Την ένταξη συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις επιλέξιμες δραστηριότητες του προγράμματος «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Βαγγέλης Καρκανάκης με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.
Ο κ. Καρκανάκης χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας την παρέμβαση για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς, όπως αναφέρει, το πρόγραμμα αναμένεται να υποστηρίξει σημαντικά την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητά τους στις αγορές του εξωτερικού.
Επισημαίνει ωστόσο ότι από τις επιλέξιμες κατηγορίες ΚΑΔ απουσιάζουν οι κλάδοι του ελαιόλαδου, του κρασιού, των κηπευτικών και των φρούτων, τα οποία αποτελούν τους βασικούς εξαγωγικούς πυλώνες της Κρήτης, με συνεχή αύξηση της ζήτησης και ενίσχυση της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου προτείνει να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των προϊόντων αυτών (π.χ. 46.33.13.01 – Εξαγωγή ελαιόλαδου) και οι ΚΑΔ της πρωτογενούς και δευτερογενούς μεταποίησής τους (π.χ. 10.41.99.02 – Υπηρεσίες Επεξεργασίας και Τυποποίησης Ελαιολάδου) καθώς η αγροδιατροφική παραγωγή αποτελεί για την Κρήτη στρατηγικό τομέα και η ένταξή της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, να επεκτείνουν το δίκτυο συνεργασιών τους και να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.
Αναλυτικά ο κ. Καρκανάκης αναφέρει στην επιστολή του:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», που έχει προδημοσιευθεί τον περασμένο μήνα, αποτελεί κατά την άποψή μας, μια κομβική παρέμβαση για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους στις αγορές του εξωτερικού. Η ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων μέσω χρηματοδότησης επενδύσεων σε σύγχρονες τεχνολογίες, marketing, προβολή και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εδραίωση των ελληνικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.
Ειδικά για την Κρήτη, όπου η αγροδιατροφική παραγωγή αποτελεί στρατηγικό τομέα, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, να επεκτείνουν το δίκτυο συνεργασιών τους και να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας η προσαρμογή του στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών παραγωγών και εξαγωγέων (υφιστάμενων και δυνητικών), ώστε να μεγιστοποιηθεί ο θετικός του αντίκτυπος στην οικονομία του νησιού.
Αφορμή για την επιστολή μας αυτή, αποτέλεσε η πληροφορία ότι από τις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) του προγράμματος απουσιάζουν οι κλάδοι του ελαιολάδου, του κρασιού και των κηπευτικών και φρούτων. Όμως τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν τους βασικούς εξαγωγικούς πυλώνες της Κρήτης, με συνεχή αύξηση της ζήτησης και ενίσχυση της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα:
• Το κρητικό ελαιόλαδο είναι ένα από τα πλέον εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, με σημαντικές αγορές-στόχους την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και την Ασία. Η αναγνωρισμένη ποιότητά του και οι πιστοποιήσεις ΠΟΠ/ΠΓΕ το καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.
• Το κρασί της Κρήτης καταγράφει σημαντική άνοδο στις εξαγωγές, κυρίως προς τη Γερμανία, τον Καναδά και την Κίνα, με τις τοπικές ποικιλίες να αναδεικνύονται σε στρατηγικά προϊόντα διεθνούς προβολής.
• Τα κηπευτικά προϊόντα και τα φρούτα (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, εσπεριδοειδή) σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις στις αγορές της Ε.Ε., με τις εξαγωγές να αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των παραπάνω κλάδων, θεωρούμε απαραίτητη την ένταξη των σχετικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις επιλέξιμες δραστηριότητες του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε να συμπεριληφθούν τόσο οι ΚΑΔ των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των προϊόντων αυτών (π.χ. 46.33.13.01 – Εξαγωγή ελαιολάδου), όσο και οι ΚΑΔ της πρωτογενούς και δευτερογενούς μεταποίησής τους (π.χ. 10.41.99.02 – Υπηρεσίες Επεξεργασίας και Τυποποίησης Ελαιολάδου).
Η ένταξη αυτών των κλάδων στο πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΜμΕ» θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και θα στηρίξει την οικονομία της Κρήτης, η οποία βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στην αγροδιατροφική παραγωγή».