεδίου την οποία υποβάλλουμε για τη νέα προγραμματική περίοδο, αναβαθμίζεται σε έργο στρατηγικής σημασίας. Εν ολίγοις, συνίσταται σε μελέτη και πραγματοποίηση εργασιών οι οποίες θα προστατεύσουν την φυσική ακτή, στην υποχώρηση της οποίας βρίσκουμε το θαλάσσιο Τείχος και την Πύλη του Δερματά. Από το έργο αυτό θα αποδοθεί μια διπλή αστική παραλία μέσα στην καρδιά του Ηρακλείου στην απόληξη της Αγίας Τριάδας. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το έργο αυτό έχει αφενός μια σημασία που είναι σωστική του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, αλλά και μια μεγάλη κοινωνική αξία και ενδεχομένως και μια συνολικά μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για το Ηράκλειο ακόμα και ως προορισμό βλέποντας το προοπτικά στο μέλλον.».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ιστορικό του έργου και την απεμπλοκή της ακτομηχανικής μελέτης που πέτυχε η Δημοτική Αρχή: «Πρόκειται για ένα έργο που έχει μεγάλη προϊστορία, το οποίο ξεκίνησε με μια αστοχία και η οποία οδήγησε σε μια νέα μελέτη. Η μελέτη αυτή ανατέθηκε το 2022 και πρόκειται, σε ότι αφορά τη διαδρομή που θα οδηγήσει στο ίδιο το έργο, σε ένα τρίπτυχο. Είναι δηλαδή η ακτομηχανική μελέτη η οποία λίμναζε για πάρα πολύ καιρό και καταφέραμε να την απεμπλέξουμε στη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών. Αυτό έγινε προ ολίγων εβδομάδων και μας επέτρεψε να περάσουμε στο δεύτερο σκέλος που είναι η υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.».
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, ο Δήμαρχος Ηρακλείου εξήγησε το λόγο για τον οποίο το θέμα ήρθε εκτός ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο καθιστώντας σαφή την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ακολουθεί πιστά τις προθεσμίες αξιοποιώντας με κάθε τρόπο το διαθέσιμο χρόνο: «Γιατί είναι επείγον; Είναι επείγον γιατί είχαμε το θετικό σήμα μόλις προχθές, και έχουμε προθεσμία για την υποβολή έως τις 29 του μηνός. Και επιτέλους θα πρέπει το έργο αυτό το οποίο εδώ και χρόνια περιμένει να προχωρήσει, και να μην χάνουμε τις προθεσμίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εισάγεται σήμερα, ώστε να γίνει αυτό το δεύτερο πολύ σημαντικό βήμα και στη συνέχεια να πάμε στο τρίτο βήμα που είναι η έγκριση του ίδιου του λιμενικού έργου, η οποία έγκειται στην Περιφέρεια. Ολοκληρώνοντας αυτό το τρίπτυχο, θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στο σημαντικό έργο για όλο το Δήμο Ηρακλείου.».