Αντίθετος με τη λύση του μαζικού εμβολιασμού των αιγοπροβάτων που διεκδικεί ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας στη χώρα μας, δηλώνει ο κτηνίατρος – ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης.
Γράφει ο Χριστόφορος Παπαδάκης
Μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1 ο γνωστός επιστήμονας χαρακτήρισε ως την πιο σοβαρή λύση, αλλά ξεκαθάρισε πως για τη χώρα μας με τα προβλήματα που υπάρχουν, δεν μπορεί να εφαρμοστεί με σιγουριά, γιατί υπάρχει η ορεινή κτηνοτροφία και είναι ανέφικτος ο εμβολιασμός όλων των ζώων.
“Στεναχωρήθηκα όταν άκουσα ότι ο ΣΕΚ ζητάει μαζικό εμβολιασμός κατά της ευλογιάς. Μα είναι δυνατόν; Ποιος τους συμβουλεύει”; διερωτήθηκε ο Αλέκος Στεφανάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μαζικός εμβολιασμός εμπεριέχει και τον κίνδυνο να εμβολιαστούν και ζώα που είναι θετικά στην ευλογιά και το κρέας τους να διοχετευτεί στην αγορά και λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, να “ξεφύγει” η αρρώστια και να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο.
Ωστόσο, τάσσεται υπέρ της θέσης του ΣΕΚ που ζητάει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει στη δημιουργία διευρυμένου φορέα όπου θα μετέχουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και εκπρόσωποι όλων των άλλων εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να προχωρήσουν άμεσα στη χάραξη εθνικής στρατηγικής, προκειμένου να σταματήσει επιτέλους η εξάπλωση της ευλογιάς.
Πάντως, ο Αλέκος Στεφανάκης συμφωνεί, ότι το κράτος μας, έχει χάσει τον έλεγχο και η κατάσταση έχει ξεφύγει. Αλλά τόνισε ότι αν συνεχίσει η Κρήτη να δείχνει την πρέπουσα προσοχή, το νησί μας, δεν θα κινδυνεύει να μολυνθεί και πάλι από την ασθένεια αυτή, που αποδεκατίζει τα ζώα.
Καταλήγοντας, ο κτηνίατρος και ερευνητής δηλώνει επίσης τη σύμφωνη γνώμη του με τον ΣΕΚ ως προς την ανάγκη αποζημιώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι υποχρέωση, τόσο της Πολιτείας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.