Τη νέα γέφυρα του ποταμού Κερίτη στον Δήμο Πλατανιά εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, με τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο, τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Αναγνώπουλο, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και τους βουλευτές του νομού, υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη, Ντόρα Μπακογιάννη και Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη.
Όπως είπε ο κ. Δήμας, «το υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει έργα σε όλη τη χώρα, στοχεύοντας στην ασφάλεια και εξυπηρέτηση των πολιτών. Η νέα γέφυρα έχει στο πλάι της, την παλιά, λίθινη γέφυρα, για την οποία έχουμε τις προμελέτες και είναι μέσα στον σχεδιασμό μας να προχωρήσουμε και στην οριστικοποίηση των μελετών αποκατάστασης και για τη λίθινη γέφυρα, μιας και είναι σημαντικό για την περιοχή και για την ιστορία του τόπου. Η γέφυρα που εγκαινιάσαμε είναι 85,1 μέτρα, με προϋπολογισμό τα 6,7 εκατ. ευρώ, έργο που προφανώς έχει να κάνει με την αποκατάσταση του οδικού δικτύου από τα Χανιά μέχρι τον Ομαλό, αλλά αφορά και τον οικισμό Αλκιανού. Πριν τη νέα γέφυρα δημιουργήθηκε και ο ανισόπεδος κόμβος, έργα αποκατάστασης που έχουν να κάνουν με την διευθέτηση της κοίτης, τα υδραυλικά επιχώματα, τα αντιστηρίγματα, ο ηλεκτροφωτισμός. Είναι ένα πλήρες έργο το οποίο θα μπορέσει να αποκαταστήσει πάλι την ομαλότερη ροή κυκλοφορίας στην περιοχή» σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι σκοπός είναι «να έχουμε πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα στην μετακίνηση στην περιοχή».
Ο κ. Δήμας ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο, μιλώντας για τα πολύ θετικά αποτελέσματα που φέρνει η σύμπραξη και η συνέργεια. «Συνεργαστήκαμε και έχουμε σήμερα αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα. Καλορίζικη η γέφυρα και να ξέρετε πως ο στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να έχουμε βιώσιμες, ανθεκτικές και ασφαλείς υποδομές σε όλη τη χώρα και νομίζω ότι αυτό επιτυγχάνουμε σήμερα με τη γέφυρα του Κερίτη».
Για έργο που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα μίλησε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέροντας ότι το έργο ήταν «διεκδίκηση των τοπικών φορέων, της περιφέρειας και κατορθώσαμε και παραδίδουμε σήμερα ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή. Ήμασταν εδώ το 2019, όταν έφυγε, έπεσε, η γέφυρα η λίθινη από την κακοκαιρία… Προχωρήσαμε την μελέτη και θέλουμε και την αποκατάσταση της παλιάς γέφυρας και θεωρώ ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία, θα δώσουμε στην κοινωνία το έργο» είπε ο κ. Αρναουτάκης.
Επίσης σημείωσε ότι η λίθινη γέφυρα ήταν πάνω από 100 χρόνων και συμπλήρωσε: «Οφείλουμε να παραδώσουμε στους πολίτες σημαντικά έργα, όπως και αυτά της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο, σε όλη την Κρήτη, μέχρι να δούμε τον βόρειο οδικό άξονα ολοκληρωμένο και ασφαλή και να μη χρειαζόμαστε δυόμιση ώρες από το Ηράκλειο για να έρθουμε στα Χανιά».
Για μία ιστορική στιγμή για τον Δήμο Πλατανιά, μίλησε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. «Ένα έργο όχι μόνο για τον Δήμο Πλατανιά αλλά για όλη την Κρήτη, που ενώνει τα νότια παράλια του νομού Χανίων, έχοντας πλέον μία ασφαλή έλευση μέσω της γέφυρας του ποταμού Κερίτη. Είδαμε τα αποτελέσματα του 2019 με την κακοκαιρία, οπότε και γκρεμίστηκε η γέφυρα… συνθλιβήκαμε από την κακοκαιρία. Είχαν πέσει έξι γέφυρες. Από εκείνο το βράδυ απαιτήσαμε μία νέα γέφυρα και όχι μόνο την αναστήλωση της ιστορικής. Μετά από διάφορες ενέργειες και χρηματοδοτήσεις, το 2022 είχαμε τελικά τη σύμβαση για τη νέα γέφυρα και πριν κλείσουμε τα τρία χρόνια, σήμερα παραδίδεται. Θεωρώ ότι είναι ένα παράδειγμα καλής πρακτικής, διότι υπήρχε η ομοθυμία και συνεργασία των φορέων, υπουργείου Υποδομών, Δήμου Πλατανιά, Περιφέρειας Κρήτης. Υπήρξε συνεργασία και από τους πολίτες, από τους δημότες, που έδωσαν τη γη τους για να δώσουν το χώρο ώστε να γίνει η γέφυρα. Και σήμερα το έργο είναι σε χρήση και έχουμε ασφαλή έλευση».
Αναφερόμενος στην λίθινη γέφυρα, είπε ότι είναι προϋπολογισμού περίπου 13 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για την ιστορία του τόπου και είμαι πεπεισμένος ότι η υπογραφή από τον συγκεκριμένο υπουργό θα μπει στο επόμενο διάστημα. Η νέα γέφυρα είναι έργο που έγινε με τη σύμπραξη και τη βοήθεια όλων, πολιτών και επίσημης Πολιτείας, αλλά και του εργολάβου, ο οποίος δεν είχε καμία καθυστέρηση στην εκτέλεσή του» συμπλήρωσε.