Τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής που αποσκοπεί όχι απλά σε «μια πιο καθαρή πόλη», αλλά «σε μια καθαρή πόλη, όπως δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν το Ηράκλειο» παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκο Γιαλιτάκη και το υπηρεσιακό στέλεχος της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αναπληρωτή Προϊστάμενο του Τμήματος Αποκομιδής Απορριμμάτων Μιχάλη Ροβίθη.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση που θα γίνει από την Δημοτική Αρχή στην πολύ βασική υπηρεσία της καθαριότητας, στις παραδοχές και τους στόχους που έχουν τεθεί, επισήμανε ότι το επίπεδο στο οποίο εκτελείται σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αλλά και στις υποχρεώσεις του Δήμου και τόνισε: «Όμως, αυτό για το οποίο συζητάμε και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θέτουμε το σχέδιο για την μεταρρύθμιση της καθαριότητας, δεν εξαρτάται από αυτή τη βραχύχρονη συγκυρία. Αυτό για το οποίο ερχόμαστε να μιλήσουμε δεν είναι να κάνουμε το Ηράκλειο πιο καθαρό. Είναι να κάνουμε το Ηράκλειο καθαρό όπως δεν έχει υπάρξει ποτέ. Και αυτό είναι θέμα στοχοθεσίας. Είναι θέμα επιδιώξεων και αυτές τις επιδιώξεις τις σταθμίζουμε σύμφωνα με αυτό που θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελεί απαίτηση όλων μας».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός έθεσε ένα ερώτημα το οποίο μπορεί να λάβει και άμεση απάντηση με την εμπειρία του καθενός: «Έχει υπάρξει το Ηράκλειο μια πολύ καθαρή πόλη; Διότι βεβαίως γνωρίζουμε ότι στην Υπηρεσία της Καθαριότητας έχουν υπάρξει διακυμάνσεις. Έχουν υπάρξει στιγμές στις οποίες έχουν εκδηλωθεί κρίσεις στην και έχουν υπάρξει και άλλες στιγμές στις οποίες υπήρξε η αίσθηση μιας κανονικότητας. Εγώ θέλω να πάμε εκεί: Όταν λέμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στην καθαριότητα, όταν δεν υπάρχει κρίση στην καθαριότητα, είμαστε ευχαριστημένοι; Ήμασταν ευχαριστημένοι; Αλλά κυρίως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι; Είναι αυτό το οποίο θέλουμε για το παρόν και το μέλλον της πόλης;».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε ότι πρέπει να έχουμε μια φιλοδοξία για την πόλη, να επιτύχουμε ένα επίπεδο υπηρεσιών το οποίο θα είναι αντίστοιχο με τα επίπεδα που επιτυγχάνουν οι ευρωπαϊκές πόλεις που χαρακτηρίζονται καθαρές, αλλά και ελληνικές πόλεις οι οποίες έχουν επιτύχει ένα επίπεδο καθαριότητας το οποίο είναι αυτό το οποίο θεωρούμε ότι αξίζουν οι Ηρακλειώτες. Και αυτό θα πρέπει να το εκλάβουμε εξ αρχής ως μια απαίτηση και αυτό ορίζει ένα στόχο.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός μίλησε και για την σημερινή κατάσταση στην οποία επιχειρεί η Υπηρεσία Καθαριότητας, για το σύστημα το οποίο χαρακτηρίζεται από μια χρόνια εγγενή αστάθεια και έχει πλέον ξεπεράσει τα όριά του, λειτουργώντας σχεδόν στα 2/3 από εργαζομένους με σύμβαση, αλλά και τις κυκλικές κρίσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια λόγω των συγκυριών που έχουν να κάνουν και από την κατεύθυνση την οποία έχουν λάβει δικαστικές αποφάσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή του ευρύτερου τοπίου, στην αύξηση του φυσικού