Της Μαρίας Σπυριδάκη
Εμβολιασμό στα «είκοσι ημερών νεογέννητα ζώα» και αντιβιοτική θεραπεία στη γέννα πρότεινε ως λύσεις στον ξαφνικό θάνατο των αμνοεριφίων ο κτηνίατρος δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να προστατέψουν τα νεογέννητα ζώα, από τον μαζικό θάνατο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τον κο Στεφανάκη το φαινόμενο της θνησιμότητάς των ζώων δεν είναι καινούριο καθώς συμβαίνει κάθε χρόνο την περίοδο της γέννας. Η εποχή όπου τα ζώα γεννούν είναι το φθινόπωρο με πιο χαμηλές θερμοκρασίες . Ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν φέτος συνέβαλαν στην εισρόφιση υγρών στα ζώα την στιγμή της γέννας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «εισβάλουν» στον οργανισμό των νεογέννητων και μικρόβια , που προκάλεσαν πεπτικές και πνευμονικές λοιμώξεις με αποτέλεσμα των θάνατό τους.
Eπίσης , οι μεγάλες αυξομειώσεις των θερμοκρασιών πρωινές και απογευματινές ώρες έχει ως αποτέλεσμα τα νεογέννητα να στρεσάρονται και να παθαίνουν πεπτικές ασθένειες. Φέτος έχουμε το φαινόμενο της θνησιμότητας σε ποσοστό 20-25% σε σχέση με άλλες χρονιές που ήταν στην κλίμακα από 5-10%. Αυτό σαφώς έχει πανικοβάλει τους κτηνοτρόφους , οι οποίοι έχουν κάνει όλα τα εμβόλια και έχουν λάβει τα προληπτικά μέτρα , αλλά δεν έχουν αποφύγει τον ξαφνικό θάνατο των ζώων.
«Δυστυχώς όταν έχουμε προσβολή με μικρόβια, δεν προλαβαίνουμε να αντιδράσουμε. Τέτοια προβλήματα κατά την παραγωγή έχουν αυξημένα κόστη παραγωγής και θεραπείας. Επίσης λόγω ανομβρίας ,οι βοσκότοποι δεν έχουν ανοίξει και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καλλιεργήσει τριφύλλι ώστε να φάνε τα κοπάδια. Αυτό θα είναι ένα επιπλέον δυσβάσταχτο κόστος.» ανέφερε ο κος Στεφανάκης στον επίλογό του.