Τα εισαγόμενα τυριά στοιχίζουν 4 -5 ευρώ το κιλό, στην Κρήτη και απορροφούνται εύκολα από τα ξενοδοχεία.
Τα κρητικά τυριά, λόγω αντικειμενικών συνθηκών στοιχίζουν περίπου 17 ευρώ το κιλό. Γι’ αυτό και ο μεγάλος όγκος των τυριών που ξεπερνά το 70%, παραμένουν απούλητα με τους παραγωγούς να ζητούν να απορροφηθούν από τα ξενοδοχεία.
Οι ξενοδόχοι ωστόσο, κοιτώντας κόστος – όφελος, εμφανίζονται πολύ απρόθυμοι σε μια τέτοια προοπτική, με δεδομένο ότι η εισαγωγή κρητικών τυριών στα ξενοδοχεία είναι ασύμφορη και μπορεί να αποβεί έως καταστροφική οικονομικά.
Όλα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης τονίστηκε ότι το 70% των τυριών της Κρήτης παραμένει απούλητο, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη απορρόφησης τους από τις ξενοδοχειακές μονάδες.
«Ο στόχος είναι να ενώσουμε δυνάμεις για την ανάπτυξη που πρέπει να είναι για όλους κι η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό να γίνει πράξη» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σταύρος Τζεδάκης για να προσθέσει:
«Εμείς σαν Περιφέρεια Κρήτης έχουμε κάνει δράσεις με την πιστοποίηση των προϊόντων μας στα ξενοδοχεία, με τον μπουφέ των ξενοδοχείων. Έχουμε κάνει δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με την εκπαίδευση των σεφ και όλων εκείνων που ασχολούνται με την κουζίνα, γιατί είναι οι άνθρωποι κλειδιά που μπορούν να παρουσιάσουν τα προϊόντα μας και την διατροφή στους επισκέπτες μας. Είναι λοιπόν σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι τα κρητικά προϊόντα που έχουν μια μεγάλη και πλούσια διατροφική αξία θα αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν της Κρήτης όταν είναι μέσα στα ξενοδοχεία μας»,
Ο Περιφερειακός σύμβουλος, Εντεταλμένος για τη Διασύνδεση του Πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, Σπύρος Μπαλαντίνος επισήμανε ότι είναι μεγάλη η ανάγκη απορρόφησης των τοπικών από τον τουριστικό κλάδο.
Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν ότι δεν μπορούν να περιμένουν την επιδότηση για να ζήσουν.
Ο πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης τόνισε ότι “στόχος είναι να ενώσουμε δυνάμεις ανάπτυξη για όλους, αλλιώς δεν είναι ανάπτυξη” και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει δράσεις με μπουφέ για το Κρητικό πρωινό και σεμινάρια σε σεφ.
Πάντως, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων του Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, είναι μεγάλη η διαφορά στο κόστος.
“Δυστυχώς όταν το φέρνεις απ’ έξω είναι πολύ φθηνότερο. Τα τυριά του πρωινού στο εξωτερικό στοιχίζουν 4-5 ευρώ το κιλό και τα δικά μας …17 ευρώ”, τόνισε.