Αποκαλυπτικός, φέρνοντας στο φως τις πρώτες δυσάρεστες εκτιμήσεις για το δέντρο στα Λιοντάρια, ήταν σήμερα στην εκπομπή Έχουμε Θέμα με τη Μαρία Σπυριδάκη και τη Μαρία Γιαμπουλάκη, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Παναγιώτης Νεκτάριος, που αναφέρθηκε στο έργο του Παρατηρητηρίου Αστικού Πρασίνου που ιδρύθηκε στο Ηράκλειο.
Ο Παναγιώτης Νεκτάριος με τους συνεργάτες του, βρέθηκαν σήμερα στα Λιοντάρια και έκαναν μία πρώτη διαδικασία ελέγχου για το δέντρο, έχοντας τις πρώτες δυσάρεστες ενδείξεις. Βέβαια, τα τεστ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του πορίσματος, δεν έχουν ακόμα γίνει στο σύνολο τους. Όμως, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν, πως μάλλον ούτε αυτό το δέντρο είναι υγιές και πιθανότατα θα πρέπει να κοπεί.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Νεκτάριο, τα λάθη που έγιναν στο κλάδεμα του δέντρου πριν από 20 με 30 χρόνια οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Όπως εξηγεί, το κλάδεμα στα δέντρα αυτά, δεν πρέπει να γίνεται όπως στα καρποφόρα δέντρα.
Έτσι, το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου, εκπαιδεύει και πιστοποιεί εκπαιδευτές στο κλάδεμα, ώστε και αυτοί από την πλευρά τους, να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους της Υπηρεσίας Πρασίνου και έτσι να φτιαχτεί έτσι μια πυραμίδα ασφαλείας, ώστε να γίνονται στο εξής οι εργασίες με τον σωστό τρόπο.
Ο Παναγιώτης Νεκτάριο μίλησε και για τον ρόλο του παρατηρητηρίου, που προσπαθεί σε όλους τους δήμους της Κρήτης να προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Τονίζεται ότι η δημιουργία του Παρατηρητηρίου είναι απόρροια του δυστυχήματος στο Ηράκλειο τον Αύγουστο του 2022 με τον θάνατο ενός 51 ετών δικυκλιστή και θα επιδιώξει να λύσει παλιές παθογένειες σε θέματα ασφάλειας των αστικών δέντρων.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι στόχος είναι αφενός να εμπλουτιστεί η ενόργανη ανάλυση του αστικού πρασίνου όπως γίνεται στο εξωτερικό προκειμένου οι γνωματεύσεις να είναι σωστές και έγκυρες, και αφετέρου η ασφάλεια των πολιτών από πτώσεις, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό το φαινόμενο συναντάται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια σε όλες τις πόλεις καθώς πολλά αστικά δέντρα έχουν φτάσει στο προσδόκιμο ζωής τους και έχουν «κακοποιηθεί» είτε υπογείως είτε με την τσιμεντοποίηση.
Όπως προσθέτει, μέσω της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Κρήτης, το Παρατηρητήριο κατάφερε να συγκεντρώσει, για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο, όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό για την πλήρη ανάλυση της κατάστασης ενός δέντρου.
Αναφορικά με τα δέντρα που κόπηκαν στην πόλη το περασμένο καλοκαίρι, τονίζει ότι η απόφαση πάρθηκε από την υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου, συμπληρώνοντας πως ο δήμος λειτουργεί αυτόνομα σε αυτό το θέμα, ωστόσο 13 δήμοι της Κρήτης έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον προκειμένου ο νέος φορέας να κάνει αυτοψίες όπου του ζητηθεί και να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις.