Στις διαχρονικές παθογένειες του συστήματος και στο θέμα των ελέγχων των κτηνοτρόφων από την αστυνομία, αναφέρεται σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Πικράκης.
Ο ίδιος αναφέρεται στις ενστάσεις που έχει εκφράσει εδώ και χρόνια η αστυνομία για τους ελέγχους και την διαδικασία, μιλά για τις προσωπικές του εμπειρίες και θέτει μια σειρά από ερωτήματα, καταθέτοντας παράλληλα και τις προτάσεις του.
Αναλυτικά όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου:
«Στο θέμα των ελέγχων των κτηνοτρόφων, ΦΥΣΙΚΑ εμπλέκεται και η Ελληνική Αστυνομία. Εδώ και χρόνια έχουμε εκφράσει τις ενστάσεις μας για τη διαδικασία, χωρίς όμως να έχουμε εισακουστεί. Τώρα που φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού, ας τα πούμε ξανά λίγο πιο αναλυτικά μήπως αλλάξει κάτι.
Όσα αναφέρω στη συνέχεια , βασίζονται σε πολύωρες συζητήσεις με συναδέλφους μου αλλά και σε προσωπική μου εμπειρία, καθώς είχα την τιμή και τη χαρά να υπηρετώ ως Διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου Ηρακλείου την περίοδο 2011–2013. Πρόκειται για ένα μικρό και απομονωμένο Τμήμα, με περιορισμένη δύναμη, που όμως αστυνομεύει έναν όμορφο τόπο, με ανθρώπους –στη συντριπτική τους πλειονότητα– φιλήσυχους.
Οι Αστυνομικές Υπηρεσίες, κυρίως τα ΤΑΕ και τα Αστυνομικά Τμήματα υπαίθρου, στο πλαίσιο των ελέγχων κατά της ζωοκλοπής, διενεργούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε κτηνοτρόφους. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν αντίγραφο της κτηνοτροφικής τους δήλωσης στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, όπου τηρείται σχετικό αρχείο.
Πηγαίναμε λοιπόν, με την κτηνοτροφική δήλωση ανά χείρας, συνοδευόμενοι από δυνάμεις του ΤΑΕ –μάχιμοι και έμπειροι συνάδελφοι– και ζητούσαμε αιφνιδιαστικά από τον κάθε κτηνοτρόφο να μας επιδείξει τα ζώα που είχε δηλώσει. Ελέγχαμε αν ο αριθμός των ζώων συμφωνούσε με τη δήλωση και αν όλα έφεραν τα προβλεπόμενα ενώτια (σκουλαρίκια).
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, διαπιστώναμε μικρότερο αριθμό ζώων απ’ ό,τι δηλωνόταν — ή και καθόλου (προσωπικά μου είχε τύχει να μην βρούμε ΟΥΤΕ ΕΝΑ αιγοπρόβατο) . Όσο για τα ενώτια, η κατάσταση ήταν απογοητευτική. Ελάχιστοι τα είχαν τοποθετήσει. Οι δικαιολογίες που ακούγαμε ήταν από γραφικές έως εξοργιστικές:
– «Είναι στα όρη τα οζά, δεν μπορώ να τα μαζέψω»
– «Ψόφησαν και δεν ήρθα να το δηλώσω»
Και να υπήρχε μια μικρή απόκλιση υπήρχε φυσικά επιείκεια αλλά υπήρχαν φορές με χαοτικές αποκλείσεις.
(Υπενθυμίζεται ότι κάθε αλλαγή έπρεπε να δηλώνεται εγκαίρως στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο Αστυνομικό Τμήμα.)
Ακολουθούσε η αυτόφωρη σύλληψη για παράβαση του νόμου περί ζωοκλοπής και η σύνταξη σχετικού εγγράφου προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να του μπλοκαριστεί η επιδότηση που ελάμβανε παρανόμως, αφού τα ζώα που δήλωνε δεν υπήρχαν στη μάντρα του. Από εκεί και πέρα, η δουλειά της Αστυνομίας ολοκληρωνόταν.
Και εκεί άρχιζε το παράλογο.
Ο κτηνοτρόφος υπέβαλλε αίτημα επανακαταμέτρησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία δεν γινόταν αιφνιδιαστικά, όπως οι δικοί μας έλεγχοι, αλλά κατόπιν ραντεβού. Και φυσικά, όλα έβγαιναν «μέλι γάλα». Τα ζώα ξαφνικά εμφανίζονταν. Πού τα έβρισκαν; Εκείνοι ξέρουν. Η αστυνομία δεν ήταν παρούσα στην επανακαταμέτρηση.
Το αποτέλεσμα; Το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας να πλήττεται, το ηθικό των συναδέλφων να καταρρακώνεται, αφού μέσα σε ήλιο και κρύο μετρούσαν αιγοπρόβατα μάταια, όπως αποδεικνυόταν.
Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγα χρόνια αργότερα –όπως ενημερώθηκα από συναδέλφους, αφού είχα φύγει από τη Βιάννο και δεν ασχολούμουν πλέον με τέτοιου είδους αδικήματα– αφαιρέθηκε από την Ελληνική Αστυνομία το δικαίωμα να παγώνει την επιδότηση, όταν διαπίστωνε απόκλιση μεταξύ δήλωσης και πραγματικού αριθμού ζώων κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου.
Πρόκειται για πράγματα γνωστά, τα οποία είχαμε εγκαίρως θέσει στις αρμόδιες συσκέψεις. Όμως, όπως φαίνεται, η άποψή μας ήταν κατώτερη της βούλησης κάποιων.
Ερωτήματα:
Για ποιον λόγο καταργήθηκε η διάταξη που έδινε στην Αστυνομία το δικαίωμα να παγώνει την επιδότηση;
Για ποιον λόγο η επανακαταμέτρηση γίνεται κατόπιν ραντεβού και όχι αιφνιδιαστικά, χωρίς την παρουσία της Αστυνομίας;
Πρόταση:
Σε περίπτωση που σε αιφνιδιαστικό έλεγχο της Αστυνομίας, με φυσική παρουσία, δεν βρεθούν τα δηλωθέντα αιγοπρόβατα( ορίζοντας ένα λογικό ποσοστό απόκλισης αφού λογικό είναι κάποια ζώα να είναι σε πιο άγρια κατάσταση) , να διακόπτεται άμεσα η επιδότηση για τα ζώα που λείπουν, και να επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ανά ζώο που απουσιάζει.
Αν ζητηθεί επανακαταμέτρηση, να πραγματοποιείται και αυτή ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ, σε χρόνο που θα ορίζουν αποκλειστικά οι Αστυνομικές Αρχές.
Και για να μην παρεξηγηθώ η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της Κρήτης είναι έντιμοι και νομοταγείς οικογενειάρχες και χαίρουν την απόλυτη στήριξη και εκτίμησή μας. Υπάρχει όμως μια μειοψηφία που δυστυχώς χαλάει όλη την εικόνα του τόπου μας και είναι χρέος όλων μας να τους απομονώσουμε και να τους φέρουμε με όπλο μας τον Νόμο εκεί που πρέπει να είναι για να προστατευτεί η πλειοψηφία».