αντικειμένου της καθαριότητας με την προσθήκη σημείων όπως τα Ενετικά Τείχη και η χερσαία ζώνη, στην αύξηση της κινητικότητας και των ροών ξένων επισκεπτών, στις ιδιαίτερες ανάγκες διαφόρων περιοχών, στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των αποβλήτων, σε δεδομένα δηλαδή που ορίζουν ένα πολλαπλό πλαίσιο απαιτήσεων: «Εδώ μιλάμε για την καθαριότητα του δημότη, από το σπίτι στη δουλειά του, στη βόλτα του, στην κίνηση του μέσα στην πόλη. Συζητώντας για το ζήτημα αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ζήτημα της αποκομιδής και του οδοκαθαρισμού. Και τα δύο είναι πάρα πολύ σημαντικά αν θέλουμε να έχουμε μια πόλη η οποία θα είναι καθαρή, δεν θα εγκυμονεί κινδύνους ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τη δημόσια υγεία, και η οποία θα μας ικανοποιεί και αισθητικά και θα συμβάλει στην καλή μας ψυχολογία για να δραστηριοποιούμαστε μέσα από τις καθημερινές μας διαδρομές».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε ότι ο νέος σχεδιασμός έχει ως αυτονόητο πυρήνα τον αστικό ιστό αλλά αφορά το σύνολο του Δήμου: «Μιλάμε για ένα καθαρό Δήμο και για τη δραστική αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας στο σύνολο του Δήμου. Μελετήθηκε και με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων εκ των κορυφαίων στον ελλαδικό χώρο, σε συνεργασία με εμάς. Αυτό το σχέδιο το οποίο παρουσιάζεται, δεν είναι ένα σχέδιο το οποίο παραγγέλθηκε, παραλήφθηκε και παρουσιάζεται. Είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει την σφραγίδα της Δημοτικής Αρχής. Βεβαίως και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά διότι η εμπειρογνωμοσύνη, η τεχνογνωσία, απαιτεί τη συνδρομή απολύτως ειδικών για να συνταχθεί, να συγκροτηθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Και θέλω να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο τον Αντιδήμαρχο Νίκο Γιαλιτάκη, τον εκ των Προϊσταμένων της Υπηρεσίας Μιχάλη Ροβίθη και τον Ειδικό μου Σύμβουλο Σπύρο Δοκιανάκη. Δουλέψαμε πάρα πολύ και δουλέψαμε και για αρκετό χρόνο για να φτάσουμε στην πρόταση η οποία τίθεται στο σχέδιο το οποίο προτιθέμεθα να θέσουμε σε εφαρμογή».
Αναφερόμενος στον σχεδιασμό, ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι περιλαμβάνει αναδιάταξη και ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας και αφορά σε ένα μεικτό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων σε εξωτερικό συνεργάτη (ο οποίος θα προσφέρει στον μηχανισμό καθαριότητας 151 άτομα προσωπικό, 16 οχήματα διαφόρων κατηγοριών, και δεκάδες μηχανήματα και εξοπλισμό).
Ειδικότερα:
- Την πλήρη αποκομιδή των ανακυκλώσιμων από το σύνολο του Δήμου.
- Την πλήρη και άμεση απομάκρυνση των ογκωδών και των πρασίνων από το σύνολο του Δήμου.
- Τις Υπηρεσίες Καθαριότητας στην 1η Δημοτική Κοινότητα συμπεριλαμβανομένων των Τειχών και της ευρείας χερσαίας ζώνης από το Παγκρήτιο μέχρι την Νέα Αλικαρνασσό.
Η αναδιάταξη αυτή αναθέτει στο επιχειρησιακό εκτελεστικό σκέλος στην Υπηρεσία Καθαριότητας:
- 1. Την αποκομιδή των συμμείκτων, από το σύνολο του Δήμου, πέραν της 1ης Δημοτικής Κοινότητας.
- 2. Τον οδοκαθαρισμό επίσης στο σύνολο του Δήμου πέραν της 1ης Δημοτικής Κοινότητας.
