Τι αναφέρει σε δήλωση του ο Δ. Βρύσαλης.
Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ πήρε θέση για το σύστημα ιχνηλάτησης των ασθενών στις εφημερίες, που κάνει… πρεμιέρα σήμερα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Τονίζει ότι δε θα επιτραπεί το «βραχιολάκι» στους αγώνες για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και των υγειονομικών. Αναλυτικά:
Σήμερα ο υπουργό Υγείας, εγκαινιάζει το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» στους ασθενείς κατά την είσοδό τους στο νοσοκομείο, δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει για τους φυλακισμένους που παίρνουν άδεια !! Μετά τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία που δήθεν έγιναν για να βελτιώσουν τις συνθήκες αναμονής και νοσηλείας, αλλά πολύ γρήγορα «έστειλαν» κι άλλη πελατεία στους ιδιωτικούς ομίλους του χώρου, τώρα φέρνουν την επόμενη «μεγάλη ιδέα» του υπουργείου εμπορίου της υγείας, τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια.
Στις διθυραμβικές εξαγγελίες και τα δελτία τύπου τους, αναλύουν ότι με τα βραχιολάκια αυτά θα γίνεται παρακολούθηση του ασθενή από την είσοδό του στο νοσοκομείο μέχρι την εξέταση και τη νοσηλεία του, ώστε να μπορεί η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο να δουν πού και γιατί υπάρχουν οι μεγάλες καθυστερήσεις. Δεν θα σταθούμε στο ηθικό ζήτημα της καταπάτησης κάθε έννοιας προσωπικών δεδομένων των ασθενών, αλλά και απαξίωσης της ιατρικής και νοσηλευτικής επιστήμης.
Θα σταθούμε σε αυτή την ανακοίνωση στο τραγελαφικό επιχείρημά τους περί «διευρεύνησης» μέσω της τοποθέτησης του ηλεκτρονικού «βραχιολιού», των λόγων που έχει διαμορφωθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία. Για να μην κουράζονται και να μην ξοδεύουν «στο βρόντο» κι άλλα από τα λεφτά που μας παίρνουν με τη δυσβάστακτη φορολογία και τις κάθε είδους εισφορές, να τους επαναλάβουμε εμείς με δυό λόγια, πού οφείλεται αυτή η κατάσταση.
1.Στις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό.
2.Στις μεγάλες ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και στην μη χρήση σημαντικού εξοπλισμού λόγω της έλλειψης του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού. Ακόμα, στις βλάβες λόγω του υπάρχοντος εξοπλισμού και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις επιδιορθώσεις βλαβών.
3.Στην ελλιπή ή παντελή απουσία ουσιαστικής συντήρησης των υπαρχόντων. Αυτό αφορά τόσο στις κτιριακές υποδομές, όσο και στα δίκτυα
Αυτή ακριβώς η απαράδεκτη κατάσταση οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις σε όλα τα επίπεδα νοσηλείας που με τη σειρά της «σπρώχνει» τους ασθενείς να «βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη» και να πέσουν στα νύχια των ιδιωτικών ομίλων του χώρου που, κυβέρνηση και υπουργείο «υγείας» εκθειάζουν συνεχώς ως «συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
Έτσι έχουν τα πράγματα και το ξέρουν πολύ καλά κυβέρνηση και υπουργείο. Όμως θέλουν με τα «βραχιολάκια» να προετοιμάσουν το έδαφος για να ρίξουν και στο χώρο μας τις ευθύνες στο εναπομείναν ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό που με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης δίνει καθημερινά τη μάχη για να κρατήσει όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας. Εξάλλου η κυβέρνηση δεν δίστασε να κάνει πρόσφατα το ίδιο δια στόματος πρωθυπουργού στα πλαίσια της προσπάθειας συγκάλυψης των πολιτικών της ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη, αναμασώντας τα περί «βαθέος κράτους» και «αξιολόγησης στο δημόσιο».