Στην επικαιρότητα προηγούμενης δεκαετίας, γυρίσαμε σήμερα, με αφορμή τη συνέντευξη του κτηνίατρου – ερευνητή Αλέκου Στεφανάκη, στην εκπομπή Έχουμε Θέμα στο Θέμα Κρήτης 103,1. Στα χρόνια εκείνα, δηλαδή, όταν οι κτηνοτρόφοι ήταν διχασμένοι ως προς τα ενώτια που υποχρεούνταν να βάλουν στα αυτιά τον αιγοπροβάτων τους, για να καταγράφονται τα πραγματικά ζώα χωρίς να υπάρχουν δυνατότητες πανωγραψήματος.
Γράφει: Χριστόφορος Παπαδάκης
Και ναι. Τα ενώτια μπαίνουν αλλά και βγαίνουν. Έτσι πλέον σήμερα, οι κτηνοτρόφοι προτιμούν τα ενώτια, σε αντίθεση όμως με τα χρόνια εκείνα.
Η ερώτηση αφορούσε στο δίλλημα “ενώτιο ή βόλος”; Είναι ακριβώς το ίδιο ζήτημα που απασχόλησε την επικαιρότητα στη δεκαετία του 2000. Τότε συνεταιριστικές οργανώσεις ήταν φορείς για τη διανομή των ενωτίων στους κτηνοτρόφους της Κρήτης.
Τα ενώτια τα έπαιρναν οι οργανώσεις και τα διέθεταν στους κτηνοτρόφους. Όμως ήταν πολλοί οι κτηνοτρόφοι,, που είχαν αρνηθεί να τα τοποθετήσουν.
Ειδικά από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και μετά, τα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων φιλοξενούσαν συχνά φωτογραφίες από ψόφια ζώα, ή από ζώα που είχαν μολυνθεί εξαιτίας ενωτίων.
Τότε μάλιστα, είχε αναπτυχθεί μια πολύ επικριτική στάση απέναντι στους κτηνοτρόφους, με την εκτίμηση ότι ο λόγος άρνησης των κτηνοτρόφων να τοποθετήσουν τα ενώτια, ήταν προφανής, για να αποφύγουν τους ελέγχους και για να μην είναι δυνατή η καταμέτρηση των κεφαλιών, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν τα λεγόμενα πανωγραψήματα, που γίνονταν και στα ζώα όπως γίνονταν και στο ελαιόλαδο.
Βέβαια, περιπτώσεις κτηνοτρόφων που μετά τον έλεγχο αφαιρούσαν τα ενώτια, υπήρχαν, αλλά πάντα έλεγαν ακριβώς το ίδιο πράγμα, ότι προσπαθούσαν να προστατεύσουν την ζωή των αιγοπροβάτων τους, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποτελούσε την αλήθεια.
Οι κτηνοτρόφοι έλεγαν την αλήθεια
Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν κρούσματα σοβαρά στο αυτί των αιγοπροβάτων, από τη Μύγα της Μεσογείου, που πήγαινε στην πληγή, γεννούσε τα αβγά της και προκαλούσε μόλυνση. Έτσι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, έπρεπε στη συνέχεια να γίνει ακρωτηριασμός του ζώου.
Αυτά έλεγαν οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι τα επιβεβαίωναν. Όμως, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Ηρακλείου τότε, ήταν αντίθετες ως προς την πλήρη άρνηση της τοποθέτησης των ενωτίων, λέγοντας πως αν τα ενώτια τοποθετηθούν σωστά και στη σωστή χρονική συγκυρία, κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για μια πιθανή μόλυνση του ζωντανού.
Ο ντόρος για κάποια χρόνια ήταν μεγάλος γύρω από τα ενώτια, ενώ πολλές φορές έβγαιναν στα χωριά τα ΤΑΕ, έπιαναν τα βουνά και οι ίδιοι οι αστυνομικοί έκαναν την καταμέτρηση των αιγοπροβάτων, με επιτόπιες συλλήψεις κτηνοτρόφων, που εντοπίζονταν να έχουν είτε ζώα χωρίς ενώτια, είτε ζώα λιγότερα από αυτά για τα οποία επιδοτούνταν.
Πάντως, ο Αλέκος Στεφανάκης τάσσεται υπέρ του ηλεκτρονικού βόλου, ενώ ξεκαθαρίζει, ότι δεν είναι δυνατόν, να περιμένουμε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, αντί να λειτουργήσουν στον ρόλο που καλούνται να παίξουν, ως κτηνιατρικές, να αναλώνονται στους ελέγχους και στο μέτρημα των κεφαλιών των επιδοτούμενων αιγοπροβάτων.
Μάλιστα, δηλώνει με σιγουριά ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι σήμερα προτιμούν τα ενώτια, υποστηρίζοντας πως εξαιτίας του ηλεκτρονικού βόλου στο στομάχι τους, πολλά αιγοπρόβατα πεθαίνουν από πνιγμό.
Όπως τονίζει ο Αλέκος Στεφανάκης, τα προβλήματα ξεκίνησαν από το σημείο εκείνο στο οποίο η Κοινή Αγροτική Πολιτική σταμάτησε να επιδοτεί την παραγωγή και άρχισε να επιδοτεί τα στρέμματα. Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει την βεβαιότητα του, ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ξανά από τώρα και μετά, την επιστροφή της επιδότησης στην παραγωγή των προϊόντων. Όμως από την άλλη, τα ηλεκτρονικά συστήματα που υπάρχουν, δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε αποτυχία του ΟΠΕΚΕΠΕ ή της ΑΑΔΕ στο εξής, να έχει την πραγματική εικίνα στις δηλωθείσες εκτάσεις, ή στα δηλωθέντα ζώα από την πλευρά των παραγωγών.