- 3. Τον επιτελικό ρόλο διαρκούς σχεδιασμού, ανασχεδιασμού, ελέγχου και εποπτείας του συνόλου των Υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου των υπηρεσιών του εξωτερικού συνεργάτη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός στις παραμέτρους που έθεσε η Δημοτική Αρχή αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις: «Το ζήτημα του εργασιακού περιβάλλοντος ήταν μια από τις βασικές μας έγνοιες. Γνωρίζουμε ότι σήμερα οι άνθρωποι που εργάζονται στην καθαριότητα, οι δικοί μας άνθρωποι, έχουν ξεπεράσει τα όρια της κόπωσης. Επιχειρούν ευσυνείδητα στο μέτρο των δυνάμεων τους, και πέρα από το μέτρο των δυνάμεων τους, αλλά το ζήτημα είναι ακριβώς αυτό: Το πέρα από τα μέτρα των δυνάμεων τους. Μέσα από το σχήμα το οποίο προτείνουμε θα επέλθει μια κανονικότητα που θα περιλαμβάνει και την ανάπαυση, θα υπάρχει η ανάσα, θα κάνουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά για την οποία είναι καταλληλότεροι και αρκετοί από αυτούς θα αναλάβουν επιτελικότερους ρόλους».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε και στον ΟΕΥ του Δήμου Ηρακλείου, τονίζοντας ότι προβλέπει θέσεις και υπάρχει μια μεγάλη δυνατότητα μέσα από την οποία προφανώς και θα ενεργοποιηθούν θέσεις, τόνισε ότι στόχος είναι αυτό το εγχείρημα να έχει τη μέγιστη απόδοση, ώστε: «Να είναι αυτή που οφείλει να είναι, και που θα φέρει το Ηράκλειο στο επίπεδο να είναι καθαρό όπως ποτέ δεν υπήρξε στο παρελθόν. Στα επίπεδα στα οποία πρέπει να βρίσκεται μια ευρωπαϊκή πόλη με αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτή τη δυναμική και αυτή την προοπτική στην οποία θέλουμε να συμβάλλουμε ως Δημοτική Αρχή. Αυτά είναι τα βασικά μας δεδομένα. Θεωρώ ότι αυτή η στιγμή είναι η στιγμή για να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα. Οφείλουμε να το κάνουμε. Θα το κάνουμε με σεβασμό στους πολίτες, με σεβασμό στους εργαζομένους και με συναίσθηση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στην πόλη αυτή και στους ανθρώπους της».
Οπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Νίκος Γιαλιτάκης:
Ο επανασχεδιασμός των υπηρεσιών αποκομιδής και οδοκαθαρισμού έγινε με γνώμονα την:
- Βελτιστοποίηση της συλλογής των σύμμεικτων αποβλήτων, των ανακυκλώσιμων υλικών, των πράσινων και ογκωδών αποβλήτων.
- Ενίσχυση του οδοκαθαρισμού.
- Παροχή πρόσθετων υπηρεσιών (αντιμετώπιση αφισορύπανσης, καθαρισμό γκράφιτι, πλύσιμο κάδων και δρόμων κ.α.)
Παράμετροι του προτεινόμενου σχεδιασμού:
Οι όλο και αυξανόμενες παραγόμενες ποσότητες ογκωδών αποβλήτων.
- Ο υφιστάμενος τρόπος ελλιπούς απομάκρυνσης των πράσινων και ογκωδών αποβλήτων.
- Η επιθυμητή και σταθερή συχνότητα συλλογής απορριμμάτων.
- Οι ιδιαιτερότητες της κάθε χωρικής ενότητας (για παράδειγμα, εντός της 1ης ΔΚ, ιδιαίτερα της περιοχής εντός των Τειχών, το οδικό δίκτυο είναι ιδιαίτερα στενό και απαιτείται η χρήση μικρών οχημάτων τύπου Cander).
- Η κατανομή του πληθυσμού και η περιοδικότητα του (τουριστική περίοδος, επιβάρυνση 1ης ΔΚ). Η διαδικασία αποκομιδής και οδοκαθαρισμού
Για τα σύμμεικτα απορρίμματα:
Σήμερα, η αποκομιδή γίνεται με 21 δρομολόγια μεγάλων απορριμματοφόρων και τα δρομολόγια των ραντεβού στο κέντρο της πόλης. Ο εξοπλισμός παρουσιάζει βλάβες, χρειάζεται εκσυγχρονισμός των παλαιότερων οχημάτων (candair), υπάρχει έλλειψη προσωπικού λόγω αποχωρήσεων, συνταξιοδοτήσεων και της μεταβλητότητας των συμβασιούχων εργαζομένων, καθώς και δύσκολες εργασιακές συνθήκες που οδηγούν σε συσσώρευση ρεπό και αδειών στο προσωπικό.
Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι χρονοβόρες και παρατηρείται δυσχέρεια στην απόκτηση νέου εξοπλισμού, λόγω καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις.
Με τον προτεινόμενο σχεδιασμό, προστίθενται επιπλέον 5 δρομολόγια αποκομιδής, προστίθενται στον στόλο 5 οχήματα, επιτυγχάνεται άμεση κάλυψη βλαβών/ζημιών, αποκτάται καταρτισμένο και σταθερό προσωπικό, ενισχύεται ο μηχανισμός ελέγχου, βελτιώνονται αισθητά οι εργασιακές συνθήκες και αναπτύσσονται περαιτέρω οι υπόγειοι κάδοι.
Για τα ανακυκλώσιμα υλικά:
Σήμερα, η προβληματική αποκομιδή πραγματοποιείται από 6 έως 7 δρομολόγια, με εξοπλισμό που έχει παραχωρηθεί από την ΕΕΑΑ. Παρατηρείται έλλειψη μόνιμου προσωπικού και επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον, λόγω της αδυναμίας ανταπόκρισης σε πιθανές αλλαγές που προκύπτουν από τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.
Με τον προτεινόμενο σχεδιασμό γίνεται οριζόντια ανάθεση της αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών, εξασφαλίζεται πλήρης και σταθερή αποκομιδή, ενισχύεται η αποκομιδή με ραντεβού στο κέντρο της 1ης Δ.Κ., προστίθενται στον στόλο 2 νέα οχήματα, ενισχύεται ο μηχανισμός ελέγχου και ο Δήμος με καταρτισμένο προσωπικό, τυχόν βλάβες θα καλύπτονται άμεσα, ενώ υπάρχει και η προοπτική απόκτησης νέου εξοπλισμού μέσω του Ολιστικού Σχεδίου Χωριστής Συλλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.
Για τα πράσινα και τα ογκώδη αντικείμενα:
Σήμερα, η αποκομιδή γίνεται με παλιό εξοπλισμό (2 μηχανήματα έργου) κατόπιν τηλεφωνικών ραντεβού και ελέγχου των εποπτών, όμως, δεν καλύπτεται μεγάλο μέρος των αναγκών απομάκρυνσης και εντοπίζονται διαρκώς σημεία ανεξέλεγκτης τοποθέτησης.
Με τον προτεινόμενο σχεδιασμό η αποκομιδή θα γίνεται σε σταθερούς τομείς με 5 τακτικά δρομολόγια καθημερινά, σε συνδυασμό με ραντεβού σε συγκεκριμένα σημεία. Τα δρομολόγια θα διαμορφώνονται κατόπιν αιτημάτων σε ψηφιακή πλατφόρμα (App), τηλεφωνικά και μετά από έλεγχο των εποπτών. Προστίθενται στον στόλο 6 νέα οχήματα, οι όποιες βλάβες θα καλύπτονται άμεσα, θα υπάρχει μηχανισμός ελέγχου, άμεση αναφορά και παρακολούθηση των σημείων απόρριψης.
Για τον οδοκαθαρισμό:
Σήμερα δεν καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου, λόγω της ελλειμματικής στελέχωσης. Εντός των τειχών απασχολούνται 16 άτομα, ενώ στο υπόλοιπο αστικό κομμάτι 34, στις Δημοτικές κοινότητες 3 και στις λαϊκές αγορές 10.
