Ένα απλό πείραμα καταστροφής ενός ανεμόμυλου στο Οροπέδιο Λασιθίου έγινε αφορμή για έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην περιοχή.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Δημήτρης Χρηστάκης που έχει την ευθύνη για το πείραμα εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγικών μύλων σε βιομηχανικό επίπεδο, η ίδια η ομάδα που τον κατασκεύασε φρόντισε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να σπάσει, αφού άφησε εκτεθειμένο ένα καλώδιο στο στάδιο μιας επισκευής.
Αν και ο καθηγητής δήλωσε πως στο πλαίσιο του πειράματος ελέγχονται και οι πολιτικές και οι κοινωνικές αντοχές του πειράματος, διευκρίνισε πως ο βασικός λόγος για την καταστροφή του ανεμόμυλου, ήταν ο έλεγχος της βλάβης σε συνδυασμό με τον λόγο καταστροφής, τη διάρκεια επιδιόρθωσης και το κόστος.
Ο κ. Χρηστάκης έκανε σαφές πως ο ανεμόμυλος κατασκευάστηκε για να αντέχει έως και πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα ριπές ανέμου, αλλά καταστράφηκε σε καταγεγραμμένες ριπές της τάξης των 92 χιλιομέτρων.
Παρ’ όλα αυτά και παρά τις διαβεβαιώσεις του καθηγητή, στο Οροπέδιο επικράτησε τεράστια αναστάτωση και πολιτική αντιπαράθεση σε σχέση με τις ενέργειες του απερχόμενου δημάρχου και τις δυνατότητες που έχουν τα έργα που σχεδιάζει.
«Το μεγάλο πείραμα που γίνεται στο Οροπέδιο είναι να δοκιμάσουμε την αντοχή τη δική μας, της τοπικής κοινότητας και της πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστάκης.