Δύο σημαντικά ζητήματα για το Δήμο έθεσε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου στον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμη Μπακογιάννη στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν στα Γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, παρουσία της Γραμματέως Μαρίας Κοζυράκη, του Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Μάξιμου Σενετάκη, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα, μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Η Ελπίδα» και της Αναπληρώτριας Τμηματάρχη της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Μινώα Πεδιάδας, Ειρήνης Βουμβουλάκη.
Πρόκειται για το μεγάλο θέμα της εξαίρεσης της σεισμόπληκτης περιοχής από το πρόγραμμα Εξοικονομώ, παρότι ήταν ένα ζήτημα για το οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση από το 2021. Ο Δήμαρχος ζήτησε επανεξέταση του θέματος και ένταξη του Δήμου με τα ίδια κριτήρια της Θεσσαλίας, με τον κ. Μπακογιάννη να δεσμεύεται ότι θα το μεταφέρει στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα για να προγραμματιστεί συνάντηση για το ζήτημα αυτό.
Το δεύτερο θέμα που ετέθη στο τραπέζι του διαλόγου ήταν η πορεία του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου το οποίο όπως εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης, καθυστερεί λόγω του ότι το ΣτΕ δεν έχει ακόμα εγκρίνει το Προεδρικό Διάταγμα για τον τρόπο οριοθέτησης των οικισμών σε όλη την Ελλάδα. Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις και παρατηρήσεις του Δήμου επί του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την ανασυγκρότηση περιοχής με βάση τρία δεδομένα:
1. Αποδοχή ως βάση συζήτησης το τρίτο σενάριο που είναι πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες του σήμερα και κυρίως της προοπτικής για τον τόπο.
2. Όλες οι μελέτες για την περιοχή μετά την δημιουργία και λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου προβλέπουν μια δυναμική ανάπτυξη με κύριο χαρακτηριστικό τον τριπλασιασμό του πληθυσμού και των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη αύξησης των περιοχών οικιστικής ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας.
3. Το 65-70% του πληθυσμού του δήμου είναι συγκεντρωμένο στην ευρύτερη περιοχή του τριγώνου Αρκαλοχώρι- Καστέλλι – Θραψανό, στην οποία αναμένεται να επικεντρωθεί και το ενδιαφέρον για την μελλοντική ανάπτυξη, στην οποία πρέπει να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα γης οικιστικής ανάπτυξης και δη οργανωμένης.
Ειδικότερα ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέφερε: «Το τρίτο σενάριο είναι πιο κοντά στην προοπτική και τις ανάγκες του τόπου με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας που αφορούν τις περιοχές Πολεοδόμησης, τον χαρακτηρισμό Κοινόχρηστων Χώρων και χώρων Δημόσιων Υποδομών, το οδικό δίκτυο και γενικότερα τις βασικές προτάσεις που αφορούν τη χωροταξία στην περιοχή. Η πρόταση αυτή λαμβάνει υπόψιν το γεγονός ότι δημιουργείται ένα αεροδρόμιο στην περιοχή το οποίο θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού αλλά και των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Υπάρχει μια τάση από το ΣτΕ για όλη της Ελλάδα να μειωθούν τα όρια των οικισμών , όπως μας είπε όμως ο Γραμματέας για το Ειδικό Πολεοδομικό, στη δική μας περίπτωση μπορεί να υπάρξει τεκμηρίωση ώστε να δημιουργηθεί ικανός χώρος για την οικιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».
Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης δεσμεύτηκε ότι θα δώσει οδηγίες στους μελετητές τους επόμενους δύο μήνες να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό ο οποίος θα έρθει σε γνώση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας και θα ανοίξει μία δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις προτάσεις για τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης , τα ζητήματα των προβλέψεων για τους οργανωμένους υποδοχείς, τους δρόμους και γενικά όλα εκείνα που καθορίζουν τα ζητήματα οικοδομησιμότητας κ.α.
Όπως είπε: «Γνωρίζουμε ότι ο Δήμος θα φιλοξενήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι άρα θα έχουμε σημαντικές πληθυσμιακές μεταβολές και είναι σημαντικό να εξεταστεί ο σωστός τρόπος που θα επεκταθούν τα όρια των οικισμών. Υπάρχει η πρόθεση από το Υπουργείο να γίνει πολεοδόμηση σωστή, δηλαδή οργάνωση του χώρου με δρόμους, κοινόχρηστους χώρους, κ.α. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός επειδή είναι μια διαδικασία παίρνει χρόνο και δεν θα θέλαμε να το κάνουμε γρήγορα και να μην ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας . Να μην κάνουμε κάτι γρήγορο που θα δεσμεύσει τα επόμενα 30 χρόνια αλλά κάτι σωστό που θα έχει την αποδοχή και θα ενισχύει αυτή τη προοπτική που θα φέρει το αεροδρόμιο. Ο καθορισμός των χρήσεων γης είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο από το οποίο καθορίζονται πάρα πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με την τοπική οικονομία αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιβαλλοντική φυσιογνωμία της περιοχής.
«Το ειδικό πολεοδομικό για το Αρκαλοχώρι είναι σε εξέλιξη. Ο Δήμος έχει αυτό το εργαλείο πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα , το γνωρίζει, έχει κάνει τις προτάσεις του για τα σενάρια που υπάρχουν σε σχέση με την εξέλιξη του. Δεν βρισκόμαστε σε μια φάση που να έχει συντελεστεί ώστε να γίνει η διαβούλευση. Αυτή τη στιγμή οι μελετητές περιμένουν κάποια θέματα σε σχέση με το ΣτΕ και τα όρια των οικισμών με σκοπό να προχωρήσουν στη φάση η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση για το συγκεκριμένο σχέδιο» δήλωσε με τη σειρά της η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρια Κοζυράκη.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Η Ελπίδα” Κώστας Γκαντάτσιος ζήτησε επίσης την ένταξη των σεισμόπληκτων στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και υπογράμμισε ότι τα μέλη του ΔΣ θα πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή στη διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.