Δεν περιλαμβάνεται οδοκαθαρισμός στα Ενετικά Τείχη και στην Χερσαία Ζώνη, παρατηρούνται μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη επιπλέον αναγκών (ΒΟΑΚ και περιαστικών οδών) και το πλύσιμο των δρόμων γίνεται από ένα πλυντήριο μόνο όταν αυτό είναι εφικτό.
Ο εξοπλισμός είναι παλιός και απαιτείται εκσυγχρονισμός, ενώ δεν μπορούν να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν για την εξυπηρέτηση άλλων υπηρεσιών και φορέων.
Με τον προτεινόμενο σχεδιασμό επιτυγχάνεται 100% κάλυψη όλου του Δήμου Ηρακλείου, προστίθενται στον στόλο 10 νέα σάρωθρα πεζού χειριστή, 6 φυσητήρες πεζού χειριστή, 45 χειραμαξίδια και 3 οχήματα, ενώ τυχόν βλάβες του εξοπλισμού θα καλύπτονται άμεσα. Παράλληλα, καλύπτονται οι απαιτήσεις για επιπλέον προσωπικό, το οποίο από 63 άτομα σήμερα, αυξάνεται σε 208 (218 τους θερινούς μήνες).
Ειδικότερα, στην 1η Δ.Κ. θα επιχειρούν 72 οδοκαθαριστές, με επιπλέον 10 τους θερινούς μήνες (από 16 σήμερα), στο υπόλοιπο αστικό κομμάτι 100 άτομα (από 34 σήμερα), στις κοινότητες 20 άτομα (από 3 σήμερα) και στις λαϊκές αγορές 16 (από 10 σήμερα). Επίσης, θα υπάρχει καθημερινή οδοσάρωση στην 1η ΔΚ, οδοσάρωση κεντρικών οδών των συνοικιών ανά 15 μέρες περίπου, πλύσιμο των δρόμων της 1ης ΔΚ τρεις φορές την εβδομάδα και ανά 15 ημέρες περίπου των κεντρικών οδών των συνοικιών. Επιπλέον, τυχόν βλάβες του εξοπλισμού θα καλύπτονται άμεσα και θα καλύπτονται και έκτακτες ανάγκες.
Επιπλέον:
- Το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης θα γίνεται ανά 15 ημέρες περίπου.
- Δημιουργούνται δυο συνεργεία για την καθημερινή απομάκρυνσης πανό, αφισών, καθαρισμό επιφανειών από γκράφιτι, κ.α..
- Δημιουργούνται δυο μεικτά συνεργεία πλήρους επέμβασης (5 ατόμων το κάθε ένα) για εκτέλεση πολλαπλών εργασιών (καθαριότητα, βαψίματα, συντηρήσεις, κ.α.) σε έναν κοινόχρηστο χώρο, π.χ. σε ένα πάρκο. · Δημιουργούνται τρία συνεργεία μηχανικής οδοσάρωσης.
- Δημιουργούνται δυο συνεργεία των δυο ατόμων για πλύσιμο κάδων και δρόμων.
- Ενισχύεται το συνεργείο αντικατάστασης/τοποθέτησης κάδων με 5 άτομα (από 1 οδηγό και 1 άτομο σήμερα).
- Τοποθετούνται νέοι ηλιακοί αυτοσυμπιεζόμενοι κάδοι στην 1η ΔΚ.
- Παρέχονται στους πολίτες δωρεάν μεγασάκοι απόθεσης κλαδεμάτων και πράσινων αποβλήτων.
- Εξασφαλίζεται επιχειρησιακή σταθερότητα χωρίς διακυμάνσεις.
- Εξασφαλίζεται ευελιξία ανάλογη με την επισκεψιμότητα της πόλης, καθώς και στις επερχόμενες αλλαγές στις απαιτήσεις διαχείρισης των διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων.
- Εξασφαλίζεται σταθερότητα στην κατανομή προσωπικού στην περιφέρεια του Δήμου.